FOTO Povodom Dana antifašističke borbe položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na poginule i preminule antifašiste

Varaždinske vijesti | 21.6.2024. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Dana antifašističke borbe ispred Spomen kosturnice na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule i preminule antifašiste.

Uz članove Udruge antifašista Varaždin, vijenac su u pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde položili saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, kao i predstavnici Policijske uprave varaždinske.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

- Moderna Hrvatska počiva upravo na antifašizmu, na borbi partizana i partizanki i svih antifašista u Drugom svjetskom ratu, a zatim naravno na borbi branitelja u Domovinskom ratu. To piše u našem Ustavu i na to ne smijemo nikada zaboraviti. Iako je prošlo gotovo 80 godina od oslobođenja Hrvatske, odnosno Europe od tog nacističkog režima, ali potrebno je na to podsjećati kako se takvo zlo ne bi ponovilo. Do sljedeće godine kada slavimo 80. obljetnicu oslobođenja obnovit ćemo našu Spomen kosturnicu i rezervirali smo sredstva zajedno s Ministarstvom kulture koje u obnovi sudjeluje s iznosom od 15 tisuća eura, a Grad Varaždin sa 100 tisuća eura. Ovom monumentalnom spomeniku vratit ćemo stari sjaj za sve one koji su dali živote za oslobođenje od nacizma. Oni zaslužuju da im se odaje počast, uz sve naše branitelje koji su se u Domovinskom ratu izborili za Hrvatsku kakvu imamo danas - rekao je saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

- I ove godine smo se ponovno okupili ovdje kod Spomen kosturnice na Varaždinskom groblju kako bismo odali počast i poštovanje svim pripadnicima antifašističkog pokreta koji su položili svoje živote u borbi protiv fašističkog okupatora. Njihovo opredjeljenje za mir, slobodu, ravnopravnost i jednakopravnost među narodima ostaje nam svijetli primjer borbe za ideale kojima se može i treba graditi bolje i pravednije društvo. Antifašizam je čvrsto ugrađen u temelje Hrvatske, a na nama je da je znanje o antifašizmu prenesemo na mlade i na buduće generacije – rekla je pročelnica Ljubica Božić.

Predsjednik Udruge antifašista Varaždin Milivoj Dretar je rekao da broj antifašističkih boraca s područja Varaždinske županije preminulih tijekom Drugog svjetskog rata dosad nije utvrđen, kao i u svakom ratu, no radi se o četveroznamenkastom broju kad su u pitanju borci, a stradao je i veliki broj civila.

- Dan antifašističke borbe u spomen na 22. lipnja 1941. godine je državni praznik uveden u suvremenoj Hrvatskoj, no htio bih ukazati i na 28. lipnja te 1941. Samo šest dana kasnije je već bila donesena odluka o podizanju ustanka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i to kod sela Turčin kraj Varaždina, a petero članova Komunističke partije donijelo je odluku da kreću s prvim diverzijama. Sljedećih dana ćemo posjetiti taj spomenik, kao i svih preostalih 100-tinjak spomenika na području Varaždinske županije kako bi smo odali počast svim antifašistima koji su dali svoje živote za slobodu – istaknuo je Milivoj Dretar.

Galerija slika