FOTO Škola za 5: Srednje škole se predstavile učenicima na varaždinskom placu Foto: Gradska tržnica Varaždin

FOTO Škola za 5: Srednje škole se predstavile učenicima na varaždinskom placu

Varaždinske vijesti | 4.6.2022. u 10:59h | Objavljeno u Aktualno

Učenici i profesori Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Gospodarske škole, Srednje strukovne škole, Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, Srednje škole Ludbreg te Srednje škole 'Arboretum Opeka' danas su, uz degustacije, demonstracije i izložbe, predstavili zanimanja za koje školuju učenike.

Pred mnogim je osmašima važna odluka – što upisati nakon osnovne škole? Zbog toga je na varaždinskome placu danas održan događaj nazvan 'Škola za 5' koji već tradicionalno okuplja sve zainteresirane škole iz Varaždina i okolice kako bi se budućim srednjoškolcima olakšao odgovor na ovo pitanje.

Uz prezentacije, degustacije i izložbe radova, na raspolaganju neodlučnim osmašima i njihovim roditeljima bili su profesori i učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Gospodarske škole, Srednje škole Ludbreg, Srednje strukovne škole, Prve privatne gimnazije s pravom javnosti te Srednje škole 'Arboretum Opeka', koje obrazuju djecu za neke od najtraženijih zanimanja današnjice.

Gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj podržao je manifestaciju te tom prilikom rekao:

- Završetkom školske godine, velik broj varaždinskih osmaša muči isto pitanje, koju školu odabrati? Neki su se već opredijelili za gimnaziju, ali kad govorimo o strukovnim zanimanjima, ako dijete nema već jasno izražene afinitete – a velik broj njih nema, roditelji su isto kao i djeca u nezavidnoj situaciji što odabrati. Nedavno sam i na jednoj konferenciji istaknuo kako je za naše gospodarstvo ključno da se za usklađenje ponude i potražnje na tržištu rada mlade potiče na strukovna zanimanja koja su u deficitu. Zato je važno da se roditeljima i djeci omogući da brzo i lako dođu do svih informacija i da imaju mogućnost iz prve ruke saznati koje su sve prednosti određenih zanimanja kako bi mogli donijeti odluku gdje se usmjeriti. To su velike i važne, životne odluke i treba im podrška i ohrabrenje. Pohvaljujem ovu inicijativu varaždinskog placa da u suradnji sa školama, u neformalnoj, neslužbenoj i prijateljskoj atmosferi djeci i roditeljima učine informacije dostupnima i probude kod njih interes za upis - rekao je Bosilj.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako ovim događajem tržnica želi biti most između teorije i stvarnog života, te ponuditi posjetiteljima dodatan, društveno koristan sadržaj.

- Mnoga od predstavljenih zanimanja na placu se mogu vidjeti u praksi. Učenici ovih škola kasnije u životu će biti poljoprivrednici, vrtlari, frizeri, konobari, kuhari, nutricionisti itd., a sve su to zanimanja vrijednih ljudi koje svakodnevno možete susresti na našoj tržnici. Školu za 5 organizirali smo prvi put 2018. godine te je svaki puta bila vrlo dobro posjećena i korisna školama kao i našim posjetiteljima - zaključio je Ciglar.

skola_za_pet_varazdinski_plac_04062022_1.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_04062022_2.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_04062022_3.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_04062022_4.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_04062022_5.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_04062022_6.jpg