FOTO: Obilježen Dan oslobođenja Varaždina, Čehok najavio spomenik predsjedniku Tuđmanu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Obilježen Dan oslobođenja Varaždina, Čehok najavio spomenik predsjedniku Tuđmanu

I.D./Varaždinske vijesti | 22.9.2020. u 13:56h | Objavljeno u Aktualno

Polaganjem vijenaca kod spomen križa uz crkvu svetog Nikole u Varaždinu danas je obilježena 29. obljetnica Dana oslobođenja Grada Varaždina te Dan branitelja Varaždinske županije.

Nakon mise u varaždinskoj katedrali, vijence su u spomen na poginule branitelje položili izaslanstva varaždinskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada i Županije, policije i vojske te državnih vlasti.

dan_oslobodjenja_varazdina_09.jpg

Stožerni brigadir Vjeran Rožić istaknuo je da je 22. rujna 1991. godine ostvarena pobjeda strategijskog značaja.

dan_oslobodjenja_varazdina_11.jpg

- Ozbiljnost i sustavan pristup svih sudionika na svim razinama rezultirao je ovom pobjedom. O tome govore i riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je rekao: 'Postigli ste uspjeh kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj, a oslobođenjem vašeg grada otvoren je put oslobođenju cijele naše domovine. Poslije pobjede u Varaždinu hrvatske oružane snage jako su ojačale, i to upravo oružjem iz varaždinskog vojnog korpusa.' U obrani Varaždina sudjelovale su sljedeće postrojbe: policajci PU varaždinske, redovni i pričuvni sastav, specijalna postrojba PU varaždinske "Rode", protudiverzantska satnija iz sastava 104. brigade HV, specijalne postrojbe 104. brigade iz Novog Marofa i Ivanca, iz čijeg je sastava i poginuli Ivan Nino Sever, dio 5. bojne 1. GB Zbora narodne garde, naoružana skupina Orion, odredi narodne zaštite općine Varaždin, kao i dragovoljci iz Ludbrega. Moramo spomenuti i postrojbe Hrvatske vojske iz susjednog Međimurja, koje su bile na osiguranju sjeverno od grada Varaždina. U Varaždinu i okolici zarobljena su 84 tenka te velike količine oružja i naoružanja, za naoružati 10 brigada - istaknuo je Rožić.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok napomenuo je da se ove godine tih događaja prisjećamo u drugačijim okolnostima, bez vojnih postrojbi i parade, s manjim brojem ljudi.

dan_oslobodjenja_varazdina_15.jpg

- Na to su nas prisilile prilike ali to ne znači da su naše uspomene rjeđe i bljeđe i da ove dane ne slavimo s jednakom čašću i jednakim dostojanstvom. Ovi događaji pokazuju da su Varaždin i Varaždinci uvijek znali prepoznati bilo vremena i povijesni trenutak. Znali su kada treba krenuti u oslobađanje svog grada kako bi se oslobodila i cijela domovina. To nije lako prepoznati. Upravo je razboritost našeg kriznog stožera i ljudi koji su bili uključeni u pregovore dovela do hrabrosti branitelja, vojnika i policajaca, ali i običnih civila koji su branili ovaj grad. Ta razboritost dovela je do toga da smo uspjeli doći do velikih količina oružja i krenuti u oslobođenje naše domovine. Kao što su tada branitelji imali hrabrosti i razboritosti, tako i mi moramo imati razboritosti i nastaviti tamo gdje su oni stali i učiniti našu domovinu gospodarski snažnijom i socijalno prosperitetnijom, to je naša zadaća danas. Kada nam se čini da smo slabi, nemoćni ili da imamo posla s daleko nadmoćnijim neprijeteljem ili nepoznatim neprijateljem s kojim se sada, u razdoblju epidemije, borimo, njihov primjer nam pokazuje da uvijek postoji mogućnost da se obranite i oslobodite - rekao je Čehok.

- Zato smatram da mi Varaždinci moramo dati dostojan doprinos obilježavanju ne samo Varaždina, nego i cijele domovine, i prisjetiti se da je cijela ova ratna operacija izvojevana uz suglasnost i vodstvo tadašnjeg nacionalnog vojnog vodstva, prvoga hrvatskog predsjednika, i zato smo odlučili da već ove godine, a najkasnije na proljeće sljedeće godine, konačno postavimo i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku u gradu Varaždinu. To nije samo spomenik pokojnom predsjeniku, to je zahvala i spomen svima vama koji ste pod njegovim vodstvom oslobodili grad Varaždin - najavio je varaždinski gradonačelnik.

Okupljenima se obratio i župan Radimir Čačić.

dan_oslobodjenja_varazdina_16.jpg

- Želja, zadatak i obveza svakog od nas je da ovakve dane obilježavamo s najdubljim poštovanjem i zahvalnošću prema ljudima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje u obrani naše domovine. Kao sudionik tadašnjih događaja, u rujanskim danima 1991., svjestan značaja i doprinosa koji su dali branitelji iz ove regije na svim bojištima tijekom cijeloga rata, mogu reći da je pobjeda u Varaždinu po svom doprinosu snazi Hrvatske vojske nemjerljiva, i to nitko ne spori, iako se često prešućuje. Mi smo prvi i jedini tada u Hrvatskoj sami donijeli odluku na kriznom štabu da napadnemo, i tome doveli do predaje korpusa. Bez te odluke predaje ne bi bilo. Ta je odluka spasila tisuće života omogućavanjem skraćenja rata, a utjecala je i na buduće pobjede - rekao je, među ostalim, Čačić.

- Hvala svima koji su u vremenu domovinskog rata, nadam se zadnjim takvim vremenima krvi i nesreće, žrtvovali svoj život i zdravlje i na bilo koji način dali svoj doprinos - kazao je župan.

Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane, također je napomenuo da je zauzimanje vojarne i naoružanja u njoj značilo prekretnicu u Domovinskom ratu.

dan_oslobodjenja_varazdina_17.jpg

- Uz domoljublje i beskrajnu motiviranost branitelja za ostvarivanje svih zadaća, Hrvatska vojska je oslobađanjem Varaždina došla do iznimno značajnih količina naoružanja, čime se naša snaga udesetostručila. S ponosom se danas prisjećama naših suboraca i prijatelja koji su oslobađajući vojarnu, ovaj grad i našu domovinu položili svoje živote. Svakom našem branitelju zahvaljujemo za žrtvu. Svaka žrtva je dokaz da sloboda nije darovana, već izborena u teškim, ali časnim danima Domovinskog rata - rekao je Jakop.

Iz Grada Varaždina podsjetili su da je pobjeda varaždinskih obrambenih snaga u rujnu 1991. godine jedna od najvažnijih i najsvjetlijih pobjeda hrvatskih snaga na početku Domovinskog rata. Zahvaljujući pravovremenim pripremama, odlučnosti branitelja, organiziranim akcijama u kojima su sudjelovali pripadnici policije, odreda Narodne zaštite, Zbora narodne garde, pete bojne 1. A brigade te pomoći iz susjednih gradova i općina u Varaždinu je izborena pobjeda koja je imala dalekosežne posljedice na daljnji tijek Domovinskog rata. Obrambenim akcijama, osvajanjem važnih vojnih objekata i skladišta, te pregovorima cijeli korpus tadašnje jugo-vojske prisiljen je na predaju, a hrvatske snage zarobile su velike količine naoružanja i vojne tehnike. Građani Varaždina u nedjelju 22. rujna 1991. godine izašli su, nakon desetak dana neizvjesnosti i boravka u skloništima, na ulice slaveći pobjedu i branitelje, pa se i danas s ponosom sjećaju na te slavne dane varaždinske povijesti.

dan_oslobodjenja_varazdina_02.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_03.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_04.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_05.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_06.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_07.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_08.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_10.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_12.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_13.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_14.jpg

dan_oslobodjenja_varazdina_18.jpg