FOTO Uređuju se ulice na području Varaždina, Bosilj najavio: "Gradnja rotora iduće godine" Foto: Grad Varaždin

FOTO Uređuju se ulice na području Varaždina, Bosilj najavio: "Gradnja rotora iduće godine"

Varaždinske vijesti | 1.9.2022. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Neven Bosilj, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički i viša stručna savjetnica za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Martina Cesar Kelemen u četvrtak su obišli lokacije u varaždinskim gradskim i prigradskim naseljima na kojima traju ili su netom završili građevinski radovi na obnovi ulica.

Radovi su započeli u Kneginečkoj ulici u Gornjem Kućanu, a uključuju glodanje postojeće konstrukcije ceste, dogradnja i profiliranje trupa ceste kamenim materijalom, pri čemu se na mjestima proširenja izvodi iskop i nasip za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije. Radovi uključuju i postavu novih rubnjaka, uređenje oborinske odvodnje, asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta te postavu signalizacije. Vrijednost radova je 940.000,00 kn bez PDV-a.

- Kneginečka ulica tek se raskopala, ali očekujemo da će radovi završiti već kroz tri, četiri tjedna i bit će to nova, moderno uređena ulica. Molimo naše sugrađane za strpljenje - rekao je gradonačelnik.

Obnovljena je Ulica Tina Ujevića. Projektom je bilo predviđeno glodanje postojećeg asfalta kolničke konstrukcije i nogostupa, postava rubnjaka i zadržavanje postojećeg sustava odvodnje te zamjena i podizanje postojećih slivničkih rešetki, uređenje nogostupa, izvođenje nove kolničke konstrukcije i izvođenje horizontalne i vertikalne signalizacije. Vrijednost radova je 1.090.000,00 kn bez PDV-a. Predviđeni su i radovi zamjene rasvjete, koje je gradonačelnik najavio za idući tjedan, kao i početak uređenja još jedne ulice u kvartu Đurek.

- U Ulici Tina Ujevića koja je završena, idući će se tjedan postaviti nova moderna LED rasvjeta, a krenuli su radovi i u odvojku Ulice Zrinskih i Frankopana kod Parka 7. Gardijske brigade „Puma“ – kazao je Bosilj.

Započeli su radovi na uređenju Ulice Nikole Fallera, a prema najavi gradonačelnika, ubrzo će započeti obnova i u Žumberačkoj te Ulici Franje Račkog.

Obnova postojećeg kolnika i pješačkih staza krenula je odmah nakon manifestacije Špancirfest, u Ulici Vatroslava Lisinskog.

Projektom je predviđena obnova postojećeg kolnika i pješačkih staza u duljini od 150 m. Na cijelom potezu postojeće prometnice predviđa se izvođenje nove kolničke konstrukcije sa završnim opločenjem granitnom kockom. Uz rubove kolnika predviđa se izvedba rigola (pasice). Istovremeno, s lijeve strane prometnice gdje zbog prostornih ograničenja nije moguće izvesti pješačku stazu, izvesti će se pasica. S desne strane predviđena je izvedba pješačkih staza. Na novo projektiranoj prometnici predviđeno je rješenje odvodnje u novoprojektirane slivnike s ravnom rešetkom i taložnicom. Vrijednost radova je 1.920.000,00 kn bez PDV-a.

- Ulica Vatroslava Lisinskoga je najveće ruglo u samoj gradskoj jezgri koja se krenula obnavljati. Zbog zahtjeva konzervatora, ulica mora biti pokockana, čime je iznos obnove automatski nešto veći – ističe gradonačelnik.

Najavio je i konačno uređenje Habdelićevog trga.

- Nakon što već deset godina stoji raskopan, idući tjedan potpisujemo ugovor s izvođačem radova za uređenje Habdelićevog trga. Kad završimo i to, namjera nam je da u samom centru uredimo i Cankarevu ulicu koja također nije primjereno uređena - kazao je Bosilj.

Gradonačelnik je najavio da su već u izradi novi projekti uređenja ulica.

- Već planiramo i radimo projekte za nastavak uređenja ulica u Varaždinu koji se odnose na poboljšanje prometne i komunalne infrastrukture za 2023. godinu - dodao je.

U Hrašćici se završavaju tri ulice, Vukovarska, Vinkovačka i Ulica Kardinala Franje Kuharića, a završena je Ulica Miljenka Stančića, no gradonačelnik ističe da će biti još nekih manjih radova.

- Upravo sad kad pada kiša možemo u obilasku najbolje procijeniti da li su radovi napravljeni kako treba, da li su padovi iznivelirani. Ovdje u Hrašćici završava se s obnovom četiri ulice koje su sada lijepo i primjereno uređene. Postoje još neka mjesta u naselju na kojima smo vidjeli da stoji voda te ćemo i to ubrzo sanirati - rekao je Bosilj.

Izvedeni radovi u Hrašćici uključuju glodanje postojeće konstrukcije ceste, dogradnju i profiliranje trupa ceste kamenim materijalom. Na mjestima proširenja izveden je iskop i nasip za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije, postavljeni su novi rubnjaci, uređena je oborinska odvodnja. Završno je izvedeno asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta te uređenje kolnih prilaza.

Gradonačelnik ističe kako je dobra komunikacija s mjesnim odborima ključ za provedbu inicijativa.

- Mjesni odbori daju inicijative, ali posebno moram pohvaliti aktivnost predsjednika Mjesnog odbora Hrašćica Damira Laljeka. Iduće godine u Hrašćici će se graditi rotor na spoju obilaznice i državne ceste na ulazu u Varaždin. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradnju tribine NK Varteks tako da će se i to urediti za naše sportaše - naglasio je gradonačelnik.

Vezano uz izgradnju novih rotora u Varaždinu, gradonačelnik je najavio da se čeka lokacijska dozvola za pothodnik Wiessertova, u što su uključena i dva nova rotora – jedan kod Kućanske rampe, a drugi kod Glavnog kolodvora.

- Uskoro će biti raspisan natječaj za glavni projekt i za tu investiciju imamo sigurna sredstva osigurana od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Riješili smo imovinsko pravne odnose na raskrižju Prešernove i Anine ulice, za taj rotor već imamo lokacijsku dozvolu i vjerujem da ćemo s njim krenuti u proljeće iduće godine. Radovi Hrvatskih cesta na rotoru u Gojancu trebali bi krenuti krajem iduće godine – zaključio je varaždinski gradonačelnik.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci