FOTO Pronađeni crvi u Bajaderi, tko je kriv? Foto: Halo, inspektore

FOTO Pronađeni crvi u Bajaderi, tko je kriv?

Varaždinske vijesti | 21.10.2024. u 09:55h | Objavljeno u Aktualno

U Bajaderi kupljenoj prošlog tjedna u koprivničkom Intersparu kupac je pronašao - crve. A kako navode na Facebook stranici Halo, inspektore, to čak ni nije prvi takav slučaj s Bajaderom u toj trgovini.

- U ovom slučaju riječ je (ponovno!) o svima dobro poznatoj Bajaderi. Ista je kupljena prošlog tjedna u koprivničkom Intersparu. Gdje je u siječnju ove godine i prijavljen prvi ozbiljniji slučaj crva u Bajaderi. Zatim se slično dogodilo krajem lipnja. I, evo, sada, opet... U tvornički upakiranoj ambalaži popularne slastice, s urednim rokom valjanosti (do 2.1.2025.) poslije otvaranja izmilili su lijepi, debeli, bijeli - crvići!?! S time da su crvi s početka zime bili smeđi i duguljasti, a ovi od ljetos i ovi sada - debeli, bijeli i, po kretanju, dosta tromi. Dakle, opet priča slična onoj s početka ove godine. Kako, zašto, zbog čega, odakle i koliko samo su neka od pitanja na koja bi se pod hitno trebali naći odgovori. Samo što to očito neće ići lako - naglasili su.

crvi_bajadera_halo_inspektore_21102024_2.jpg

Naime, napominju, postoje različita tumačenja uzroka kontaminacije spomenutih Bajadera.

Odgovorili su im iz Kraša.

- Većina naših proizvoda osjetljiva je na čuvanje i skladištenje na tržištu. Kod Bajadere postoji mogućnost zagađenja "infestacije" zbog neprikladnog skladištenja u nepropisanim uvjetima. Htjeli bismo napomenuti da je do razvoja ličinke moljca (infestacije) potrebno razdoblje od 21 dana. Moljac, naime, može prodrijeti kroz ambalažu ako je skladištenje neprimjereno te ako je proizvod držan u blizini npr. brašnastih proizvoda. Podatak o razdoblju razvoja ličinke moljca dobiven je studijom Agronomskog fakulteta u Zagrebu te sa sigurnošću možemo tvrditi da takav proizvod nije izašao iz Kraša. Nažalost, na uvjete na tržištu ne možemo u potpunosti utjecati - odgovorili su im iz Kraša.

Čekaju i odgovor iz Spara, a u međuvremenu su se obratili za mišljenje i stručnjaku za sigurnost i kvalitetu hrane.

- Uvažavajući objašnjenje Kraša o infestinaciji crva u Bajaderi ipak se mora napomenuti da je vrlo mala mogućnost da crvi uđu s vanjske strane i da se tek tada nastane u Bajaderi. To bi se, teoretski, moglo dogoditi tek u slučaju kada se Bajadera skladišti u rinfuzi, i to bez originalnog omota, odnosno kutije. Tada bi, napominjem vrlo suzdržano, moglo doći do ulaska crva u Bajaderu i nastavka svog životnog ciklusa u tom " novom" staništu. Slike ukazuju na mogućnost da su crvići ipak bili u Bajaderi, rasli su i tek u fazi zrelosti, izašli iz omota Bajadere van (vidljive su i rupice na Bajaderi - op.ur.). Takvi su slučajevi opće poznati pa se kao takvi navode i u evidentiranim obavijestima koje se nalaze u RASFF EU (Europski žurni sustav obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani za ljude i hrani za životinje - op. MK). Kao uzrok u tim se slučajevima spominje sirovina, i to lješnjak koji nije bio dovoljno termički obrađen da bi se uništila jajašca nađenih crvića - kaže mr.sc. Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane.

- Moguće je, teoretski, da i kakao masa može nositi jajašca, a u biti kontaminirana negdje u procesu čuvanja same kakao mase. (Ostali dijelovi Bajadere se ne obrađuju na temperaturi kojom bi, moguće, bila uništena jajašca crvića.) Sigurno je i kako se jednostavnim postupcima u mikrobiološkom laboratoriju, u sirovini, mogu otkriti jajašca ili već formirani crvići... Sve u svemu, ovo nije dobro jer se ponavlja već više puta. Također, nije dobro da se "lopta" tko je kriv između proizvođača i trgovačkog lanca jer se na taj način neće riješiti problem - tvrdi Katalenić.

- Očito, dolazi vrijeme za moguće prve tužbe potrošača pa ćemo onda sasvim sigurno (sa)znati tko je kriv za sve češće slučajeve crva u raznim prehrambenim proizvodima koje kupujemo s povjerenjem. S time da se povjerenje potrošača u proizvod teško i dugo stvara, a brzo i vrlo lako gubi. Što bi svima trebalo biti ozbiljno upozorenje i glasno "zvono na uzbunu" - poručili su za kraj na stranici Halo, inspektore.