FOTO U Areni Varaždin predstavljene SDP-ove politike stanovanja

VV | 13.2.2023. u 20:22h | Objavljeno u Aktualno

- Hrvatska ima jedan ogroman problem, a to je korupcija. Lopovluk koji je došao do toga da svi građani plaćaju njegovu cijenu, radilo se o milijardi kuna INA-i koje je krenulo od HDZ-ovaca ili se radilo o zapošljavanju u Hrvatskim šumama. Oni koji plaćaju cijenu su građani. Ove lopine moraju otići s vlasti da bi Hrvatska mogla prodisati. Međutim, to nije dovoljno reći. Građani znaju da ih se krade i tko ih krade. Ono što građani od nas kao političara očekuju je da se bavimo i onime što će se dogoditi kada lopina ode s vlasti i zato smo danas ovdje u Varaždinu kako bi predstavili jednu od možda i najvažnijih politika Hrvatske za sljedećih 10 ili 20 godina, a to je to politika stanogradnje - rekao je na početku današnjeg izlaganja Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, koji je u Areni Varaždin sudjelovao u predstavljanju politike stanovanja SDP-a na kojemu su sudjelovali i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te njegov zamjenik Miroslav Marković.

- Zadnjih osam godina cijena stanova na području Republike Hrvatske narasla za 60%. Stan koji je 2015. godine koštao 1000 eura po kvadratu, danas košta 1600 eura, a stan koji je koštao 2000 eura po kvadratu, danas košta 3200 eura. Građani to više naprosto ne mogu platiti. Došli smo do toga da stanove danas mogu kupiti samo oni koji su sada zbog prelaska na euro morali dati gotovinu, stranci koji kupuju apartmane na moru ili oni koji su imali sreću da su dobili APN-ov kredit koji je u osnovi pomogao tome da se cijene stanova nabildaju. Ozbiljna vlast bi se morala baviti time, a ne uhljebljivanjem svojih poslušnika u Hrvatskim šumama - rekao je Grbin.

- Po ovom programu koji SDP predlaže, mi bismo mogli godišnje graditi 15 tisuća stanova, ali ovo nije politika koja će promijeniti stvari preko noći. Ovo je politika po uzoru na grad Beč koji je s njom počeo prije stotinu godina, ovo je politika koja mora biti tu za generacije - istaknuo je Grbin.

- Grad Varaždin je prošle godine završio 60 stanova na dvije različite lokacije po POS sustavu stanogradnje. Ove godine smo pripremili i idemo u izgradnju stanova za mlade. Želimo ponuditi ljudima da ne moraju kupiti te stanove, nego da po vrlo povoljnim cijenama iznajmljuju stanove za 200-njak eura mjesečno. Imamo pripremljen jedan takav koncept i imamo tvrtku Gradski stanovi koja je dobro posložena i vjerujem da čim prođe gradski proračun da ćemo krenuti s time - rekao je Neven Bosilj.