FOTO Obilježeni Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te dan branitelja

Varaždinske vijesti | 4.8.2021. u 12:58h | Objavljeno u Aktualno

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na gradskome groblju u Varaždinu te prijemom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga u atriju Županijske palače obilježeni je jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti - Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Tako su zajednički vijenac položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina s kolegama načelnicima i gradonačelnicima s područja naše Županije, državnu vlast predstavljali su saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Barbara Antolić Vupora, i Snježana Hunjet, iz Ministarstva hrvatskih branitelja- Područni odjel Varaždin, a počast su odali i članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije kao i članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga.

Pozvavši na minutu šutnje sve prisutne župan Stričak je naglasio kako se ovih dana prisjećamo svih onih koji su svoje živote dali u obrani te oslobađanju Hrvatske, a velečasni Ivica Cujzek poveo je molitvu za sve ubijene, preminule i nestale hrvatske branitelje, kao i za civilne žrtve Domovinskog rata.

Obilježavanje je nakon odavanja počasti na groblju nastavljeno u atriju Županijske palače prijemom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga, pa su se tako svim nazočnima obratili i župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, kao i brigadni general Željko Dvekar, bivši zapovjednik Sedme gardijske brigade PUMA, brigadni general Mladen Mikolčević, posljednji ratni zapovjednik 104. brigade Hrvatske vojske te Siniša Vuk, pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske "Roda" i sadašnji zapovjednik Interventne policije.

Prijemu je uz spomenute nazočila i zamjenica župana Silvija Zagorec kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Župan Anđelko Stričak je pozdravio sve prisutne te naglasio kako je ovo dan za koji s ponosom možemo reći da „nakon višestoljetnih težnji hrvatskog naroda za svojom Domovinom, upravo smo mi ta generacija koja je to ostvarila“.

-Sutra, kada će svi pogledi biti usmjereni prema Kninu, simbolu pobjede prilika je da se prisjetimo svih varaždinskih postrojbi, od policijskih jedinica posebne namjene do gardijskih brigada, od SJP, RODA, 5. bojne prve A brigade TIGROVA, 7. gardijske brigade PUMA, 104. br. HV, odnosno ponosa Hrvatske vojske i policije.

Najgore što se jednom narodu može dogoditi je rat. Tada do izražaja dolazi ljudska ćud, a ljude dijelimo na dobre i loše. Na one koji pod cijenu vlastitog života poduzimaju sve da zaštite slabe i na one kojima ništa nije sveto, koji uništavaju sve pred sobom.

Drage Varaždinke i Varaždinci budite sigurni da su pripadnici varaždinskih ratnih postrojbi, uvijek i svugdje, davali sve od sebe da pomognu, bili su prevaga na bojištu i zato ih se toliko cijeni - rekao je župan.

Ali, isto tako treba cijeniti, a i radovati se, uspjehu drugih. Ovih dana osmjeh na licima daruju nam naši sportaši koji u dalekom Japanu brane boje naše Domovine. Do sada su osvojili osam medalja i na tome im čestitam- zaključio je župan Stričak.

Gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj također je pozdravio prisutne te izrazio ponos činjenicom da su mnogi Varaždinci branili našu Domovinu.

Brigadni general Željko Dvekar u svom je obraćanju istaknuo ulogu Puma u oslobađanju Knina, naznačio je važnost oslobađanja tog grada te je istaknuo veliku hrabrost svih pripadnika ove postrojbe, ali i naznačio kako nikada ne smijemo zaboraviti sve poginule i nestale hrvatske branitelje, dok je brigadni general Mladen Mikolčević pohvalio organizaciju današnjeg obilježavanja Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te je pritom istaknuo zadovoljstvo što može evocirati ratne uspomene sa svojim suborcima iz Varaždina i Varaždinske županije.

Prisutnima je također prezentirao sve akcije i ratne operacije u kojima su kao brigada sudjelovali. Siniša Vuk, nekadašnji pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske "Roda" se zahvalio županu na prijemu te je spomenuo veliku ulogu naših hrabrih branitelja u oslobađanju cijele Domovine te je izrazio nadu kako će ovakvo obilježavanje ovog velikog blagdana postati tradicija.