Gospodarska komora Varaždin: Najavljeni brzi testovi; Gospodarstvenici: "Mjere kasne" Foto: ilustracija

Gospodarska komora Varaždin: Najavljeni brzi testovi; Gospodarstvenici: "Mjere kasne"

Varaždinske vijesti | 25.11.2020. u 16:57h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu predsjednika HGK - Županijske komore Varaždin Dragutina Gložinića, 24. studenoga održan je online sastanak članova Gospodarskog vijeća HGK Varaždinske županije s načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Robertom Vugrinom, ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marinom Bosiljom te voditeljicom Higijensko-epidemiološke djelatnosti pri ZZJZ Varaždinske županije dr. Katicom Čusek Adamić. Sastanku je nazočila i direktorica Regionalnog ureda HUP-a Sanja Ostroški.

Na dnevnom redu sastanka bilo je opće stanje u Varaždinskoj županiji uzrokovano pandemijom koronavirusa, zatim stanje u gospodarstvu u tim uvjetima te mjere koje se očekuju, uz one već objavljene za cijelu državu i Varaždinsku županiju, u cilju minimiziranja posljedica pandemije.

Načelnik županijskog stožera CZ Vugrin iznio je podatke o zabrinjavajućim razmjerima pandemije u Varaždinskoj županiji, istaknuvši da su javno-zdravstvene ustanove dovedene do same granice izdržljivosti pa se poduzimaju mjere za proširenje kapaciteta prihvata oboljelih. Naglasio je nužnost poštivanja protuepidemijskih mjera te osobnu odgovornost građana i tvrtki za provođenje tih mjera.

Ravnatelj ZZJZ-a Bosilj te dr. Čusek Adamić izvijestili su o naporima i poduzetim mjerama koje su u njihovoj nadležnosti, napomenuvši da su svjesni da gospodarstvo mora raditi te da kroz dobru suradnju s tvrtkama nastoje naći načine funkcioniranja koji su realno mogući.

Bosilj je također izvijestio o pripremama za brza testiranja na COVID-19, koji će u ograničenim količinama, sukladno ljudskim resursima, ustanove moći komercijalno ponuditi i gospodarstvenicima. Posebno je napomenuo da su oni namijenjeni simptomatskim pacijentima, te da je PCR-testiranje i dalje propisani standard za dijagnostiku Sars-Cov-2 virusa.

Gospodarstvenici su u svojim izlaganjima iznijeli mišljenja da su već donesene mjere pomalo zakašnjele te da se u tvrtkama provode naložene protuepidemijske mjere. Smatraju da tvrtke nisu glavno mjesto širenja zaraze, kao i da se smjenskim radom i drugim mjerama nastoji smanjiti nepotrebne kontakte zaposlenika u tvrtkama.

- Jasno je da je pojava i intenzitet zaraze u tvrtkama posljedica ponašanja zaposlenika van radnog vremena - napomenuli su.

Na kraju sastanka je zaključeno da se podržavaju postojeće mjere Stožera civilne zaštite i uvođenje komercijalnog testiranja putem brzih testova pri Zavodu za javno zdravstvo te da se od svih građana traži odgovorno ponašanje i pridržavanje protuepidemijskih mjera.