FOTO U krugu varaždinske bolnice kreće izgradnja Centralnog operacijskog bloka Foto: K. Đurić; Varaždinska županija

FOTO U krugu varaždinske bolnice kreće izgradnja Centralnog operacijskog bloka

Varaždinske vijesti | 11.7.2023. u 11:19h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin danas su potpisani ugovori za gradnju Centralnog operacijskog bloka, buduće središnje zgrade u bolničkom krugu.

centralni_operacijski_blok_bolnica_varazdin_ugovori_11072023_1.jpg

Već ovoga tjedna počinju pripremni građevinski radovi na prostoru između zgrada Kirurgije, Ginekologije i Neurologije, a time i realizacija najvećeg projekta u Varaždinskoj županiji ukupnog vrijednog čak 45.077.468,19 eura.

centralni_operacijski_blok_bolnica_varazdin_ugovori_11072023_17.jpg

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak potpisao je ugovor vrijedan 26.160.439,06 eura s Mirkom Habijancem i Danijelom Risekom, predstavnicima izvođača radova iz Zajednice ponuditelja Radnik d.d. Križevci i Hidroing d.o.o. Varaždin, koji su izabrani u postupku javne nabave.

centralni_operacijski_blok_bolnica_varazdin_ugovori_11072023_4.jpg

Ujedno su potpisani ugovori za projektantski nadzor s Davorom Katušićem (66.206,25 eura), za stručni nadzor s Markom Jagačićem iz Capital inga d.o.o. (106.178,25 eura), s koordinatorom zaštite na radu Dunjom Durat Planinić iz Tehnozaštite d.o.o. (6.221,25 eura) te voditeljem projekta za infrastrukturne radove Vanjom Mikulecom iz Cubiconoma d.o.o. (162.585,44 eura).

centralni_operacijski_blok_bolnica_varazdin_ugovori_11072023_3.jpg

Novi objekt će biti bruto površine nešto veće od 11.700 četvornih metara, sastojat će se od podruma, prizemlja i četiri etaže te će spojnim hodnicima biti povezan s postojećim zgradama.

projekcija_centralni_opercijski_blok_bolnica_varazdin_2.jpg

Bit će suvremeno opremljen, o čemu govori podatak da se na građevinske radove odnosi nešto više od 26 milijuna eura, dok je procijenjena vrijednost nabave medicinske i ostale opreme 18,3 milijuna eura.

projekcija_centralni_opercijski_blok_bolnica_varazdin_3.jpg

- Doista smo ponosni, jer današnjim potpisivanjem ugovora ostvarujemo projekt nekadašnjeg naziva "dogradnja Kirurgije" na koji su naši građani čekali 20-ak godina. Izgradnja novog objekta počinje nakon dvije godine intenzivnih priprema, ugovor o projektiranju je sklopljen u srpnju 2021. godine, odmah na početku mojega mandata, a prije dva tjedna je ugovorena i osigurana dodjela čak 43 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. Time ćemo osigurati novu dimenziju i kvalitetu pružanja zdravstvene usluge za svih 160.000 stanovnika Varaždinske županije, ali i za 300.000 žitelja sjevera Hrvatske. Ovo ulaganje predstavlja ogroman iskorak u zdravstvu Varaždinske županije. Sada se svi mogu uvjeriti zašto smo još lani, pri donošenju županijskog proračuna, isticali da je ovo "godina zdravstva" – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

centralni_operacijski_blok_bolnica_varazdin_ugovori_11072023_10.jpg

S današnjim danom će biti prijavljen početak građevinskih radova. Rok za završetak radova i cijelog projekta je 31. prosinca 2025. godine, naveo je ravnatelj OBV-a Damir Poljak.

- Ovo je iznimno važan projekt jer će Opća bolnica Varaždin, umjesto kao ustanova paviljonskog tipa, djelovati u funkcionalno povezanim zgradama budući da će novi objekt na razini prvog kata biti povezan s okolnim bolničkim objektima. U Centralnom operacijskom bloku ne samo da će se nalaziti operacijske dvorane, nego i moderno uređeni medicinsko-biokemijski laboratorij u koji će građani dolaziti na vađenje krvi, zatim RTG dijagnostika, a ovdje će, primjerice, dolaziti i dobrovoljni darivatelji krvi jer će u novoj zgradi biti smještena i transfuzijska medicina – naveo je Poljak.

centralni_operacijski_blok_bolnica_varazdin_ugovori_11072023_12.jpg

U prizemlju će se nalaziti medicinsko-biokemijski laboratorij i transfuzijska medicina za rad s pacijentima, RTG dijagnostika i središnja sterilizacija, a na prvom katu dijagnostički dio laboratorija te laboratorijske djelatnosti transfuzijske medicine.

- Na 3. katu će biti centralni operacijski blok s osam operacijskih sala, i to kirurške, oftalmološka, urološka, otorinolaringološka te prostor za postoperativnu njegu pacijenata. Na 4. katu nalazit će se multifunkcionalna dvorana za predavanja i tehnički prostori zgrade, na krovu zgrade sletna staza za medicinski helikopter, dok će u podrumskoj etaži, uz tehničke sadržaje, biti podzemna garaža – pojasnio je Poljak.

Sve građane koji koriste usluge Opće bolnice Varaždin zamolio je za strpljenje tijekom odvijanja građevinskih radova.

- Objekt koji ćemo graditi ima oko 11.000 kvadrata, a rok za dovršetak je kraj 2025. godine, što je dobar rok, ali je pred nama i puno posla. Odmah krećemo s aktivnostima, pri čemu je izrada izvedbenog projekta jednim dijelom već u tijeku, a potom kreće izmještanje instalacija s područja na kojem trebamo graditi. Najzahtjevniji dio radova koji je pred nama je onaj pod zemljom. Pripreme sa svim kooperantima i podizvoditeljima su većim dijelom već dovršene i s ozbiljnim aktivnostima ćemo krenuti za mjesec do dva – najavio je u ime izvođača radova Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika d.d. Križevci.

centralni_operacijski_blok_bolnica_varazdin_ugovori_11072023_13.jpg

Dodajmo da je potpisivanju ugovora prisustvovala i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, zamjenik ravnatelja OBV-a dr. med. Marko Hlebar, predsjednica Stručnog vijeća OBV-a i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač te drugi uzvanici.