Grad Varaždin počeo s programom zapošljavanja psihologa u varaždinskim osnovnim školama Foto: Martin Novosel

Grad Varaždin počeo s programom zapošljavanja psihologa u varaždinskim osnovnim školama

| 17.5.2022. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin počet će s provođenjem programa zapošljavanja psihologa u svim varaždinskim osnovnim školama koje nemaju stručni kadar na tom radnom mjestu. Rebalansom proračuna Grad Varaždin je za zapošljavanje psihologa osigurao 300.000,00 kuna.

- Ponosan samo što je Grad Varaždin prvi koji je krenuo s ovom inicijativom zahvaljujući Odboru za mlade i našem gradskom vijećniku Lovru Lukavečkom koji su nas potaknuli da krenemo u smjeru brige za mentalno zdravlje naših mladih sugrađana. Znam da neki misle da je sada već kasno, ali sa svibnjom smo zaposlili dva psihologa i natječaj za još jednoga je u tijeku. Pobrinuli smo se da sve naše škole koje nemaju stručni kadar da dobe psihologe. Ovo je za sada na određeno vrijeme, ali vjerujemo da će to postati nešto što će Grad Varaždin sljedećih godina uvijek pokrivati - rekao je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Također je naglasio da su djeca platila veliki "psihološki" danak tijekom ove epidemije i da će ovo sigurno pomoći za mentalno zdravlje mladih školaraca. Zamjenik Miroslav Marković je pak istaknuo da se ovakva potpora mora dovesti na nacionalnu razinu.

- Već smo nešto slično napravili s uvođenjem higijenskih uložaka i digli to na nacionalnu razinu, a što je krenulo iz Grada Varaždina. Ovo je isto jedna priča s kojom treba ići prema Ministarstvu obrazovanja koje ne može ostati slijepo i gluho na potrebe mladih koji imaju ogromne probleme. Mi vidimo galopirajuću depresiju kao bolest, isto kao što vidimo epidemiju dijabetesa zbog pretilosti naših malih sugrađana, i predlažemo državi da pogleda primjere dobre prakse lokalnih sredina poput Grada Varaždina, ali su oni ti koji moraju preuzeti i financiranje i brigu o našoj djeci. Mi preuzimamo ovaj financijski teret, kada vidimo da država ne funkcionira dovoljno dobro u ovom primjeru, da bi našoj djeci bilo bolje - rekao je Marković.

Tri psihologa će se isfinancirati iznosom od 300 tisuća kuna što je odlučeno na jednoj od prethodnih sjednica Gradskog vijeća i radit će kao psiholozi na pet osnovnih škola i to na  3., 5., 6. i 7. OŠ te na CO Tomislav Špoljar.

- Dvoje će raditi na pola radnog vremena koliko nalaže standard škola i broj učenika, dok će 6. OŠ imati psihologa na punom radnom vremenu jer imaju skoro 800 učenika. Psiholozi na spomenutim školama su počeli raditi s datumom 9. i 10. svibnja, a natječaj za 6. OŠ Varaždin je još uvijek otvoren, a bit će zaposleni do kraja ove školske godine, a odmah nakon toga će se raspisati novi natječaj se cijelu sljedeću školsku godinu - rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Danijela Vusić.