FOTO Okrugli stol o položaju žena okupio velik broj zastupnika, Čačić podijelio jaglace Foto: ŽO Reformisti

FOTO Okrugli stol o položaju žena okupio velik broj zastupnika, Čačić podijelio jaglace

VV | 6.3.2023. u 16:16h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Međunarodnog dana žena danas se u prepunoj dvorani Palače Herzer u Varaždinu održao Okrugli stol s temom "Položaj žena u Hrvatskoj danas“ na kojem se okupio nikad veći broj zastupnika u Varaždinu!

Okrugli_stol_1.jpg

Organizatorica i moderatorica okruglog stola bila je saborska zastupnica Natalija Martinčević, a sudjelovale su: Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar Gamulin (Možemo) i Irena Šimunić (Socijaldemokrati) te Zdravka Grđan (dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina) i dr. Mirjana Kolarek-Karakaš (dosadašnja vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina). Okrugli stol podržali su i saborski zastupnici Dario Zurovec (Fokus) i Željko Pavić (Socijaldemokrati), predsjednik Reformista Radimir Čačić te brojni drugi ugledni gosti iz gospodarstva i javnog života.

Okrugli_stol_9.jpg

Sudionici su se dotakli brojnih tema koje nisu važne samo za žene već za društvo u cjelini. Koliko su žene zastupljene u politici i nacionalnoj i lokalnoj i što se u tom smjeru pomaknulo od osamostaljenja Hrvatske, suočavamo li se još uvijek s fenomenom tzv. "staklenog stropa“ gdje žene dolaze do srednjeg menadžmenata, ali vrlo rijetko do pozicija direktorica, predsjednica i članica uprava ili nadzornih odbora, da li smo se odmaknuli od klasičnih podjela uloga u obitelji i da li smo uopće na putu da se to dogodi te mijenjaju li se stereotipi prisutni u našim udžbenicima bila su samo neka od područja o kojima se razgovarala na današnjem okruglom stolu. Razgovaralo se i o pitanju energetskog siromaštva žena, aktualnim temama oko kvalitetne zdravstvene zaštite žena, a posebice prava žena na pobačaj koji je sve više u fokusu nakon invazije molitelja što pred bolnicama, što na trgovima. Pitanje nasilja nad ženama tema je s kojom smo stalno suočeni, pa se postavlja pitanje nedovoljne zaštite od strane odgovornih prvenstveno policije i sudstva. Zaključeno je važno da se osigura participacija žena na ključnim pozicijama u politici i gospodarstvu.

Okrugli_stol_15.jpg

Na kraju okruglog stola, predsjednik Reformista Radimir Čačić svim je prisutnim ženama čestitao Međunarodni dan žena i podijelio jaglace.