Grad Varaždin: Briga o mentalnom zdravlju građana

VV | 27.5.2022. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

"Usluge za zaštitu mentalnog zdravlja građana Varaždina – povezivanje, informiranje, zagovaranje“ naziv je simpozija na kojem se danas, u petak 27. svibnja 2022. godine u Park Boutique Hotelu u Varaždinu okupilo četrdesetak socijalnih radnika, psihologa i drugih stručnjaka te građana. Simpozij je organizirala Udruga za razvoj životnih vještina i sposobnosti pojedinaca i obitelji „Uz vas“ pod pokroviteljstvom platforme Budimo grad i uz podršku Grada Varaždina.

Na početku skupa sudionicima su se obratile inicijatorice projekta, socijalne radnice Sanja Jakopec i Renata Sever pojasnivši da je cilj simpozija povezati stručnjake mentalnog zdravlja koji djeluju na području grada Varaždina te informacije o dobrim programima i uslugama mentalnog zdravlja učiniti dostupnijim građanima. Kvalitetno mapiranje svih važnih informacija o uslugama za zaštitu mentalnog zdravlja, poboljšanje dostupnosti tih informacija putem weba i društvenih mreža neki su od ciljeva ove inicijative. U ime platforme Budimo grad član Gradskog vijeća Ivan Obadić u svom se obraćanju  založio također za uspostavljanje kvalitetnog sustava potpore građanima te pozvao stručnjake da daju konkretne prijedloge i ideje o unapređenju sustava koji brine o mentalnom zdravlju građana. 

 Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, pruživši podršku organizatorima skupa, podsjetio je na to da je nova gradska uprava pokrenula niz procesa na poboljšanju brige o mentalnom zdravlju građana.

- Ne postoji sustavna pomoć. Država ne funkcionira dobro na tom području i zato smo mi u Gradu Varaždinu poduzeli konkretne korake - rekao je Marković i naveo primjer zapošljavanja psihologa u osnovnim školama, te projekte zdrave prehrane u vrtićima i školama te osiguravanje dostupnosti higijenskih uložaka u varaždinskim školama.

Grad Varaždin percipiran je kao partner u daljnjem razvoju projekta posebice u omogućavanju dostupnosti potrebnih informacija potencijalnim korisnicima usluga.

Uvodna predavanja održali su prof dr.sc. Nino Žganec, Irena Stipešević-Rakamarić, dr.med i Mateja Grizelj, dr.med. spec. psihijatrije. Rad simpozija nastavljen je u radionicama i raspravama kako unaprijediti sustav za zaštitu mentalnog zdravlja građana.

simpozij_psih.JPG

simpozij_psih3.JPG

simpozij_psih4.JPG

simpozij_psih5.JPG

simpozij_psih6.JPG