FOTO Policijska uprava varaždinska svečano obilježila Dan policije Foto: Luka Šalamun

FOTO Policijska uprava varaždinska svečano obilježila Dan policije

Varaždinske vijesti | 26.9.2024. u 17:29h | Objavljeno u Aktualno

I ove je godine u Policijskoj upravi varaždinskoj svečano obilježen blagdan svetog Mihaela - Dan policije.

Program ovogodišnjeg obilježavanja blagdana zaštitnika policije započeo je u utorak, 24. rujna, tradicionalnom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji se odazvalo 34-ak djelatnika.

dan_policije_pu_varazdinska_26092024_6.jpg

(foto: PU varaždinska)

- Kako su djelatnici Policijske uprave varaždinske redoviti darivatelji krvi koje Društvo Crvenog križa ili Opća bolnica Varaždin stalno, prema potrebama za određenom krvnom grupom, pozivaju tijekom cijele godine, zbog prekratkog proteka vremena od posljednjeg darivanja nisu se mogli odazvati svi zainteresirani djelatnici - napomenuli su iz PU varaždinske.

Obilježavanje je nastavljeno u četvrtak, 26. rujna, održavanjem svete mise u katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije u Varaždinu, za sve poginule, nestale i preminule policajce, koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

dan_policije_pu_varazdinska_26092024_1.JPG

(foto: PU varaždinska)

Počast poginulim i nestalim policijskim službenicima odana je potom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen-sobi i kod spomen-panoa u prostorijama Policijske uprave, te kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu, ispred Policijske uprave varaždinske.

dan_policije_pu_varazdinska_26092024_2.JPG

(foto: PU varaždinska)

Tom je prilikom načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa svojim zamjenikom Daliborom Božićem i drugim suradnicima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao počast svim poginulim i nestalim pripadnicima Policijske uprave Varaždin, koja je u vrijeme Domovinskog rata uključivala današnje policijske uprave varaždinsku i međimursku.

dan_policije_pu_varazdinska_26092024_3.JPG

(foto: PU varaždinska)

Odavanju počasti pridružila se i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te predstavnica Ministarstva branitelja Snježana Hunjet. Svoju su počast iskazali i članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon položenog cvijeća i svijeća te odsviranog mirozova, molitvom i sjećanjem na žrtvu poginulih branitelja, nazočnima se obratio vlč. Ivica Horvat, kapelan Policijske kapelanije PU varaždinske.

Kako je Dan policije prigoda za odavanje priznanja, načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić je u prostorijama PU varaždinske temeljem zaključka Povjerenstva za dodjelu nagrada i zahvalnica Policijske uprave varaždinske, od 18. rujna 2024. godine, uručio pohvalnice djelatnicima koji su se posebno istaknuli u radu tijekom protekle godine.

dan_policije_pu_varazdinska_26092024_4.JPG

(foto: PU varaždinska)

Ove su godine pohvaljeni: Molnar Ivana, Kuzmić Božidar, Bunić Nenad, Borak Mario, Borlinić Nenad iz Policijske postaje Varaždin, Kušter Dijana, Maček Dragutin, Milec Radmila iz Policijske postaje Ivanec, Bačani Zoran, Loparić Mišel, Crkvenčić Ljiljana iz Policijske postaje Ludbreg, Batinović Jurica, Trubelja Ivan, Vuger Helena iz Policijske postaje Novi Marof, Hanjš Mario, Hiržin Vinko, Franc Ivan, Gal Zdravko, Horvat Prstec Tanja, Sili Anita iz Postaje prometne policije Varaždin, Lazar Boris, Blaži Ivica, Šavorić Franjo, Matuza Saša iz Interventne jedinice policije, Davor Bezak iz Ureda načelnika, Cesar Krešimir, Duvnjak Robert iz Službe za javni red i sigurnost, Krišto Davor, Miri Kristijan, Majer Antonio, Mešnjak Matija, Medved Ladislav iz Službe kriminalističke policije te Sever Margareta, Kečkan Danica, Pečevski Saša, Šamarija Jelena iz Službe zajedničkih i upravnih poslova.

Potom je uslijedila svečanost u Gradskom muzeju Varaždin, u palači Herzer, gdje se održala izložba Muzeja policije pod nazivom "Budi zakon! Jučer - danas - sutra", kojoj su prisustvovali članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih policijskih službenika, saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, Savjetnik ministra Unutarnjih poslova Faber Vladimir, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, zatim načelnici općina s područja Varaždinske županije, direktor Policijske uprave Maribor gospodin Beno Megliča sa suradnicima, policijski službenici iz Policijske uprave Murska Sobota, predstavnici državnog odvjetništva i drugih institucija i udruga te drugi gosti.

dan_policije_pu_varazdinska_26092024_5.JPG

(foto: PU varaždinska)

Nazočnima su se obratili ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i Nikša Jelovčić, voditelj Muzeja policije na Policijskoj akademiji, a čestitke djelatnicima Policijske uprave varaždinske i pohvale za dobar rad uputio je i gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj.

- Dan policije i blagdan Svetog Mihaela je vrijeme kada policijskim službenicima trebamo iskazati poštovanje i zahvaliti im na njihovom trudu i radu“ rekao je gradonačelnik te istaknuo kako je Varaždin siguran i miran grad te kako je to privilegija jer u svijetu baš i nije tako. Policija je više od institucije, kad bismo tražili riječi kojima bismo opisali policiju to je zaštita, sigurnost i povjerenje, a to je sve ono što vi dajete građanima Varaždinske županije. Čestitam vam dan policije i hvala vam na svemu što činite za naš grad - rekao je Bosilj.

Čestitke načelniku i svim službenicima Policijske uprave uputila je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

- Čestitam vam dan policije i blagdan vašeg nebeskog zaštitnika. Varaždinska županija je sigurna županija, a pitanje sigurnosti je izuzetno bitno u današnje vrijeme, a sigurna je zbog vašeg požrtvovnog i odgovornog rada i posvećenosti zadacima. U očima djeteta vi ste junaci, nešto što oni žele biti, a u očima građana mi vam možemo samo iskazati veliku zahvalnost za sve ono što činite. Neizmjerno vam hvala na svemu što činite da bi se mi osjećali sigurno, vi ste naši junaci - istaknula je Zagorec.

Nazočnima se obratio i načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

- Podsjetimo se da ova svečanost ne bi bila moguća bez naših hrvatskih branitelja, naših policajaca koji su branili Domovinu diljem Lijepe naše, s posebnim pijetetom za 37 policajaca ove Policijske uprave koji su nesebično dali svoje živote za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku i time postavili temelje za sve ovo što imamo danas! No, i u ovo izazovno vrijeme, kad je visoka razina sigurnosti neprocjenjiva privilegija jednog društva, naše su policajke i policajci - naši heroji. Oni su naši heroji koji se požrtvovno, profesionalno, predano i nadasve hrabro nose sa svim izazovima svakodnevice. Svojim vrijednim radom i konkretnim zalaganjem štite i osiguravaju sigurnost svih nas, a posebno naše djece - naše budućnosti! Upravo zbog svega navedenog, zbog žrtve i uloge policije u pobjedi u Domovinskom ratu, ali i doprinosu redarstvenih snaga, odnosno policije kako kroz povijest, tako i danas, a siguran sam i u budućnosti, mi u Policijskoj upravi varaždinskoj smo zajedno s vodstvom Muzeja policije i Gradskog muzeja Varaždin, ove godine odlučili organizirati izložbu - Budi zakon! Jučer - danas - sutra - napomenuo je Benčić.

- Ova izložba predstavlja najveću policijsku izložbu izvan prostora Muzeja, na više od 700 metara kvadratnih. Izložbom smo obuhvatili razvoj redarstvenih snaga u Hrvatskoj od 9. stoljeća do danas, s posebnim naglaskom na ključne promjene od sredine 19. stoljeća. Posebno mjesto na izložbi zauzima Varaždinska garda kao preteča današnje policije. Također, posebno je mjesto posvećeno ulozi tadašnje Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu, koja je u to vrijeme uključivala policijske postaje Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec - dodao je.

- Naime, od lipnja do rujna 1991. godine u Vukovar je kroz sedam smjena ukupno poslan 1.121 pripadnik Policijske uprave Varaždin. Posljednja smjena od 185 policijskih službenika upućena je na ispomoć u grad heroj 11. rujna 1991. godine, gdje su ostali sve do pada grada. Život je izgubilo 22 pripadnika Posebne jedinice policije, 67 je bilo ranjenih, četvorica se još uvijek vode kao nestali, dok je nakon pada Vukovara 119 pripadnika jedinice završilo u logorima - kazao je Benčić.

dan_policije_pu_varazdinska_26092024_7.JPG

(foto: PU varaždinska)

- Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja, deblokade i oslobađanja Vukovara. Među hrvatskim snagama za proboj i oslobađanje Vukovara, nalazila se i Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždin „Roda“. Pripadnici „Roda“ osim proboja u Karadžićevu, dali su veliki doprinos u oslobađanju gotovo svih okupiranih dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom rata je život izgubilo 11 policajaca specijalaca, a njih više od 50 je bilo teže ili lakše ranjeno - napomenuo je.

- Djelatnici Policijske uprave Varaždin, osim spomenutih ratišta, bili su prisutni od samog početka Domovinskog rata na svim kriznim područjima i ratištima diljem Lijepe naše. Naši su se policajci hrabro borili na ratištima od Pakraca, Hrvatske Kostajnice, Gospića, Ogulina, Velebita, Dubrovnika, pa sve do završnih ratnih operacija u Bljesku i Oluji - dodao je načelnik Policijske uprave varaždinske.

- Posebno je za naglasiti doprinos djelatnika policije u Varaždinskim danima rata, u rujnu 1991. godine, kojom pobjedom nad srbočetničkom vojskom je oružana moć Republike Hrvatske povećana sedam puta.U Ivanovom evanđelju nalazimo (Isusove) riječi „Veće ljubavi nema od ove: položiti život svoj za prijatelja“. Naši su hrabri policajci u Domovinskom ratu položili za nas, svoje prijatelje, za svoje obitelji, za našu sadašnjost i našu budućnost, najvrjednije što su imali - svoje živote. Oni koji su preživjeli rat, i dan danas nose posljedice ratovanja, ranjavanja, posljedice logora, lišenja slobode, smrzavanja i mnoge druge posljedice. Najmanje što možemo, dame i gospodo, kolegice i kolege, jest čuvati živom uspomenu na njihovu žrtvu. Ova je izložba svakako vrijedan doprinos u tom očuvanju - istaknuo je Benčić.

- Uz sve navedeno, na izložbi možete vidjeti i kako se hrvatska policija nosi sa izazovima današnjice, kako policijski službenici razjašnjavaju zločine, obavljaju očevide, prepoznavaju krivotvorine, kako postupaju u slučaju navijačkih izgreda i mnogih drugih izazova. Zahvaljujem svima onima koji su za izložbu dali svoje osobne stvari, od pisama, poruka i drugih vrijednih uspomena. Svim djelatnicima Policijske uprave varaždinske čestitam Dan policije te s ponosom proglašavam ovu izložbu otvorenom! - kazao je načelnik.

Svečanu akademiju i otvorenje izložbe svojim su izvedbama uveličali Policijska klapa „Sveti Mihovil“ te tamburaški sastav „Biseri“.

U nastavku pogledajte fotogaleriju s odavanja počasti kod Spomen obilježja: