FOTO: Prosvjednici simbolično pustili 70 balona za 70 pitanja koja su uputili gradskoj vlasti Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Prosvjednici simbolično pustili 70 balona za 70 pitanja koja su uputili gradskoj vlasti

| 2.2.2019. u 15:20h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je i bilo dugo najavljivano, danas se u 11 sati održao drugi prosvjed ispred Gradske vijećnice na Korzu protiv aktualne gradske vlasti vezano uz probleme otpada i poskupljenja odvoza otpada.

- Okupili smo se ovdje u ime građanske inicijative koju je oformila Facebook grupa "Varaždinsko smeće". Okupili smo se kao građani i građanke ovog grada kako bi skrenuli još jednom na problem smeća, odlaganjem smeća, naplaćivanjem i ponovili smo ovu akciju od prvog prosvjeda koji se održao 5. siječnja - rekla je Tena Rak, jedna od organizatorica prosvjeda i član Facebook grupe "Varaždinsko smeće" koje broji oko 3200 članova.

Podsjetimo, prvi prosvjed članovi grupe organizirali su 5. siječnja, prije svega revoltirani poskupljenjem odvoza otpada i nezadovoljni dotadašnjim izmjenama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada u Varaždinu. Njihovo nezadovoljstvo nije nestalo ni nakon sastanka 18. siječnja u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, kada su predstavnici grupe Damir Šilec, Matija Mikac i Hrvoje Petrić gradskim čelnicima predali listu zahtjeva i pitanja, koji se uglavnom odnose na javnu objavu podataka i dokumenata vezanih uz otpad.

Od 70 pitanja koja su postavili, na veliku većinu nisu dobili odgovore, a kako smatraju da od onda nije bilo značajnih pomaka prema boljoj situaciji, odlučili su se na novi prosvjed.

- Od tada se nisu pomaknule stvari. Nije se odgovorilo na pitanja koja su se sakupila na grupi "Varaždinsko smeće", 70 pitanja s kojima se došlo pred grad na njihovu inicijativu da se razgovara, a nismo dobili odgovore. A zajedničko pitanje bi bilo gdje je nestao taj sav naš novac koji uplaćujemo za rad gradskih tvrtki, a ne dobivamo transparentne izvještaje kamo taj novac točno odlazi - rekla je Rak.

Jedan od najaktivnijih članova Facebook grupe "Varaždinsko smeće", Matija Mikac je komentirao sastanak koji su imali 18. siječnja s gradskom vlasti.

- Gospodin Habijan nas je pzvao na nekakav sastanak, o kojem smo doznali preko medija jer se nismo izravno s njim čuli, u kojemu je on naveo da neka naša grupa artikulira zahtjeve i da prijedloge. Mi smo ih artikulirali stigli smo na sastanak i odlučili smo predati to gospodinu Habijanu, nismo namjeravali ništa raspravljati već samo predati materijale, jer je besmisleno raspravljati bez konkretnih podataka, ali je organizacija bila takva da je stigao gradonačelnik na sastanak, ali ne i direktor Čistoće, Davor Skroza, nego Bunić iz Varkoma. Tada nam je već bilo jasno da smo došli uzalud i da smo bespotrebno predali papire jer nam je rečeno da sve to nije službeno i da se moramo obratiti pojedinačno tvrtkama i njima poslati zahtjeve vezano uz pravo na pristup informacijama - rekao je Mikac koji je komentirao da ga je razočarao taj sastanak.

Za riječ se javio i Marijan Dominko koji je optužio vlast da su "pokupili" novce za zbrinjavanje otpada, a otpad nisu zbrinuli.

- Mi smo računicom došli do iznosa od 40 do 50 milijuna kuna samo za grad Varaždin da su nam naplatili zbrinjavanje otpada, a otpad nisu zbrinuli, a sada oni nama pričaju da će to riješiti, ali da opet moramo to platiti, iako smo to sve već do sada plaćali. Ovo je teški kriminal. Sve ovo što pričam, ovo je teška kleveta! Očekujem tužbu za tešku klevetu ili demantij. A ako ne demantiraju, onda znači da je istina - rekao je Dominko.

Na prosvjedu se pojavio i direktor Čistoće Davor Skroza, koji se kratko obratio okupljenima, ali uz veliko negodovanje okupljenih koji nisu bili zadovoljni njegovim odgovorima. Prošli prosvjed je obilježio preformans s kojim su ispred gradske vijećnice dovezli "balu" smeća i vrećice s otpadom, a ovaj prosvjed su završili s puštanjem u zrak 70 balona s kojima su željeli ukazati na 70 neodgovorenih pitanja koja su uputili gradskoj vlasti i na koja još uvijek nisu dobili odgovore. Na samom kraju su najavili još prosvjeda ukoliko se problemi s otpadom ne riješe.