FOTO Predsjednik Milanović “Pumama”: Bili ste kao planinski lavovi kad se oslobađala Hrvatska Foto: Krešimir Đurić

FOTO Predsjednik Milanović “Pumama”: Bili ste kao planinski lavovi kad se oslobađala Hrvatska

vv | 22.12.2023. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

- Ova slavna hrvatska brigada je jedina brigada koja je formirana na prostoru koji je bio nešto dalje od bojišnice, svi ostali bili su bliže ili na samoj bojišnici. U brigadu su prvenstveno ulazili sinovi i kćeri hrvatskog sjevernog kajkavskog kraja koji su boreći se u ratu pokazali što je sve Hrvatska - kazao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na obilježavanju dana 2. oklopno mehanizirane bojne „Pume“ i 31. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Pume“ u Varaždinu.

- Kada je brigada osnivana, kako sam čuo, bilo je prijepora oko toga treba li se zvati po pumama i što su to uopće pume. Neke druge su brigade isto uzele imena po velikim mačkama, međutim pozitivna ironija sudbine htjela je da se „Pume“, upravo na svom vrhuncu, dokažu u planinskim vrletima Hrvatske i Bosne i Hercegovine u zadnjoj fazi rata - rekao je pojasnivši kako se pume nazivaju i planinski lavovi.

- Koliki ste bili planinski lavovi pokazali ste upravo tamo gdje se Hrvatska oslobađala, a to je i u BiH što se nikada ne smije zaboraviti jer je time omogućeno sklapanje mirovnog sporazuma koji je na snazi i dan danas i koji će ostati na snazi. Bez toga ne bi bilo mira u BiH - istaknuo je predsjednik Milanović pritom misleći na Daytonski sporazum koji je donio kraj ratnog djelovanja u BiH.

- Nikakva avijacija, kao ni bombardiranje položaja neprijatelja ne bi postigli pobjedu bez da je hrvatski vojnik stupio na tlo. Na to možete biti ponosni, jer u tome su i „Pume“ dale svoj veliki doprinos i živote svojih boraca - dodao je predsjednik Milanović i pripadnicima Puma poželio da, kao i do sada, budu uspješni i ambiciozni u svojim ciljevima i postignućima te Domovini vjerni.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili zapovjednik 2. Oklopno mehanizirane bojne „Pume“ bojnik Krunoslav Slabinec, državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i Ministra obrane Zdravko Jakop i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

Uoči svečanosti, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule branitelje Domovinskog rata u Kapelici Sv. Juraja. Na svečanosti su također i uručene beretke novim pripadnicima brigade „Pume“.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za veterane domovinskog rata Marijan Mareković, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina.