FOTO U punom jeku radovi na sanaciji klizišta na području Bednje i Lepoglave

Varaždinske vijesti | 24.3.2023. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Do ljeta ove godine u Varaždinskoj županiji bit će sanirano čak 28 klizišta koja ugrožavaju sigurnost prometa na lokalnim i županijskim cestama.

Riječ je o klizištima koja su se na prometnicama aktivirala nakon potresa, a koje će Županijska uprava za ceste Varaždinske županije sanirati bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ukupno će biti uloženo 4,7 milijuna eura, a ugovor o financiranju ŽUC je potpisao s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Radovi su u punom jeku na devet klizišta, među kojima i na lokalnim cestama u Purgi Bednjanskoj i Kameničkom Podgorju. U to su se danas uvjerili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Općine Bednja Damir Poljak. Oni su gradilišta obišli zajedno s ravnateljem ŽUC-a Tomislavom Osonjačkim, njegovim pomoćnikom Krunoslavom Lukačićem te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darkom Majhenom.

- Županijska uprava za ceste upravlja s 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Nažalost, na tim cestama pojavilo se više od 40 klizišta. I dok je ŽUC ranije sanirao do deset klizišta godišnje, sada će samo u ovoj godini, zahvaljujući uspješnom povlačenju bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a, biti sanirano tri puta više klizišta, odnosno uspjet ćemo sanirati više od polovice postojećih klizišta. Projektom je obuhvaćena sanacija klizišta na cestama većinom u bregovitom dijelu županije, na području osam općina i četiri grada. Ne treba posebno isticati koliko je ovaj projekt važan i koliko će se njime doprinijeti sigurnosti svih sudionika u prometu. Paralelno s tim pripremamo i obnovu kolnika na oko 60 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Vrijednost te investicije iznosi 9,5 milijuna eura, a riječ je također o bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti – rekao je župan Stričak najavivši sastanak s gradonačelnicima i načelnicima pograničnog područja sa Slovenijom kako bi dogovorili modernizaciju nerazvrstanih lokalnih i županijskih cesta koje spajaju hrvatska i slovenska mjesta.

- S jedne strane pripremamo, s druge raspisujemo natječaje, s treće odrađujemo, a s četvrte strane privodimo radove kraju. Znači, imamo dobar tempo – zaključio je župan Stričak.

Najviše klizišta aktiviranih u potresu prije tri godine bit će sanirano na području Općine Bednja, njih sedam, a slijede Grad Novi Marof s pet i Grad Varaždinske Toplice s četiri klizišta. Po dva će biti sanirana na području gradova Ivanec i Lepoglava te Općine Cestica, a po jedno na područjima općina Donja Voća, Jalžabet, Martijanec, Sveti Ilija, Vinica i Visoko.

- I dok na devet klizišta radovi već traju, na još devet lokacija radovi će početi u sljedećih deset dana. Na preostalih deset klizišta sanacija će početi u roku od 30 dana, do kada očekujemo da će biti završeni postupci javne nabave. Što se tiče gradilišta koja smo danas obišli, u sanaciju klizišta Purga Bednjanska bit će uloženo 172.000 eura, a u svih sedam klizišta na području Općine Bednja 893.000 eura. Vrijednost sanacije klizišta u Kameničkom Podgorju je 328.000 eura, a sanirano će biti još jedno, tako da će ukupna vrijednost radova na području Grada Lepoglave biti 678.000 eura – izvijestio je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak istaknuo je da je riječ o nastavku značajnih ulaganja.

- Ovo ulaganje od gotovo 900.000 eura je za našu općinu značajno, jer će biti sanirano sedam klizišta u naših pet naselja, čime ŽUC i Varaždinska županija pokazuju da vode brigu o svim dijelovima županije. Klizište u Purgi Bednjanskoj je ogromno, a u nastavku je selo koje se proteže gotovo do Trakošćana. Mještani moraju svakodnevno odlaziti na posao, obavljati sve ostale životne aktivnosti, tako da sanacija klizišta na neki način znači i očuvanje života na ovim bregima. Moram reći da smo i mi bili uspješni u povlačenju bespovratnih EU sredstava. Uspješno ćemo sanirati četiri klizišta koja su također bila aktivirana u potresu prije tri godine, a za što smo putem vlastitog projekta uspjeli povući 360.000 eura iz Fonda solidarnosti EU-a, točnije osigurali smo financiranje radova u 100-postotnom iznosu. Doda li se tome i iznos koji će sada uložiti ŽUC putem svojeg projekta, na području Općine Bednja će samo u sanaciju klizišta biti uloženo više od 1,2 milijuna eura – rekao je načelnik Poljak.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić napomenuo je da je situacija, kad su u pitanju klizišta, na lepoglavskom području uvijek problematična.

- Mi smo u ruralnom, brdsko-planinskom području i svake godine ulažemo velike iznose i velike napore da klizišta saniramo, da prije svega branimo kuće i osposobimo ceste za normalan promet. Kad je riječ o Kameničkom Podgorju, mogu reći „konačno”. Hvala svima što se, nakon više od deset godina našeg apeliranja, sada konačno našlo rješenje, tako da će se u cijeloj dužini od oko 3,5 kilometra obaviti sanacija svih klizišta, a nakon toga će se postaviti asfalt i osigurati svi uvjeti za normalno prometovanje. To će omogućiti da se dodatno otvori ovaj prekrasni kraj uz obronke Ravne gore. Omogućit će se otvaranje novih prostora za razvoj turizma, poljoprivrede, a najbitnije je da ovi vrijedni ljudi ostanu živjeti u ovom kraju – naglasio je gradonačelnik Škvarić i zahvalio županu i ŽUC-u što se pronašlo zajedničko rješenje za završetak ovog velikog komunalnog zahvata.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci