FOTO: Žica i u Dubravi Križovljanskoj Foto: Krešo Đurić

FOTO: Žica i u Dubravi Križovljanskoj

M.P./Varaždinske vijesti | 28.12.2015. u 13:59h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je prije desetak dana žilet-žica postavljena na području Lovrečan Otoka, u ponedjeljak je postavljanje žilet-žice i ograde od panela počelo i u Dubravi Križovljanskoj.

- Katastrofa je što je došlo do toga, posebice jer smo očekivali da žica neće biti postavljena ovdje u Dubravi Križovljanskoj, gdje su oduvijek bili dobri međususjedski odnosi. Zajedno ovdje živimo i puno smo stvari ovdje napravili, čak i ovu cestu prije 20 godina, koja je granica dviju država. Postavljanje žice velika je pogreška Republike Slovenije, jer ovdje nije bilo mnogo ilegalnih prelazaka, niti prije, a niti sada tijekom izbjeličke krize. Žica će biti veliki problem mještanima naše Dubrave Križovljanske, ali i slovenskog Zavrča, jer je cesta granica. Postavljanjem žice, mještanima je praktički ograničeno kretanje, stavljeni su u geto i morat će se ravnati po drugačijim uvjetima. Osim za mještane, problem je i za gospodarstvenike, ali i djecu i mlade, koji su oduvijek vezani za slovenski dio - kazao je načelnik Mirko Korotaj koji je danas u ime Općine Veleposlanstvu Republike Slovenije uputio protestno pismo zbog žice.

- Dok ne dobijemo odgovor, očekujemo zaustavljanje radova - poručio je načelnik.

Međutim, nekoliko djelatnika privatne slovenske tvrtke tijekom jutra postavljalo je ogradu duž ceste koja se, iako zatvorena, nalazi između dva granična prijelaza. Upravo njome prolazi crta razgraničenja, a koja će im, boje se mještani, zakomplicirati život.

- Bili smo zatvoreni 24 godine i nismo smjeli susjedima bez pogranične iskaznice, a sada opet imamo problem. Bojim se kako će to izgledati - kazao je predsjednik MO Stanislav Dobrotić.

S njime su se složili i susjedi Ivan Kralj i Božena Dobrotić koji žive u Vinogradskoj ulici kojom prolazi crta razgraničenja.

- Neće nam biti ugodno. Kada ćemo ujutro ustati, pogledat ćemo kroz prozor i vidjeti žicu - kazala je Dobrotić, dok je Kralj napomenuo da im cesta život znači.

- Više nećemo moći prolaziti ulicom susjedu već ćemo morati ići na službeni granični prijelaz - istaknuo je Kralj.

Galerija slika