FOTO Završio program obilježavanja 385. godina varaždinske Prve gimnazije i još dviju obljetnica Foto: Krešimir Đurić

FOTO Završio program obilježavanja 385. godina varaždinske Prve gimnazije i još dviju obljetnica

Varaždinske vijesti | 22.10.2021. u 19:31h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Prva gimnazija Varaždin ovog mjeseca slavi 385. godišnjicu škole, 75. godišnjicu Školskog sportskog društva Srednjoškolac i 15. godišnjicu provođenja International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature.

Ove tri važne i velike godišnjice obilježavale su se tijekom dva tjedna, od 11. listopada do 22. listopada, mnoštvom aktivnosti koje su osmislili profesori škole sa svojim učenicima.

Program obilježavanja završio je danas, otvorenjem kemijskog i biološkog odjela s laboratorijem za molekularnu biologiju te laboratorija za izradu holograma – Hololaba te svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća, koja je bila posebna po tome što su korišteni hologrami.

Kako ističu iz Županije, kabineti imaju suvremenu opremu kakvom ne raspolaže niti jedna druga škola u Hrvatskoj, a u opremanje je Varaždinska županija uložila 1.148.000 kuna.

- Jubileji koje slavi Gimnazija zaslužuju posebnu nagradu, a ona se odnosi na uređenje kabineta i laboratorija u vrijednosti većoj od milijun i 100 tisuća kuna. Ovom opremom Prva gimnazija je napravila veliki iskorak, siguran sam da nijedna srednja škola u Hrvatskoj nije ovako opremljena, a garantiram da ni brojne visokoškolske ustanove nemaju ovakvu opremu. To je dobro da naši učenici mogu učiti odnosno biti mladi znanstvenici što nas veseli i raduju. U sklopu svih naših škola djeluju Centri izvrsnosti,danas smo počeli s njihovim prvim danom, a svjedoci smo da smo unazad par mjeseci nije bilo mjeseca da nismo dodjeljivali nagrade našim učenicima koji su sudjelovali na međunarodnim natjecanjima i ostvarili zaista zavidne rezultate - rekao je župan Anđelko Stričak.

- Bilo je ovo jako veliko ulaganje i zbog njega smo sretni. Ne samo što je bilo financijski obimno to su uređaji i oprema, kao što je župan rekao, kojeg nema ni jedan srednja škola a ni visokoškolske ustanove. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, znati ih iskoristiti. Veselim se festivalu informatike koji će se održati u Prvoj gimnaziji u travnju, a bit će i jedan festival znanosti na kojem će učenici pokazati sve ono što smo sada vidjeli u ovim novouređenim prostorima, konkretno iz kemije i biologije, a posebno laboratorij za molekularnu biologiju, a kao što se može vidjeti to su izuzetno vrijedni uređaji koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača Varaždinske županije ovaj investicija ne bi bila moguća jer ne postoje projekti na koje mi kao Prva gimnazija možemo aplicirati da bi dobili toliku opremu, a na one koje možemo najčešće nemaju predviđeno toliko sredstava i stavke za opremu - rekla je ravnateljica varaždinske Prve gimnazije Janja Banić.

- Izuzetno mi je drago da uz to što se Grad Varaždin brine o predškolskom i školskom uzrastu, da je Varaždinska županija, koja ima pod svojom ingerencijom srednje škole, napravila ovaj vrijedan iskorak i varaždinsku Gimnaziju, koja je najvažnija i najelitnija varaždinska škola, bez da podcjenjujem ostale škole, koje su isto tako važne, napravila ovakav laboratorij, što će djeci koja modeliraju, koja su u Centrima izvrsnosti, pružiti izuzetno velike mogućnosti. Mogu obećati da se u sljedeće velike projekte koje će biti u srednjim školama, bez obzira na to što grad Varaždin nema obvezu financiranja,  moramo uključiti i pomoći i biti participativni dio tih investicija - bile su riječi varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja.

Nazočila je i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr sc Dubravka Brezak Stamać.

- Ovo što je danas predstavila ravnateljica varaždinske Prve gimnazije je zasigurno ne samo za Varaždinsku županija i za obrazovni susta RH izrazito zanimljivo jer u ovoj školi postoje Centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava. Zasigurno da učionice koje su i više nego interaktivne omogućuju rad u manjim grupama što posebno potencira rad darovite i izvrsne djece, koje upravo iz ove škole dolaze na natjecanja koje providi Agencije za odgoj i obrazovanje - rekla je Brezak Stamać.