Grad o padu žbuke na I. OŠ Varaždin: Potrebno je sve učiniti da se ovakvi događaji spriječe Foto: Martin Novosel

Grad o padu žbuke na I. OŠ Varaždin: Potrebno je sve učiniti da se ovakvi događaji spriječe

VV | 7.9.2022. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

U srijedu, 7. rujna 2022. godine došlo je do pada žbuke s dijela stropa u školskom prostoru I. osnovne škole Varaždin, na dijelu zgrade koji je nadograđen za jednosmjensku nastavu prije 12 godina.

Prema riječima ravnateljice škole Karmen Hans Jalšovec, u tom trenutku se na hodniku, u blizini mjesta gdje se odlomila žbuka, nalazio jedan učenik kojeg je prilikom nesretnog događaja pogodio mali djelić žbuke, no učenik nije ozlijeđen. U školu je odmah pozvan roditelj djeteta koji je po dijete i stigao. Nije bilo potrebe za obavještavanjem hitne pomoći ili policije, a stručne službe i psiholog obavili su razgovor s učenicima o nesretnom događaju.

Redovnim pregledom i održavanjem škole nisu uočena nikakva vidljiva oštećenja niti pojava vlage radi kojih bi bila potrebna sanacija tog plafona. Odmah po ovom događaju ravnateljica je pozvala stručne službe i vanjsku službu održavanja te je prostor stavljen pod nadzor i ograđen, a bit će pregledani svi plafoni u tom dijelu škole i po potrebi izvršena sanacija kako se ovako nešto ne bi ponovo dogodilo. Također, bit će pregledan i projekt kako bi se utvrdilo je li kod izvođenja radova došlo do nepravilnosti koje su uzrok padu žbuke.

Tijekom ljetnih praznika u I. osnovnoj školi Varaždin, kao i u svim ostalim varaždinskim osnovnim školama, izvedeni su različiti radovi na opremanju, sanacijama, servisima i tekuće održavanje. Tako su na I. osnovnoj školi Varaždin sanirani i obojeni hodnici upravo na dijelovima gdje je zbog vlage došlo do otpadanja žbuke sa zida, obavljeni su ličilački radovi u hodniku 3. kata starog dijela školske zgrade, učionici i hodniku dvorišnog dijela zgrade, postavljene su dvije naručene košarkaške konstrukcije na vanjskom dijelu školskog igrališta, pripremljeno je idejno rješenje  i troškovnici za sanaciju sustava grijanja te će se radovi odvijati s dinamikom završetka do početka nove sezone grijanja.

Gradu Varaždinu je sigurnost djece najvažniji prioritet te će i dalje kontinuirano ulagati u obnovu i opremanje svojih škola i vrtića. Iako su neke nepredvidive situacije poput ove uvijek moguće, potrebno je sve učiniti da se ovakvi događaji spriječe.