FOTO Radovi na obnovi dvorca Opeka u Marčanu u punom zamahu: "Za dvije godine ovdje u restoranu ćemo piti kavu!"

VV | 11.1.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Radovi na rekonstrukciji i obnovi dvorca Opeka, koji su počeli krajem kolovoza 2021. godine, u punom su jeku.

U to su se danas uvjerili varaždinski župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, potpredsjednik Županijske skupštine i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Vinica Branimir Štimec, predsjednik Općinskog vijeća Vinice i saborski zastupnik Predrag Štromar, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak te ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Rajka Tršinski, koji su zajedno s predstavnicima izvođača radova obišli gradilište.

DSC_5502.jpg

Radovi se odvijaju u sklopu EU projekta “Rekonstrukcija i opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” koji je vrijedan 43.075.612,50 kuna, od čega 29.999.999,98 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetne osi 9 – Obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje, a razliku Varaždinska županija kao osnivač škole.

- Kao što možemo vidjeti, radovi su u punom jeku te bi u sljedećih godinu i pol trebali završiti, što nas sve veseli. Bez obzira na same radove koji iznose oko 43 milijuna kuna, ono što je važno naglasiti je kako će se dodatno uložiti 49 milijuna kuna na sadržaje unutar zgrade, te još 58 kuna na revitalizaciju Arboretuma. Znači, u sljedeće dvije do tri godine ovdje će se uložiti ukupno 150 milijuna kuna. To je veliki iskorak ne samo za Vinicu i Varaždinsku županiju, nego za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. U Varaždinskoj županiji, koju karakterizira poljoprivredna proizvodnja na malim parcelama, najrazvijeniji su cvjećarska proizvodnja, vinarstvo i vinogradarstvo, povrtlarstvo, povrćarstvo, proizvodnja meda. Ovim Regionalnim centrom kompetentnosti napravit ćemo dodatni iskorak u edukaciji mladih, kao i odraslih, a time i iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je varaždinski župan koji se zahvalio svima koji su bili uključeni u ove projekte, od ravnateljice škole, pročelnika Huđeka do saborskih zastupnika.

DSC_5588.jpg

Dodao je kako je trebalo 30 godina da se svi usuglase oko Arboretuma Opeke.

- To smo u protekle dvije do tri godine uspjeli postići i rezultati su već danas vidljivi. Svi su govorili kako "od toga neće biti ništa", što je razumljivo nakon 20 do 30 godina čekanja - rekao je Stričak.

Načelnik Općine Vinica Štimec također se zahvalio ekipi koja je radila na ovom projektu zahvaljujući kojem će vrijednost ulaganja u Općinu Vinica biti veća od 150 milijuna kuna.

- Ponosan sam kao načelnik što smo danas ovdje i nadam se da ćemo za dvije godine, a možda i prije piti kavu u restoranu koji će biti ovdje i biti ponosni što smo ovdje uspjeli napraviti nešto tako veliko - rekao je načelnik Štimec.

Ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Tršinski ustvrdila je kako je Regionalni centar kompetentnosti u poljopjrivredi važan za budućnost.

- Ovi projekti i njihova realizacija su zaista bajka. Uvođenjem novih tehnologija te mogućnošću napredovanja profesora i učenika, ovo će doista biti regionalni centar poljoprivrede, ali ne samo za Hrvatsku, nego i daleko šire - istaknula je Tršinski.

DSC_5534.jpg

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Paljak je rekao kako je važno što će se ovim ulaganjima dvorac zaštititi od daljnjeg propadanja, a uspostavom Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi ostvarti će se jedna nova dimenzija u razvoju poljprivrede.

- Ministarstvo na području cijele Hrvatske prati kako se odvijaju Regionalni centri kompetnosti i drago mi je što su projekti u našoj županiji u punom zamahu, u Medicinskoj školi, ali i ovdje. Vjerujem da će ono što je zamišljeno i što nam je ponuđeno biti i realizirano - ustvrdio je Paljak.

DSC_5611.jpg

Radove na obnovi i rekonstrukciji dvorca izvodi tvrtka TExo Molior iz Cavtata. Rekonstrukcija obuhvaća cijeli dvorac, pri čemu će oko 30 posto ovog povijesnog zdanja biti iznova izgrađeno. Napravit će se vjerna reprodukcija južnog krila s tornjem te istočnog krila, dok će sjeverno krilo i aneks istovremeno biti rekonstruirani. U dvorcu će biti niz sadržaja, od genetske baze sjemenja, preko laboratorija za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala i laboratorija za kakvoću biljnih ulja, vina, meda, tla, pa do učionica i praktikuma za dendrologiju i dizajniranje vrtova te centra za floristiku. Uz to će biti uređene sobe s 50 kreveta za smještaj učenika, pedagoškog osoblja i za goste.

Nakon obilaska dvorca održana je uvodna konferencija projekta u Srednjoj školi Arboretum Opeka.