FOTO Obilježena 31. obljetnica stradavanja ratnih pripadnika Roda Foto: Varaždinska županija

FOTO Obilježena 31. obljetnica stradavanja ratnih pripadnika Roda

VV | 9.11.2022. u 21:24h | Objavljeno u Aktualno

Kod spomen-obilježja na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu obilježena je 31. obljetnica pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije PU varaždinske “Roda” u akciji "Vihor“.

Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona počast poginulim pripadnicima “Roda” odali su članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika te postrojbe, izaslanstva MUP-a, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, načelnik PU međimurske Ivan Sokač, dok su zajednički vijenac položili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, a njima se u odavanju počasti pridružila i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

091122_jarmina_12.jpg

Počast i pijetet poginulima odali su i načelnik Općine Jarmina Goran Ileković, te načelnik Općine Vinica Branimir Štimec, koji su iskoristili ovaj dan kako bi potpisali Povelju o prijateljstvu dviju općina. Ivo Loborec u ime Udruge specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin, zatim Stevo Culej, predsjednik krovne Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, te mnogobrojni članovi braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije također su se prisjetili stradalih pripadnika Specijalne jedinice policije.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula kako današnji dan istovremeno izaziva i tugu i ponos kod svih koji su došli u Jarminu.

- Tužni smo jer naše kolege i prijatelji te članovi obitelji nisu s nama, ali smo izuzetno ponosni što su svojom hrabrošću i domoljubljem dali ogromni doprinos u oslobađanju Hrvatske. Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost jer se nisu dvoumili da li doći ovdje u Slavoniju i pomoći osloboditi ovaj kraj od okupacije agresora – rekla je zamjenica župana dok je saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski dodala kako su branitelji s područja Varaždinske županije pokazali svoju hrabrost i želju za slobodom diljem cijele Hrvatske, od oslobađanja Varaždina, sudjelovanja u obrani Vukovara, Zapadne Slavonije pa sve do Južnog bojišta.

091122_jarmina_8.jpg

Nakon polaganja vijenaca te odavanja počasti služena je sveta misa u mjesnoj crkvi Sv. Vendelina u Jarmini, koju su služili domaći župnik Antun Farkaš te vinički župnik prečasni Valent Posavec, a nakon odslužene mise svi sudionici današnjeg odavanja počasti obišli su i Dom hrvatskih branitelja u Jarmini.

Podsjetimo, u pokušaju proboja preko tada okupiranoga Karadžićeva prema opkoljenom Vukovaru, 9. studenoga 1991. poginuli su pripadnici Jedinice specijalne policije “Rode” iz Varaždina Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos i Željko Pongrac, dok je Vlado Štampar nestao u pokušaju proboja.

 

Galerija slika