Premijer Plenković prilikom današnjeg posjeta Sveučilištu Sjever sa suradnicima Foto: Dražen Novosel

FOTO Prije odlaska na Špancirfest premijer Plenković na Sveučilištu Sjever koje je dobilo nekretninu

| 29.8.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Pri kraju svog današnjeg posjeta Varaždinskoj županiji hrvatski premijer Andrej Plenković sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima Sveučilišta Sjever u njihovim prostorima u ulici Jurja Križanića 33 u Varaždinu.

Tom prilikom ministar državne imovine Mario Banožić i rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković potpisali su Ugovor o prijenosu prava vlasništva Sveučilištu Sjever nekretnine označene kao k.č.br. 133/5. – dio bivše vojarne "Ivan Drašković" u Varaždinu, u svrhu osiguranja i izgradnje prostornih i poslovnih kapaciteta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti. Odlukom Vlade Sveučilište Sjever steklo je nekretninu površine 22.000 četvornih metara, vrijednosti 8,5 milijuna kuna.

- U Varaždinu i u Koprivnici ima više od 3.800 studenata, a s FOI-em i Geotehničkim fakultetom u Varaždinu je više od sedam tisuća studenata, što znači da je Varaždin odabrao svoj razvoj kao obrazovno središte, što posebno podržavamo zbog niza studijskih programa koji su u STEM područjima što je izrazito važno u kontekstu četvrte industrijske revolucije i u konačnici cijelog našeg obrazovnog sustava koji treba stvarati mlade ljude konkurentne za buduće tržište rada. Zadovoljan sam današnjim posjetom – rekao je premijer Andrej Plenković.

Rektor Milković zahvalio je Vladi na odluci koja je od iznimnog značaja ne samo za sjever već i za čitavu Hrvatsku te naglasio da Sveučilište Sjever konstantno poboljšava kvalitetu znanstveno-nastavne djelatnosti, a za to je od neophodne važnosti povećanje prostornih kapaciteta.

Nakon višegodišnjeg truda oko osiguravanja prostora za varaždinsku visokoškolsku ustanovu, zadovoljan je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

U predizbornoj kampanji, i za parlamentarne i lokalne izbore, isticali smo da nam je jedan od prioriteta da Varaždin postane grad studenata. Prije dvije godine upravo je premijer Plenković otvorio jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj, a danas svjedočimo dodjeli zemljišta Sveučilištu Sjever koje je neophodno za njegov daljnji rad i razvoj. 2016. smo odradili prve razgovore i veseli me da je današnjim potpisivanjem ugovora sve obećano i ispunjeno na zadovoljstvo studenata, profesora, a vjerujem i svih Varaždinki i Varaždinaca – zaključio je Stričak.

Podsjetimo, 27. lipnja ove godine Vlada je donijela odluku o prijenosu u vlasništvo Sveučilištu Sjever nekretnine u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu. Rješavanje problematike prostornih kapaciteta Sveučilišta Sjever Stričak je pokrenuo na samom početku mandata Vlade premijera Plenkovića još 2016. godine, inicijativom, odnosno zastupničkim pitanjem u Hrvatskom saboru, da država Sveučilištu ustupi svoje zemljište i nekretnine u dijelu bivše vojarne u Optujskoj ulici.

Na tu inicijativu iz Vlade je bio stigao odgovor „da Sveučilište Sjever precizira svoj zahtjev u pogledu obuhvata i namjene nekretnine, roka ustupanja i modela raspolaganja nekretninom“ što je Sveučilište u međuvremenu bilo i učinilo.
Sljedeći korak bio je radni sastanak u Ministarstvu državne imovine u ožujku ove godine na kojem su uz Stričaka bili državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, pomoćnik ministra graditeljstva Milan Rezo i rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković.

Potom je u travnju održan sastanak tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića sa saborskim zastupnikom Josipom Križanićem, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem, predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom. Svi ti sastanci doveli su upravo do ovog aktualnog rješenja i današnjeg potpisivanja ugovora.

U pratnji premijera u sklopu današnjeg posjeta Sveučilištu sjever u Varaždinu bili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te saborski zastupnici Anđelko Stričak, Josip Križanić i Sunčana Glavak, a predsjednika hrvatske Vlade su, uz predstavnike Sveučilišta, dočekali župan Radimir Čačić i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Galerija slika