FOTO Župan Stričak na obilježavanju Dana općine Konavle i 30. obljetnici oslobođenja Konavala Foto: Varaždinska županija

FOTO Župan Stričak na obilježavanju Dana općine Konavle i 30. obljetnici oslobođenja Konavala

Varaždinske vijesti | 22.10.2022. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno

Općina Konavle u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obilježila je nizom prigodnih programa svoj dan, ali i tridesetu obljetnicu oslobođenja.

Obilježavanju je uz visoke uzvanike, potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnika u Hrvatskom saboru Branka Bačića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, gradonačelnika Dubrovnika i zastupnika u Hrvatskom saboru Matu Frankovića, Dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, predsjednika Uprave Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, načelnika Općine Konavle Božu Lasića, nazočio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Stričak je prisustvovao i svetoj misi za sve poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravči, te je u pratnji načelnika općine Vidovec Brune Hranića i pripadnika županijske Husarske garde zapalio svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima "Konavoska mati" u Čilipima te kod biste generala Janka Bobetka na Grudama.

Boravak u Konavlima završio je nazočivši svečanoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj je Općina Konavle potpisala povelju o prijateljstvu i suradnji s Općinom Vinica. Povelju su potpisali načelnik općine Konavle Božo Lasić i načelnik općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec.

Svečanosti su nazočili i pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije Grom iz Karlovca kao i pripadnici 5. bojne 1. gardijske brigade "Tigrovi" koji su dali veliki doprinos oslobađanju Konavala, kao i predstavnici ostalih braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske, od pripadnika PUMA pa drugih.

- Časno je i ponosno danas na ovu veliku obljetnicu biti ovdje među vama, zahvaljujući između ostalog pripadnicima 5. bojne 1. A brigade "Tigrova" - rekao je župan Stričak čestitavši općinskom vodstvu na jako dobrom vođenju općine te svim sudionicima oslobađanja Konavala.

- Na svoj ratni put krenuli su iz Vinice, a ratne zadaće oslobađanja domovine dovele su ih i na krajnji jug, u Konavle. Osim njih to bojište prošli su i pripadnici policije i SJP Roda. Također pozdravljam potpisivanje povelje o prijateljstvu između općina Vinice i Konavle, općina koje imaju bogatu prošlost, s vrijednim kulturnim i prirodnim naslijeđem te s velikim razvojnim planovima. Potpisivanjem te povelje osim odavanja počasti našim braniteljima, pokreće se i jedno novo poglavlje suradnje - zaključio je župan.

Načelnik Općine Konavle Lasić zahvalio je županu Stričaku na dolasku te je izrazio zadovoljstvo što se njegova općina povezuje s jednom općinom iz Varaždinske županije, naglasivši pritom kako Konavljani nikada neće zaboraviti ulogu koju su "Tigrovi" imali u oslobođenju Općine Konavle nakon godinu dana agresorske okupacije.

- Da nije bilo hrabrih branitelja mi danas ne bi imali svoju Domovinu i stoga im dugujemo vječnu zahvalnost - rekao je Lasić te je Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" dao i prigodnu zahvalnicu.

Damir Belaj, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi - podružnice Varaždinske županije, koji je također nazočio obilježavanju, istaknuo je da su pripadnici udruge ponosni na svoj doprinos oslobađanju ovog dijela Hrvatske jer su na taj način trajno povezali jug i sjever Hrvatske.

- Lijepo je ovih dana bilo u Konavlima, vidjeti se sa starim suborcima i prijateljima te evocirati uspomene na naše slavne ratne dane. Hvala i našem županu što je uveličao ovu obljetnicu - rekao je Belaj.