FOTO Poduzetnici iz Varaždinske županije krenuli na prosvjed Veliki krik poduzetnika Foto: Krešimir Đurić

FOTO Poduzetnici iz Varaždinske županije krenuli na prosvjed Veliki krik poduzetnika

VV | 3.2.2021. u 08:50h | Objavljeno u Aktualno

Poduzetnici iz Varaždinske županije krenuli su na današnji prosvjed u Zagreb.

- Organizirano ide jedan autobus, ali u Zagreb su krenuli i poduzetnici s kombijima i automobilima koji će se priključiti prosvjedu u Zagrebu, samostalno idu. Moramo se pridržavati epidemioloških mjera, a pridržavat ćemo se i na prosvjedu "Veliki krik poduzetnika" – rekao je Darko Molnar, koordinator regionalnog ureda udruge Glas poduzetnika Varaždin.

Kako je istaknuo, na prosvjed idu jer smatraju da su mjere koje su Vlada i Stožer civilne zaštite RH donijeli neadekvatne prema poduzetnicima.

- Uz kašnjenje potpora za očuvanje radnih mjesta, uz neadekvatna i neučinkovita obrtna sredstva, odnosno sredstva za likvidnost poslovanja, HAMAG Bicro... to je toliko sporo i aljkavo da ljudima kojima su sada potrebni novci, da mogu preživjeti do sezone u koju se svi uzdaju, jednostavno nemaju pristup obrtnim sredstvima. HAMAG bicro tu dosta šteka, banke su zatvorile svoja vrata za poduzetnike. Svi se uzdaju u sezonu, a ne pitaju se da je sezona tek za tri mjeseca. Koliko će poduzetnika preživjeti za to vrijeme? I koje mjere su oni donijeli da se, i kad krene sezona, olakša posao poduzetnicima? Nemamo nikakva porezna rasterećenja, nemamo nikakve dodatne okolnosti da se tim poduzetnicima, u koje se svi uzdaju i koje svi gledaju kao spas situacije i za državni proračun i za gradske, općinske i županijske proračune, ne gleda se da nam se pomogne - pojasnio je.

- To je jedan od razloga zbog kojih idemo na prosvjed, a drugi je to što se, unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, mjere ne popuštaju. Ne dozvoljava nam se rad, i postoji jedna represija prema poduzetnicima. Neki dan smo vidjeli primjer u Zagrebu. Mi smo zato da se malo opusti, da se omogući rad poduzetnicima uz određene epidemiološke mjere. Pozivam Stožer, i županijski i nacionalni, da nas pozovu kod donošenja odluka o ograničenju rada, da zajedno donesemo epidemiološki okvir za siguran rad, jer zdravlje građana i zaposlenika su na prvom mjestu - istaknuo je Molnar.

Osvrnuo se na kontakte sa županijskim stožerom.

- U početku, u jesenskom dijelu pandemije, bili smo na dva razgovora s Vugrinom, ali nažalost, prilikom dononošenja mjera nismo bili pozvani na sastanak. Voljeli bismo ostvariti jedan pozitivan dijalog između Stožera i poduzetnika, da se zajednički donese adekvatan epidemiološki okvir kako bi se osigurao siguran rad za naše djelatnike, ali i sve građane. Apeliram da se taj dijalog uspostavi na jednu višu razinu. Doduše, gradovi, općine i županije se sve više priključuju našoj inicijativi i zahtjevima za smanjenje nameta koji su mogući na razini gradova, općina i županija, i na tome im zahvaljujem. Pozivam sve ostale da sjednemo zajedno za stol - .

Što se tiče šteta nanesenih gospodarstvu, kazao je da će se njihov razmjer tek vidjeti.

- U ovom trenutku je nemoguće reći koliko je poduzetnika propalo. Očigledno je da povećanje preko 11.000 nezaposlenih. I u našoj županiji se sad nekako, dok traju ove mjere, drži taj broj, ali što će biti kada te mjere prestanu, uz neadekvatnu pomoć, to ne znam reći - ukazao je Molnar.

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_2.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_3.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_4.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_5.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_6.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_7.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_8.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci