FOTO: U Ivancu otvoren najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske Foto: Grad Ivanec

FOTO: U Ivancu otvoren najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske

Varaždinske vijesti | 23.5.2024. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

U MIPCRO Retail parku (prodajni centar MIPCRO Ivanec) 22. svibnja tvrtka GreenWay Hrvatska otvorila je najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske.

Konkretno, instalirane su i spojene na 300kW priključak dvije ultra brze punionice, svaka snage 150kW s dva CCS priključka, što omogućuje istovremeno punjenje do četiri vozila. Ovisno o specifikacijama vozila, električni automobil može napuniti svoju bateriju do 100 kilometara dosega u samo osam minuta!

Svečanom otvaranju punionica su, osim predstavnika tvrtke na čelu s direktorom Dinom Novoselom, nazočili i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, predstavnici MIPCRO-a na čelu s Filipom Kišičekom, a program je vodio Neven Novak, poznati auto novinar i popularni voditelj AutoMarket emisija na HTV-u.

ivanec_super_brze_punionice_22052024_1.jpeg

S obzirom na to da je GreenWay tvrtka koja je u svojoj branši market leader u Poljskoj i Slovačkoj, svečanosti se pridružio i veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Juraj Priputen.

Prve dvije - u Ivancu!

Predstavljajući tvrtku, direktor Dino Novosel naglasio je posebno zadovoljstvo što se prve dvije ultra brze punionice otvaraju upravo u Ivancu i to na visoko frekventnoj lokaciji uz državnu cestu.

Hrvatska, naglasio je, ubrzano mora izgraditi i razviti mrežu brzih punionica za električna vozila. To je ujedno ključan preduvjet koji je EU postavila pred zemlje članice za predstojeći potpuni prelazak na električne automobile. Tvrtka GreenWay Hrvatska, u samo 5 godina, planira izgraditi najmanje trećinu ukupnog nacionalnog plana povećanja instaliranih kapaciteta za punjenje električnih vozila i broja punionica u Hrvatskoj.

U idućih 5 godina još 300 punionica diljem Hrvatske

- U idućih 5 godina, po principu ključ u ruke, bez dodatnog troška i uz garantiranu zaradu za vlasnike lokacija, u Hrvatskoj ćemo postaviti minimalno 300 brzih i ultra brzih punjača, priključnih snaga od 100 - 400kW. Time ćemo na ključnim strateškim koridorima, ali i u urbanim sredinama,omogućiti ultra brzo punjenje električnih automobila i teretnih električnih vozila. U okviru nedavno odobrenog strateškog projekta Cross-E, do kraja 2026. postavit ćemo minimalno 16 ultra brzih hub-ova, uzduž TEN-T koridora, minimalne priključne snage 600 kW te s ukupno 64priključnih mjesta visokih snaga (150kW+) – istaknuo je Novosel.

Pozdravljajući ovakav značajan iskorak za Ivanec, okupljenima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić te ovaj projekt ocijenio iznimno važnim za planove pretvaranja Ivanca u tzv. zeleni grad, za što je iz nacionalnih izvora ove godine već uspio pribaviti 100% traženih sredstava za izradu strategije zelene urbane obnove grada.

ivanec_super_brze_punionice_22052024_2.jpeg

- Grad Ivanec u potpunosti podržava ovakav oblik investicija u razvoj kritične infrastrukture za ostvarenje nisko ugljične mobilnosti. Posebno nas raduje činjenica da smo prvi grad domaćin u Republici Hrvatskoj ovakve inicijative, koja je u potpunosti realizirana od strane privatnog sektora te omogućuje nepristranu i konkurentu uslugu punjenja na javno dostupnim parking površinama u užem središtu grada. Realizacijom ultra brze punionice, Grad Ivanec će zajedno sa svojim sugrađanima, ali i posjetiteljima-korisnicima električnih vozila, doprinijeti povećanju udjela korištenja obnovljivih izvora energije u prometu – izjavio je Batinić te podsjetio na tradicionalno dobre partnerske odnose koje Grad njeguje sa svojom lokalnom poduzetničkom zajednicom i šire.

Kišiček: Imali smo viziju

Filip Kišiček podsjetio je da je Uprava tvrtke MIPCRO d.o.o., kao vlasnik Retail Parka, već 2019. imala viziju o tome da će se na ovoj lokaciji graditi ovakva infrastruktura. Stoga je već tada, u sklopu rekonstrukcije i adaptacije stare tvorničke hale u moderni prodajni centar, izgradila novu trafostanicu te osigurala priključnu snagu od 300 kW, uz mogućnost proširenja do 600 kW, za potrebe punionice električnih vozila.

ivanec_super_brze_punionice_22052024_3.jpeg

- Izuzetna nam je čast da je GreenWay, kao najveći CPO u Slovačkoj i Poljskoj, prepoznao našu lokaciju i otvorio svoju prvu ultra brzu punionicu u RH upravo u Ivancu. Kao dugogodišnji korisnici električnih vozila smatramo da su ovakve lokacije ključne za dekarbonizaciju transporta i smanjenje ovisnosti Hrvatske o uvozu fosilnih goriva, što značajno negativno utječe i na okoliš i na platnu bilancu države – zaključio je Kišiček.

Inače, Hrvatska je, s 34 električna punjača na 100.000 stanovnika, trenutačno 20 puta slabije razvijena od najrazvijenije Nizozemske te tri puta slabije u odnosu na prosjek EU. Punionice u Ivancu su prije puštanja u rad, kao prve u Hrvatskoj, od strane nezavisnog partnera DekraCroatia testirane specijalnim uređajem za funkcionalno ispitivanje čime se osigurava visoki standard sigurnosti, kvalitete i pouzdanosti rada mreže GreenWay punionica.

ivanec_super_brze_punionice_22052024_4.jpeg

Priređena je i demonstracija punjenja električnog vozila, a nakontoga su svi nazočni bili pozvani da razgledaju električna vozila, a potom i na testnu vožnju modelima Audi, MG i Tesla.

ivanec_super_brze_punionice_22052024_5.jpeg