FOTO: U Turčinu otvoreno drugo gradilište Aglomeracije Varaždin Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U Turčinu otvoreno drugo gradilište Aglomeracije Varaždin

| 11.4.2018. u 16:18h | Objavljeno u Aktualno

Otvorenjem gradilišta u općini Gornji Kneginec, točnije u Turčinu, u Kolodvorskoj ulici, započela je realizacija drugog podugovora projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin", odnosno realizacija ugovora A-4, Dogradnja sustava odvodnje - općina Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_01.JPG

Ovim je ugovorom predviđena izgradnja 41.332 metra gravitacijskih cjevovoda, 354 gravitacijska kolektora mješovite odvodnje, 8.122 metara tlačnih cjevovoda, 21 crpna stanica i 2 retencijska bazena.

- Po završetku radova ujedno će završiti pripreme da se na čitavo ovo područje dovede kanalizacija te da otpadna voda iz kanalizacije završi u pročistaču otpadnih voda grada Varaždina. Radovi na svim lokacijama odvijaju se prema planu. Ovo je, nakon početka radova u općinama Vidovec i Maruševec, drugo gradilište, a 23. travnja počinju radovi na trasi prema Vinici, dok bi 7. svibnja trebali početi radovi i na varaždinskom dijelu trase - napomenuo je Željko Bunić, direktor komunalne tvrtke Varkom koja je projekt aglomeracije uspješno kandidirala za europska sredstva.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_13__bunic.JPG

Početkom radova na ovoj dionici zadovoljan je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

- Radovi se pokreću na svim dionicama, sve ide po planu, nema zastoja. Bilo je skeptika, no mi smo napravila sve da projekt Aglomeracije Varaždin krene na vrijeme. Možemo reći da će po završetku ovog projekta čitavo ovo područje biti pokriveno sustavom odvodnje, iako je grad Varaždin već pokriven i vodoopskrbnim sustavom i sustavom odvodnje. Mi ove godine, mimo Aglomeracije, u pojedinim dijelovima grada planiramo krenuti i u modernizaciju te dogradnju. Što se tiče Aglomeracije, važno je naglasiti da je priključak besplatan - istaknuo je Avar.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_14_avar.JPG

Zadovoljstvo nisu krili ni prisutni načelnici općina koje obuhvaća ova faza projekta.

- Mještani općine Gornji Kneginec su spremni, jer naša općina zapravo i najmanje sudjeluje u ovim radovima, budući da mi već imamo gotov sustav kanalizacije, oko 32 kilometra. Radovi uključuju dvije rasteretne građevine, dvije prepumpne stanice i 2,7 km cjevovoda, vrijednosti pet milijuna kuna, pri čemu Općina sudjeluje s 20 posto. Ovi radovi će prije svega omogućiti da se općina Sveti Ilija spoji putem našeg sustava na pročistač na Motičnjaku, ali će se i nekoliko mjesta u našoj općini otkloniti nedostaci u postojećem sustavu, poput izlijevanja, odnosno ubrzavanje protoka - napomenuo je kneginečki načelnik Goran Kaniški.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_15_kaniski.JPG

Načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj naglasio je kako već sam podatak da je riječ o investiciji od 26 milijuna kuna, što je najveća investicija od osnutka općine, govori o važnosti projekta.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_16_bosilj.JPG

- Riječ je o projektu koji će povećati i kvalitetu življenja u četiri naselja naše općine, od ukupno osam, koja su obuhvaćena ovim projektom. Bit će obuhvaćeno oko 40 posto stanovništva, odnosno oko 400 domaćinstava. U općini Sveti Ilija izgradit će se 14 km cjevovoda, četiri prepumpne stanice, a radovi će trajati oko 2,5 godine, na što su mještani pripremljeni, no zbog poteškoća koje će radovi donijeti sa sobom bit će potrebno puno razumijevanja i strpljenja - rekao je Bosilj.

Zvonko Šamec, načelnik općine Trnovec Bartolovečki, naveo je kako u projekt aglomeracije na području općine Trnovec Bartolovečki ulaze dva naselja, Žabnik i Bartolovec, zajedno sa spojem prema pročistaču.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_17_samec.JPG

- Drago mi je da smo ušli u ovaj projekt, to nam puno znači, jer s još 2-3 ulice koje moramo završiti u Trnovcu, oko 3/4 općine imat će kanalizacijski sustav. Ostat će nam samo još Štefanec, Šemovec i Zamlaka, koji će ući u druge programe izgradnje kanalizacije - dodao je Šamec.

Početku radova u Turčinu prisustvovao je i dožupan Robert Vugrin.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_19_vugrin.JPG

- Aglomeracija Varaždin je najveći projekt, vrijednosti 855 milijuna kuna, a na području Varaždinske županije slijede i sustavi aglomeracije Varaždinske Toplice, Ludbreg, Ivanec, Veliki Bukovec i Novi Marof. Ukupna vrijednost svih tih projekata iznosi više od 1,5 milijarde kuna. Riječ je, dakle, o vrlo zahtjevnom građevinskom zahvatu koji će zasigurno doprinijeti i pokretanju građevinskog sektora. Kada govorimo o kvaliteti vode, cilj je na području Aglomeracije Varaždin priključenje na sustav odvodnje podići s trenutnih oko 47 posto na više od 93 posto. Na području Varaždinske županije priključenje sada iznosi ispod 30 posto te ćemo podizanjem tog postotka na više od 70 posto napraviti značajan iskorak koji će doprinijeti i većoj kvaliteti podzemnih voda. Iako smo svi željno iščekivali početak radova, sigurno će biti i dosta nezadovoljstva zbog raskopanih ulica, prašine i otežanog prometovanja, no nadam se da će svi građani imati razumijevanja - kazao je Vugrin.

- Cjelokupni sustav Aglomeracije čine četiri lota koji su kanalizacijski sustavi, a peti lot je uređaj za pročišćavanje. Ovdje je riječ o realizaciji ugovora A-4, a cijeli sustav aglomeracije bit će u funkciji tek kad se završi uređaj za pročišćavanje, za koji nam predstoji javna nabava - pojasnio je voditelj projekta Željko Štromar.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_18_zeljko_stromar.JPG

U općini Beretinec predviđena je izgradnja 17.302 metra sanitarnih gravitacijskih cjevovoda, 2.818 metra tlačnih cjevovoda i 8 crpnih stanica. U općini Sveti Ilija predviđena je izgradnja 13.369 metara sanitarnih gravitacijskih cjevovoda, 1.314 metara tlačnih cjevovoda i 5 crpnih stanica. U općini Gornji Kneginec predviđena je izgradnja 1.190 metara gravitacijskog cjevovoda, 354 metra cjevovoda mješovite odvodnje, 359 metara tlačnih cjevovoda, 2 crpne stanice, 2 retencijska bazena i 798 metara sanitarnih gravitacijskih cjevovoda. U općini Trnovec Bartolovečki predviđena je izgradnja 8.673 metra sanitarnih gravitacijskih cjevovoda, 3.631 metar tlačnih gravitacijskih cjevovoda i 6 crpnih stanica.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_05.JPG

Izvoditelj radova je tvrtka Brodska Posavina d.d. iz Slavonskog Broda, s podizvoditeljem MIAB d.o.o. iz Šibenika. Ugovoreni iznos radova je 64.290.426,69 kuna, a rok dovršenja je 43 mjeseca.

Podjetimo, Aglomeracija Varaždin projekt je ukupne procijenjene vrijednosti 855,8 milijuna kuna, koji je tvrtka Varkom d.d., javni isporučitelj vodnih usluga, uspješno kandidirala za europska sredstva. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a financijska potpora Europske unije iznosi 488,7 milijuna kuna. Projekt aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda.

Do kraja travnja radovi bi trebali početi i na području općina Cestica, Vinica, Petrijanec i Sračinec, dok je za 7. svibnja najavljen početak radova na području grada Varaždina te sanaciji postojećeg sustava odvodnje.

aglomeracija_varazdin_-_turcin_02.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_03.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_04.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_06.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_07.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_08.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_09.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_10.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_11.JPG

aglomeracija_varazdin_-_turcin_12.JPG