"Gastarbajteri" koji se za vikend vraćaju kući moraju u 14-dnevnu izolaciju Foto: VV arhiva / ilustracija

"Gastarbajteri" koji se za vikend vraćaju kući moraju u 14-dnevnu izolaciju

| 13.3.2020. u 10:55h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji zasad nema novozaraženih te ih je i dalje četvero i, prema riječima zamjenika župana i načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Roberta Vugrina, imaju dobru kliničku sliku.

- U odnosu na jučer, imamo samo šest novih rješenja o zdravstvenom nadzoru, no to će se sigurno promijeniti s obzirom na nove mjere koje su donesene jučer. Proširio se, naime, krug zemalja koje se ubrajaju u opasnu zonu, a nama su sigurno najinteresantnije Austrije i Njemačka, a tu je još i regija Bela krajina u Sloveniji, koja je blizu Karlovačke županije. Imamo jako puno "gastarbajtera", danas je petak i sigurno su se neki od njih uputili kući na vikend - istaknuo je Vugrin.

Mjere samoizolacije provodit će se tako nad svim putnicima koji dolaze iz sljedećih zemalja: Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, UK, Nizozemska i Švedska, te regija Bela krajina u Sloveniji, kao i Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija i Iran. Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

Vugrin je pojasnio kako će te nove mjere utjecati na građane koji se za vikend vraćaju u Hrvatsku, a kojih je puno u Varaždinskoj županiji.

- Oni će na granici dobiti rješenje o aktivnom zdravstvenom nadzoru od sanitarnih inspektora, što znači da će morati biti u 14-dnevnoj kućnoj samoizolaciji, dakle 14 dana neće smjeti napustiti svoju kuću. Oni koji su planirali u petak doći kući i vraćati se u nedjelju navečer, to sigurno neće biti u mogućnosti napraviti. Granična policija evidentira sva rješenja sanitarnog inspektora u svojoj bazi te će u nedjelju kontrolirati sve građane poštuju li rješenje o samoizolaciji - napomenuo je Vugrin.

Dodao je da opća bolnica Varaždin radi preventivne mjere radi, kako je rekao, osiguravanja dodatnih resursa.

- Ovih dana će se iz tog razloga kontaktirati osobe koje imaju planirane redovite kontrolne preglede kako bi se vidjelo je li moguće odgoditi te preglede. To je preventivna mjera, a kako bi zdravstveni sustav kompletno funkcionirao, upućujem apel obiteljskim liječnicima da što je moguće više smanje pritisak na Opću bolnicu Varaždin te da, po svojim mogućnostima, obrade pacijente u svojim ordinacijama. Tu, naravno, nije riječ o pacijentima s respiratornim bolestima, tu govorimo o redovitim pacijentima - rekao je Vugrin i još jednom ponovio da osobe s respiratornim simptomima koji su identični gripi ne ulaze u zdravstvene prostorije već da kontaktiraju svoje obiteljske liječnike koji će se zatim po potrebi konzultirati s epidemiolozima.

- Pozivam sve sugrađane na maksimalnu odgovornost i molim ih za razumijevanje, kako bismo situaciju kakva je sada što duže zadržali - napomenuo je Vugrin.

vugrin.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci