FOTO: Verici Pantaler javno priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

| 15.10.2020. u 14:50h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Svjetskog dana seoskih žena danas su u Županijskoj palači dodijeljene nagrade „Za žensku kreativnost u ruralnom životu“.

Ove godine predložene su bile četiri kandidatkinje koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama. Priznanje je dobila Verica Pantaler iz udruge Svibovečki zvon iz Svibovca, a nominirane su još bile i Biserka Vudrag iz udruge Biserna dolina iz Grešćevine, mjesta u sastavu grada Varaždinskih Toplica te dvije članice Udruge „Veliko srce” općine Sveti Đurđ, Nataša Janičar iz Karlovca Ludbreškog i Snježana Blatarić iz mjesta Novo Selo Podravsko.

Priznanja su dodijelili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić i zamjenica predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Valerija Paljak.

Inače, nagrada se dodjeljuje od 2006. godine s ciljem ukazivanja na vrijednost rada žena u ruralnim područjima te afirmacije uloge žena na selu.

- Društveni položaj žena nije još onakav kakav bi trebao biti, on se mijenja na bolje, ali se mijenja sporo. Željeli bismo da se mijenja brže i nadam se da će naš projekt doprinijeti tome ubrzanju. Otkada postoji projekt upoznala sam mnoge žene uključene u razne udruge, poljoprivredna gospodarstva, seoski turizam i činjenica je da su one čuvarice tradicije i gastronomije te su neizostavni partner Varaždinskoj županiji u svim našim projektima, natjecanjima i ja im na tome čestitam - naglasila je Vlasta Cindrić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova koje je pokretač ovog projekta.

Zamjenik župana Robert Vugrin čestitao je kandidatkinjama i rekao da je svaki pojedinac važan kotačić jednog većeg sustava i ne može se nikoga izostaviti.

- Sretan sam što možemo upriličiti dodjelu priznanja s obzirom na okolnosti jer ove žene to zaslužuju i ako pogledate njihove životopise, njihove aktivnosti koje one u svojoj sredini provode onda im moramo svakako čestitati - rekao je Vugrin, dodajući da se suvremeno društvo nikako ne može zamisliti bez žena.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova projekt 'Ženska kreativnost u ruralnom životu',svake godine dodjeljuje priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije.

Dobitnica priznanja Verica Pantaler, inače predsjednica Udruge Svibovečki zvon je naglasila da je iznimno ponosna na sve rezultate koje su dosad postigli u udruzi.

- Da nije mojih kolegica članica, ne bih ni ja bila ovdje, ali posebno zahvaljujem našoj gradonačelnici Dragici Ratković na kandidaturi i obećajem da ćemo se i dalje truditi opravdati povjerenje i zalagati se za bolji položaj žena u našoj zajednici – rekla je Verica Pantaler.

Dodjeli su prisustvovali i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, ujedno i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović te gradski vijećnik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Željko Bedeković kao i članovi Povjerenstva.

Svečanost su svojim nastupom upotpunili članovi i članice KUD-a Varaždinske Toplice, dok su kuhari Hotela Minerva pripremili sarmu od varaždinskog zelja kojeg je donirala Marija Cafuk, i sama bivša dobitnica ovog Javnog priznanja.

Inače, Svjetski dan seoskih žena utemeljen je 1995. godine tijekom 4. Konferencije UN-a o ženama u Pekingu. Njegovim obilježavanjem podržava se višestruka uloga seoskih žena koje su uglavnom poljoprivrednice i male poduzetnice.

Galerija slika