Glogoški vs. Glogoški: Ministarstvo branitelja (ne)treba ukinuti

| 18.2.2016. u 11:09h | Objavljeno u Aktualno

Podržavamo ukidanje Ministarstva branitelja kao zasebnog te pripajanje Ministarstvu obrane, odnosno nekom drugom ministarstvu, rekao je to Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 - postotnih invalida Domovinskog rata prve skupine i jedan od vođa prosvjeda pred Ministarstvom branitelja, pred petstotinjak branitelja koji su se lani okupili u Varaždinu. Danas, godinu dana kasnije, Glogoški tvrdi potpuno suprotno - da Ministarstvo branitelja treba ostati.

-Želimo razgovarati kako bismo ih upoznali s problemima s kojima se susreće braniteljska populacija i vjerujemo da će, kad budu imali potpunu informaciju, imati sasvim drugo mišljenje od ukidanja Ministarstva branitelja koje ,jasno, treba opstati, rekao je ovih dana Glogoški kojem ovo nije prvi put u životu da stupkom promijeni mišljenje, ali nikad prije to nije činio u tako kratkom razdoblju.

Što je još u Varaždinu rekao Glogoški, ali i Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, te Stevo Culej, potpredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata podsjećamo u nastavku.

- Nijedna institucija nema razumijevanja i ne pita se zašto su branitelji i članovi njihovih obitelji toliko dugo u šatoru - rekao je u siječnju 2015. Glogoški dodajući da i njihovo strpljenje ima svoj kraj te da će nakon sjednice Sabora, krajem siječnja, odlučiti što i kako dalje.

Požalio se da se hrvatski branitelji prikazuju kao paraziti, a prioritet se daje onima koji su uništavali državu, ubijali i silovali.

-Na velika vrata puštaju se oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, a danas primaju mirovinu iz proračuna. Došao sam ovamo reći istinu jer je mnogi ne govore. Nije ovo država koju smo željeli. Gradili su je oni koji nisu imali hrabrosti uzeti puške. Svakom izmjenom zakona braniteljima se postepeno oduzimaju mnoga prava, bez prekida i bez obzira koja je opcija na vlasti. Hrvatske branitelje stavili su na margine, a Domovinski rat pretvorili u građanski rat. Za 28 do 40 posto smanjene su mirovine hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima - rekao je Glogoški.

Misija prosvjeda je, kako je naglasio, osigurati skrb o svim sudionicima Domovinskog rata. Glogoški je istaknuo kako su u Savskoj zbog svakog branitelja kao pojedinca i njegove obitelji.

- Moramo vratiti sve obaveze države prema braniteljima koje će biti sastavljene u jednom Zakonu na ustavnoj razini. Podržavamo i ukidanje Ministarstva branitelja kao zasebnog te pripajanje nekom drugom ministarstvu, Ministarstvu obrane - rekao je Glogoški koji je naglasio da su lažni iznosi njegovih primanja koje je ministar Matić.

- Ono što primam, netko mi je dao po zakonu, a primam zato što sam dvadeset godina u kolicima - rekao je Glogoški te dodao da se on i njegova obitelj boje likvidacije i da je primio otvorene prijetnje, koje je prijavio nadležnom sudu.

Na skupu je govorio i Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Stevo Culej, potpredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata te Ivo Loborec iz Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ za Varaždinsku županiju.

Velik auditorij razveselio je Deura, koji je Varaždin prozvao simbolom zajedništva, gradom koji je stopostotno uz Hrvatsku i čije zajedništvo daje snagu za novu zajedničku braniteljsku priču, sličnu onoj iz 91.
- Nisu u pitanju financije, nego dostojanstvo. Hrvatski branitelji su temelj države i to moraju shvatiti vlastodršci. Domovinski rat mora biti temelj države Hrvatske. Danas imamo zrelost i snage i nikome nećemo dopustiti vrijeđanje i ponižavanje branitelja - rekao je lani Deur, a izvjestile su Varaždinske vijesti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci