NOVA PREMIJERA u HNK „Krokodili“ – sraz anarhije i tradicije iz oka jugoslavenskog punkera

| 12.5.2017. u 13:25h | Objavljeno u Društvo

– Za taj sam tekst vezan još od studentskih dana – priznao je mladi redatelj Dražen Krešić najavljujući novu premijeru varaždinskog HNK-a, svoju debitantsku predstavu „Krokodili“, koju na daske Scene Zvonimir Rogoz u petak 12. svibnja u 20 sati postavlja prema istoimenoj kratkoj priči Vladimira Arsenijevića.

Originalna priča smještena je na početak, a Dražen Krešić smjestio ju je na kraj osamdesetih godina.

– Jedan mladić zbog ljubavi prema punku i potrebe da izađe iz okvira u kojima živi odluči se preseliti iz Jugoslavije u London. Ima aspiracije da postane pisac iako još ništa nije napisao. U Londonu se sukobljava s mračnom stranom svojih ideala, s nečim što nije očekivao da će susresti, imao je romantičarsku sliku o Londonu. Profesor mi je bio odbijao sve radove koje sam predlagao, ali ovaj je prošao. Zaljubio sam se u taj tekst i u studentskim okolnostima bilo ga je zanimljivo raditi, međutim, to su ipak na kraju bile studentske vježbe. Ovo mi je bila idealna prilika da iskoristim taj dragulj iz prošlosti i da ga probamo realizirati u svoj njegovoj veličini – opisao je.

U „dosluhu“ s autorom

Podjela uloga jedna je od stvari na koje je najponosniji, trudio se promisliti ju do kraja i rekao da lijepo rezonira sa sadržajem komada i da mu daje dodatnu kvalitetu.

– Bili smo neprestano u „dosluhu“ s Vladimirom Arsenijevićem. Pozvali smo ga na premijeru, rekao je da će se potruditi da dođe. Jedna je vrsta blagodati da radimo tekst živućeg autora. Osnovnu smo priču u velikoj mjeri ostavili netaknutu, samo smo ju malo dramski obradili i neke segmente razradili. Kratka priča nema u sebi toliko puno materijala da izdrži cijelu predstavu – otkrio je.

Dramaturg predstave je Dario Bevanda, redatelj i scenograf Dražen Krešić, a kostimografkinja Julia Klier. U predstavi nastupaju Marinko Prga (Richard), Ljiljana Bogojević (Sabine), Igor Skvarica (Vladimir) i Katarina Arbanas (Vibeke).

Ljiljana Bogojević bila je tinejdžerica kada se pojavio muzički pravac punk pa se prisjetila tog vremena komentirajući svoju ulogu.

Anarhija i tradicija

– Igram Poljakinju, pripadnicu nacionalne manjine u Londonu, koja brani tradicionalne vrijednosti. U žarištu je sukob između nje i njenog sina, sukob između tradicije i anarhije. Kad se vratim u to vrijeme, a ja sam, nažalost, ili na sreću, živi svjedok tog vremena, imala sam 16 godina kada se punk pojavio, zanimljivo mi je koliko smo s divljenjem gledali na zapadni svijet, koji je slobodan, liberalan, koji se sve usudi, a mi smo jadni, mali i stisnuti. Iako predstava povlači poveznice s današnjim vremenom, zanimljivo je iz povijesnog stajališta gledati koliko će nama dugo trebati da se oslobodimo tog provincijskog kompleksa – rekla je glumica.

Marinko Prga također kaže da ga se tekst dojmio i da mu je drago što će igrati u ovom komadu.

– Tekst je aktualan, to je ono što mene u teatru uvijek zanima, ne zanima me mrtvi teatar, mrtvi repertoar, nešto što nema reference ni na što. Iako je riječ o kraju osamdesetih, tu se nalazi paradigma koja se ponavlja, a kod nas se tek događa, traženje smisla izvan granica, traženje vlastite slobode, rješenje problema egzistencije, a s druge strane opet kaos, problemi posttačerovske Britanije, slični problemi kakve mi danas imamo. Veliki sam ljubitelj opusa redatelja Mikea Leigha i duh njegovih filmova osjeti se u ovom komadu – otkriva Marinko Prga.