Glas poduzetnika: Bez zaposlenika neće biti ni nas poduzetnika pa ni punjenja "blagajni" Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika: Bez zaposlenika neće biti ni nas poduzetnika pa ni punjenja "blagajni"

Varaždinske vijesti | 25.4.2021. u 18:13h | Objavljeno u Aktualno

Iz udruge Glas poduzetnika negoduju po pitanju naknade potpora za očuvanja radnih mjesta te traže da poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost ili im je ograničen rad ostvare pravo bez obzira na pad prometa. Pozivaju sve saborske zastupnike da se hitno zauzmu za rješavanje navedenog pitanja naknade potpore za očuvanja radnih mjesta jer bez zaposlenika neće biti ni poduzetnika, a shodno tome niti uplate brojnih poreza, doprinosa, naknada, nameta općinskim, gradskim, županijskim niti državnim tijelima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Slijedom podosta upita ugostitelja i svih ostalih članova udruge Glas poduzetnika sa našeg varaždinskog područja, a u vezi potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec ožujak tražimo da poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost ili im je ograničen rad sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ili Odlukom epidemiologa prema kriterijima HZZ-a ostvare pravo bez obzira na pad prometa na:

  • 2.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu ukoliko je poslodavac Odlukom stožera ili Odlukom epidemiologa zatvoren od 1 do 14 dana
  • 4.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu ukoliko je poslodavac Odlukom stožera ili Odlukom epidemiologa zatvoren od 15 dana i nadalje
  • otpis doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem proporcionalno iznosu potpore.

Također, neprihvatljivo je da se usporedni mjesec za ostvarivanje prava na potporu ORM uzima iz 2019. kao relevantno razdoblje. Ovim načinom poduzetnicima se za ostvarivanje prava očuvanja radnih mjesta uzima PDV obrazac za ožujak iz 2021. te usporedno ožujak iz 2019. Ne moramo ni govoriti da prvi datum kad se mogu ostvariti mjere potpore plaće za ožujak je tek nakon predaje PDV obrasca, dakle 20. travnja 2021. čime se znatno produžuje period isplate sredstava na svibanj, a rok za isplatu plaća je do 15. travnja. Poslodavci navedenih skupina i djelatnosti sa iznimno teškim mukama uspijevaju ispuniti obveze
prema zaposlenicima, gradovima, županiji i državi redovno uplaćujući sve namete i poreze koje su dužni pravovremeno isplaćivati.

Rad ugostiteljskih objekata Odlukom stožera civilne zaštite RH bio je obustavljen do 15.ožujka kada je omogućen rad isključivo na terasama objekta koji je iznimno pogođen i podložan vremenskim uvjetima. Napominjemo da je i dalje zabrana održavanja i organiziranja svadbenih i svih ostalih prigodnih svečanosti, kongresa i poslovnih sastanaka u unutarnjem dijelu objekta čime brojni poduzetnici svakodnevno bilježe otkazivanje rezervacija i pad prometa. Također, nigdje nije naveden ni plan otvaranja i održavanja aktivnosti u unutarnjim dijelovima objekta te pod kojim epidemiološkim mjerama kako bi se donekle moglo planirati
buduće poslovanje.

UGP će konstantno vršiti pritisak kako bi se omogućila pravedna naknada svojim članovima. Ovo je isključivo mjera pomoći za plaće zaposlenika, pomoć poduzetnicima od strane države izostaje jer i mizernim radom terasa te sitnim prometom jedva dostojnim za preživljavanje gubi se pravo na nadoknadu fiksnih troškova. Što je državi u interesu? Da radimo, stvaramo nove vrijednosti, zapošljavamo, plaćamo nebulozne namete i naknade ili da zatvorenih vrata propadamo?

Jedini koji su naplatili svoj prisilni namet su HOK i HGK koji su svoje članove već s početkom ove godine počastili obvezom uplate prisilne članarine za cijelu godinu, te na taj način dokazali svrhu postojanja. Da li se i oni bore za svoje članove? Hitnoće nema, prisilni komorski doprinos sjeda na račun i suglasni su s sadašnjim Odlukama Vlade za ORM.

Stoga pozivam sve saborske zastupnike našeg kraja da se hitno zauzmu za rješavanje navedenog pitanja naknade potpore za očuvanja radnih mjesta jer bez naših zaposlenika neće biti ni nas poduzetnika, a shodno tome niti uplate brojnih poreza, doprinosa, naknada, nameta općinskim, gradskim, županijskim niti državnim tijelima. Dokažite da upravo Vaši izborni slogani koji su preplavili ulice i jesu za interes svih stanovnika naše županije - ističu iz udruge Glas poduzetnika.

 

Označeno u