FOTO Odana počast varaždinskim policajcima poginulima u Vukovaru Foto: Grad Varaždin

FOTO Odana počast varaždinskim policajcima poginulima u Vukovaru

Varaždinske vijesti | 10.9.2024. u 09:35h | Objavljeno u Aktualno

Kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin u utorak, 10. rujna održana je komemoracija povodom obilježavanja 33. godišnjice odlaska Posebne jedinice policije PU varaždinske na obranu grada Vukovara.

Uz članove obitelji i suborce iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz položeni vijenac i upaljene svijeće počast poginulim policajcima odali su, između ostalih, župan Anđelko Stričak, saborski zastupnik Goran Kaniški, načelnik PU Varaždin Predrag Benčić i načelnik PU međimurska Ivan Sokač. U ime Grada Varaždina počast je odala Anica Mušanović, pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća s Ljubicom Božić, županijskom pročelnicom za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje. Molitvu je poveo velečasni Ivica Horvat.

Prilikom obilježavanja godišnjice odlaska u obranu, potrebno je još jednom istaknuti nemjerljiv doprinos varaždinskih policajaca u obrani Vukovara. Kroz ukupno 7 grupa, od 28. lipnja 1991. godine pa sve do pada Vukovara, u obrani na vukovarskom području sudjelovao je ukupno 1121 djelatnik Policijske uprave Varaždin koja je tada uključivala i PU međimursku.

U posljednjoj grupi u obrani Vukovara, dana 11. rujna 1991. godine, upućeno je 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, gdje su nažalost ostali sve do pada Vukovara.

U obrani Vukovara iz PU Varaždin poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. 119 policijskih službenika odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd. Ranjeno je 66 policajaca.

vijenci_vukovar_pu_varazdinska_10092024_1.jpg

vijenci_vukovar_pu_varazdinska_10092024_2.jpg

vijenci_vukovar_pu_varazdinska_10092024_3.jpg

vijenci_vukovar_pu_varazdinska_10092024_4.jpg