Frizeri za smanjenje poreza na 13 posto: Slovenski frizeri plaćaju PDV od 9,5%

Napisao/la: -
Frizeri za smanjenje poreza na 13 posto: Slovenski frizeri plaćaju PDV od 9,5% Foto: Ilustracija

Hrvatski frizeri pokrenuli su inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge koja će se danas od 9 do 12 sati održati miran prosvjed ispred Vlade, Markov trg, Zagreb oko 10 sati, a podršku hrvatskim frizerima dat će dolaskom na prosvjed i frizeri iz Slovenije koji dugi niz godina imaju stopu PDV od 9,5%.

Tražit će sastanak s ministrom Zdravkom Marićem i premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi se predstavilo stanje u frizerskoj struci te argumenti o dugoročnoj korisnosti uvođenja niže stope PDV- na frizerske usluge od 13%. Ministru Mariću i premijeru Plenkoviću Inicijativa je poslala prije mjesec dana zamolbu za sastanak te analizu i projekcije koje dokazuju opravdanost za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge koje pokazuju pozitivne učinke na državni proračun i razvoj struke. No, do danas nije organiziran sastanak s resornim ministarstvom.

Niža stopa PDV-a na frizerske usluge ima zakonsko uporište u EU legislativi kroz Direktivu vijeća EU. Frizeri se s razlogom spominju u ovoj Direktivi kao radno intenzivna djelatnost s velikim udjelom osobnog rada te se tako opravdava uvođenje niže stope PDV-a za njihove usluge.

Porazna je činjenica da je manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV, a 2013. godine bilo ih je 16% što pokazuje trend fragmentiranja frizerskog poslovanja. Zamjetan trend smanjivanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a pojačat će se tijekom ove gospodarske krize. Upravo ova činjenica puno govori koliko je porezna politika za frizersku struku nestimulativna, kako za razvoj frizerske struke, tako i za državni proračun.

Analize Inicijative, ali i analize učinaka od EU država koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge, pokazuju kako je to dobro i za proračun. Kad bi se smanjio PDV s 25% na 13% na frizerske usluge ukupni, realistični učinci u razdoblju od 5 godina bi bili sljedeći:

Državni proračun bi na ovaj način prihodovao bi 68 milijuna kuna više. Utrostručio bi se broj frizerskih salona u sustavu PDV-a pa bi bilo više od 21% salona u sustavu PDV-a. Otvorilo bi se minimalno 700 novih radnih mjesta za mlade frizere u frizerskim salonima. Omogućili bi se održivost i razvoj struke te osigurali uvjeti za cjeloživotnu edukaciju bez koje danas frizeri ne mogu kvalitetno raditi svoj posao. Smanjio bi se udio sive ekonomije, a dugoročno bi se u potpunosti mogla minimizirati. Spriječilo bi se ili barem usporilo iseljavanje frizera i potraga boljih poslovnih uvjeta u inozemstvu. Umanjio bi se frizerski egzodus.

EU države koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge imaju dobro iskustvo te i nakon više od 10 godina i dalje su zadržali tu nižu stopu PDV-a za frizerske usluge. Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%... Hrvatski frizeri 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi.

S ovom problematikom frizerska struka u Hrvatskoj se bori i od vremena prije epidemije. A pogotovo sada kada su im troškovi zbog epidemioloških mjera značajno porasli, a cijene usluga su u salonima ostale iste.

 

Martin Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.