Glavna boljka obrtnika radna snaga, uraru Benkusu priznanje za pola stoljeća uspješnog rada

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Glavna boljka obrtnika radna snaga, uraru Benkusu priznanje za pola stoljeća uspješnog rada Foto: Krešimir Đurić

- Vi danas ne možete dobiti parketara, keramičara, takoreći svijećom morate tražiti majstore, no oni traže da se njihove usluge i plate. Činjenica jest da su se povećale cijene njihovih usluga, što je jedan od čimbenika da lakše preživljavaju na tržištu. Daj Bože da imamo ljude koji znaju i žele raditi – rekao je Boris Kos, predsjednik Udruženja varaždinskih obrtnika na svečanoj sjednici povodom 115. obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu, u sklopu kojeg je održan i 10. Obrtnički ulični sajam.

FOTO Gužve na štandovima varaždinskih obrtnika: svi su željeli vidjeti i kiušati njihove proizvode


Na svečanu sjednicu su stigli saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak, predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, među kojima su bili zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan, župan varaždinske županije Radimir Čačić i savjetnica Natalija Martinčević, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth, a stigao je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragutin Ranogajec, koji je uputio čestitke svima obrtnicima i svima koji su svojim radom, zalaganjem i trudom zaslužni za 115. obljetnicu obrtništva u Varaždinu.
- Obrtnik nije zanimanje. To je odluka ljudi koji žele, znaju i mogu učiniti više za sebe, svoju obitelj i širu zajednicu te otvaraju radna mjesta. Jedan moj kolega je na proslavi 50. godina obrtništva u Zadru rekao „Ako se boriš za tuđa prava, i tvoja će biti ostvarena“. Mislim da je to sažetak cijele ove priče svih nas, koji svoje slobodno vrijeme dajemo za opće dobro i rad u obrtništvu – istaknuo je Ranogajec.
Dodao je kako problema ima i uvijek može biti bolje.
- Rješavamo probleme u suradnji s resornim Ministarstvom, međutim – prespori smo. To je strašno za nas obrtnike koji smo naučeni da idemo dalje, radimo i donosimo odluke. Ponekad donosimo i pogrešne odluke, međutim bolje donijeti krivu odluku koju možeš promijeniti u nekom trenutku nego ne donijeti nikakvu odluku, zastati u razvoju i ne otvarati nova radna mjesta. U ovom trenutku najveći su nam problem radna snaga, a to nećemo moći bez kvalitetne reforme cijelog sustava obrazovanja. Država ne treba u ovom trenutku poticati otvaranje obrta, nego čuvati radna mjesta – rekao je Ranogajec koji se zahvalio Nataliji Martinčević zbog njezinog angažmana 2013. godine, kada je u proceduri bio Zakon o obrtu.

Čestitke obrtnicima uputili su i župan Radimir Čačić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.
- Bilo bi dobro da mi koji sjedimo ovdje u prvom redu čujemo koji su vaši problemi, a ne da zapravo mi govorimo o tome što su Grad ili Županija učinili. Na Gradu je da bude na usluzi vama, a vi ste ti koji ste važni jer svojim radom stvarate nove proizvode i dodatnu vrijednost. Zbog toga smo mi svi ovdje – rekao je Habijan.


Uz veliku obljetnicu varaždinskih obrtnika stigla je i dobra vijest, a to je da Udruženje varaždinskih obrtnika bilježi porast njihovog broja tako da ih u ovom trenutku ima 1450, što je čak 74 više od prošle godine.
- Briga o svakom obrtniku je prioritet u radu Udruženja, pa tako osim seminara i stručnih edukacija, u suradnji s POU Varaždin pokrećemo novi projekt „Akademija za obrt“. Smatramo da stalna edukacija i stjecanje novih znanja su važni za opstanak – zaključio je Kos.

Na sjednici su dodijeljena priznanja obrtnicima koji ove godine zaokružuju 50, 40, 30 i 20 godina rada svoga obrta. Priznanje za pola stoljeća uspješnog rada dobio je poznatI varaždinski urar Benkus.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.