FOTO Općoj bolnici Varaždin uručeni certifikati kvalitete: "Ovo je kruna rada svih zaposlenika bolnice" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Općoj bolnici Varaždin uručeni certifikati kvalitete: "Ovo je kruna rada svih zaposlenika bolnice"

Varaždinske vijesti | 22.9.2022. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

U holu nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema danas je održana svečanost dodjele certifikata Općoj bolnici Varaždin.

Općoj bolnici dodijeljeni su akreditacijski certifikat koji potvrđuje da je ustanova usklađena sa zahtjevima International Acccreditacion Standards for Healthcare Organizations V5.0, certifikat sustava upravljanja kvalitetom kojim se potvrđuje da je sustav upravljanja usklađen s ISO 9001:2015, te certifikat sustava upravljanja kvalitetom kojim se potvrđuje da je sustav upravljanja usklađen s EN 15224:16.

Kako je istaknuto ovom prilikom, ovi certifikati su potvrda stručnog i predanog rada svih zaposlenika bolnice, ali i veliki poticaj i motiv za daljnji napredak. Na svečanosti su bili državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, župan Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak sa suradnicima, liječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima varaždinske bolnice, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova i drugi uzvanici.

- Izniman trud i požtvovnost, prvenstveno moje pomoćnice za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor dr. Dubravke Dobec-Gorenak i njenog tima, ali i svih djelatnika OB Varaždin, rezultirala je dobivanjem ovih certifikata. Hvala članovima Upravnog vijeća i osnivaču, koji su podržali provođenje ovog projekta - istaknuo je ravnatelj bolnice Damir Poljak.

opca_bolnica_varazdin_dodjela_certifikata_22092022_5.jpg

- Koliko je taj projekt važan, reći ću kroz nekoliko činjenica. Sigurnost naših pacijenata izuzetno je važan elemenat djelotvornog i učinkovitog zdravstvenog sustava u kojem prevladava kvaliteta. Sigurnost pacijenata predstavlja način na koji se bolesnici i osoblje štite od pogrešaka, ozljeda, nesreća i infekcija. Kvaliteta zdravstvene skrbi i pacijentova sigurnost dio su profesionalne etike zdravstvenih djelatnika. Sustav kvalitete omogućuje nam analizu dosadašnje prakse i na taj način pronalazimo nedostatke i uklanjamo ih. Promjene unutar strukture i procesa rada nužne su u postizanju kvalitete zdravstvene skrbi i predstavljaju prosperitet za bolesnika, za sve one koji zastupaju njegov interes i, naravno, naše ustanove - poručio je Poljak i još jednom zahvalio svim djelatnicima bolnice na realizaciji ovog projekta.

Certifikate je ravnatelju Poljaku i dr. Dubravki Dobec-Gorenak uručio Krešimir Antonio Paliska, izvršni direktor američke akreditacijske kuće AACI Healthcare.

opca_bolnica_varazdin_dodjela_certifikata_22092022_8.jpg

- Ova dodjela akreditacijskog certifikata je kruna rada svih zaposlenika Opće bolnice Varaždin. OB Varaždin je ovim certifikatom zadovoljila najviše standarde kvalitete zdravstvene skrbi i sigurnosti pacijenata. Ovaj certifikat globalno je prepoznatljiv znak kod zdravstvenih ustanova. OB Varaždin jedna je od rijetkih ustanova u Hrvatskoj koja se odlučila na vanjsku potvrdu i koja je dobila ovo priznanje uspješnosti - naglasio je Paliska.

Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor dr. Dubravka Dobec-Gorenak istaknula je kako OB Varaždin niz godina razvija sustav kvalitete zdravstvene zaštite s primarnim ciljem sigurnosti pacijenata i djelatnika.

- Radimo na uspostavi niza procesa koji imaju za cilj smanjiti razinu štetnih događaja na što manju mjeru. Ti se procesi implementiraju u svim segmentima bolnice i jednako su uključeni svi djelatnici. Upravo zahvaljujući njihovom predanom radu, danas svjedočimo i priznanju za taj rad. Treća smo akreditirana bolnica u Republici Hrvatskoj. Naime, akreditirani smo u svim segmentima liječenje, kako ambulantnog tako i bolničkog na sekundarnoj razini, ali jednako tako i za izvođenje praktične nastave za učenike i studente. U svakom udžbeniku o uspostavi sustava kvalitete stoji da sama ideja kreće od uprave bolnice i njene orijentiranosti prema tome - rekla je Dobec-Gorenak zahvalivši ravnatelju Poljaku na velikoj potpori i još većem povjerenju koje je iskazao odjelu za kvalitetu, a što im je predstavljalo uvijek dodatan motiv za rad.

opca_bolnica_varazdin_dodjela_certifikata_22092022_13.jpg

U nastavku je naglasila kako njihov najuži tim čine vrijedne djelatnice odjela za kvalitetu koje neposredno rade na promicanju sigurnosti i kvalitete pacijenata.

- Mi smo danas postigli jedan vrlo veliki cilj koji nas je doveo na visoku stepenicu na kojoj se ne smijemo zaustaviti, nego se nastaviti penjati dalje. Ušli smo u akreditacijski ciklus gdje nas čekaju još dva periodička audita i naš zadatak je da, ne samo održimo ono što smo dosad postigli, nego da napredujemo dalje. Ovim priznanjima dobili smo obavezu, ali jednako tako i čast da kod nas dođu učiti druge bolnice koje streme istom cilju, odnosno akreditaciji - dodala je Dobec-Gorenak.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić čestitao je vodstvu te zaposlenicima bolnice.

opca_bolnica_varazdin_dodjela_certifikata_22092022_19.jpg

- Znam koliko je to mukotrpan rad. Dugi niz godina se radi na tome. Ovo je najveća bolnica dosad akreditirana u RH i nadam se da je ovo putokaz za dalje. Akreditacija i kvaliteta zdravstvene zaštite to je ono što mi želimo, to je ono na čemu radimo. To je i poanta reforme buduće zdravstva da se stavi pacijente u središte zdravstvenog sustava kako bi naši američki prijatelji rekli Patients first. Znači da povećamo ishode liječenja da smanjimo potencijalne greške koje se mogu dogoditi da svi skupa što više radimo prema boljoj kvaliteti zdravstvene usluge. Što se tiče Varaždinske županije i zdravstvenog sustava Varaždinske županije mi smo u prethodnom razdoblju preko 2 milijarde kuna ukupno u RH uložili u zdravstvo iz EU fondova, od toga je preko 450.000 milijuna kuna u Varaždinsku županiji što govori samo o sebi- rekao je državni tajnik.

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako je Varaždinska županija osnivač šest ustanova u zdravstvu, a OB Varaždin je srce tog zdravstvenog sustava.

- Ovo priznanje je upravo dokaz kvalitete našeg rada, jer ustanovu najprije čine ljudi i upravo su oni ti koji čine prevagu. Trenutačno gradimo zdravstveni sustav za idućih 20 do 30 godina, a za to nam je potrebno kao prvo izgradnja dodatnih prostora. U sklopu Opće bolnice Varaždin izgrađena je dnevna bolnica, sada slijedi faza opremanja, a raspisan je i natječaj za izgradnju operacijskog bloka. U sklopu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice pred završetkom je izgradnja spinalnog centra nakon čega će također uslijediti faza opremanja te bi do ožujka sljedeće godine trebalo sve biti gotovo. Zavod za javno zdravstvo projektira svoju novu zgradu, a srednja Medicinska škola bi trebala do kraja godine završiti svoj centar kompetentnosti. Prema riječima ravnateljice škole, gradi se škola za 22. stoljeće. Naravno, potrebno je i sve te ustanove i opremiti i gdje god je moguće uvijek nastojimo našim ustanovama omogućiti što modernije medicinske aparate i opremu. Treći dio se odnosi na usavršavanje i specijalizaciju i veseli me što smo napravili veliki iskorak u sklopu našeg srednjoškolskog obrazovanja, a u suradnji smo i sa Sveučilištem Sjever - naglasio je župan.

opca_bolnica_varazdin_dodjela_certifikata_22092022_18.jpg

- Vjerujem da sve naše zdravstvene ustanove jako dobro surađuju i naravno da je to još jedan dodatan iskorak u toj kvaliteti. Preostaje nam samo da ako igdje još možemo, malo doradimo ili napravimo iskorak i u vašim privatnim životima, ali zaista sve što je u našoj moći kao osnivača budite sigurni da ćemo odraditi. Ne samo da vama bude bolje, nego da svi naši korisnici zdravstvenih usluga budu što bolje i kvalitetnije tretirani. Smatram da ćemo s tim ciljevima zaista izgraditi jedan sustav za idućih 20 odnosno 30 godina - rekao je Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci