Grad Varaždin objavio natječaj za izradu idejnog rješenja za uređenje pet rotora

Varaždinske vijesti | 20.6.2024. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u četvrtak je u Gradskoj vijećnici zajedno s predsjednicom Društva arhitekata Varaždin Janjom Ivanec i koautoricom Elaborata natječaja Majom Kireta predstavio javni likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnog rješenja za uređenje pet rotora u Varaždinu na kojima će se postaviti javna plastika.

Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako Varaždin prvi u Hrvatskoj provodi ovakav javni natječaj za uređenje rotora koji se nalaze na području Grada, odnosno na ulazima u grad i u središtu grada.

„Rotori će biti obilježeni s karakterističnim simbolima, po uzoru na druge gradove u svijetu. Odabrali smo rotore koji su cjeloviti: rotor u Gojancu je trenutno u izgradnji, rotor Hrašćica će krenuti s izgradnjom nakon Gojanca te postojeći rotori kod vojarne u Optujskoj, u POS naselju i onaj u Ulici Zrinskih i Frankopana. Vrijednost natječaja je preko 100 tisuća eura, a natječaj je međunarodni i mogu se javiti svi jer želimo dati priliku svim umjetnicima da se kreativno izraze, unutar nekih okvira struke.“ – rekao je Miroslav Marković.

Naglasio je kako će najbolje radove odabrati struka: „Osnovano je stručno povjerenstvo koje će ocijeniti radove i vjerujem da ćemo imati puno prijava i ideja. Želimo brendirati naš grad i stvoriti dobar dojam kada se u njega ulazi. Varaždin će dobiti novu vizuru.“

Janja Ivanec izrazila je zadovoljstvo što Grad Varaždin uvažava Društvo arhitekata i struku.

„Ovakvi natječaji su najbolji način oblikovanja javnog prostora i to je bitna stavka, da dopustimo drugima da se uključe u oblikovanje grada. Po prvi puta se raspisuje takav natječaj koji je, uz to što je arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni, i likovni. Nadamo se odličnim rješenjima. Osim stručnosti sudionika koji se prijavljuju na natječaj u obliku arhitekture i urbanizma, tražimo da se priključe i sami umjetnici, kipari, dizajneri i drugi koji su već imali priliku izlagati u javnom prostoru.“ – kazala je predsjednica Društva arhitekata Varaždin.

Arhitektica Maja Kireta ističe kako Društvo arhitekata radi puno projekata, ali na nacionalnoj razini trenutno najviše u Varaždinu. „Ovakvi pozivi i natječaji koje Grad inicira su transparentni, otvoreni, javni, svi su pozvani da se jave. Gledano sa stručne strane, ovo je najbolji način planiranja javnog prostora. Drago nam je da sudjelujemo.“ – rekla je Kireta.

Najavila je kako će se prijave na natječaj primati do rujna ove godine, nakon čega će biti organizirana izložba radova:

„Natječaj je danas objavljen, autori mogu biti svi, ali postoji uvjet stručnosti, odnosno stručna osoba, arhitekt i umjetnik moraju podržati rješenje. Natječaj će biti otvoren do rujna. Bit će organizirana izložba sa svim rješenjima, a prvonagrađeni radovi će se izvesti, sukladno Zakonu o gradnji, Zakonu o javnoj nabavi, pravilniku o natječajima, sve će biti regulirano. Žiri koji će ocjenjivati neće znati tko je autor radova. Javna plastika objedinjava i skulpture i instalacije. U projektnom zadatku dali smo glavne simbole grada Varaždina, ali nismo ih uvjetovali, stoga prijavitelji mogu predložiti i neki svoj simbol grada.“ – objasnila je Maja Kireta.

Članovi Ocjenjivačkog suda, tijela koje će provoditi ocjenjivanje su predsjednica, arhitektica iz Pule Breda Bizjak, kipar Đorđe Jandrića, krajobrazna arhitektica Kaja Šprljan Bušić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, arhitektica Petra Korpar iz Društva arhitekata i arhitektica iz Grada Varaždina Emanuela Grđan.

Natječaj je objavljen na EOJN RH te na mrežnoj stranici Grada Varaždina na poveznici: https://varazdin.hr/natjecaji/javna-plastika-na-pet-rotora-u-varazdinu-11280/.

Galerija slika