Glavak: Ničije zdravlje ne smije biti ugroženo zbog rada

VV | 10.3.2022. u 09:13h | Objavljeno u Aktualno

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjelovala je u raspravi o novom strateškom okviru za zdravlje i sigurnost na radu koji sadržava konkretne smjernice kako osigurati visoke standarde za zdravlje i zaštitu gotovo 170 milijuna europskih radnika.

- Pandemija bolesti COVID-19 ubrzala je procese koje donose zelena i digitalna tranzicija što izravno utječe na tržište rada. Kako bismo omogućili najvišu razinu zaštite, europskim radnicima moramo osigurati prilagodljivo europsko zakonodavstvo za zdravlje i sigurnost na radnom mjestu. Pozdravljam iskorake koje donosi ovaj strateški okvir, ali istovremeno pozivam na bolju prilagodbu na promjene koje pogađaju tržište rada, jačanje prevencije nesreća i bolesti povezanih s radom, kao i spremnosti na potencijalne buduće zdravstvene krize - naglasila je.

Cilj ovog izvješća je pružiti strateški okvir kojim bi se ojačalo zakonodavstvo o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu. Temelji se na preventivnom djelovanju i primjeni najviših standarda zaštite kako bi se smanjio broj ozljeda i smrtnih slučajeva povezanih s radom. Pri tome samo izvješće nije dovoljno, već je za njegovu uspješnost neophodan angažman svih dionika – od samih radnika, preko poslodavaca i stručnjaka za zaštitu na radu, pa sve do zakonodavaca.

- Djelovanjem danas stvaramo preduvjete za lakšu borbu protiv izazova sutra. Neovisno o opisu posla treba nas voditi jasna misao – ničije zdravlje ne smije biti ugroženo zbog rada - ustvrdila je.

Označeno u