FOTO Novi Marof slavi Dan grada; Jenkač: Provodimo 90-ak projekata Foto: Krešimir Đurić

FOTO Novi Marof slavi Dan grada; Jenkač: Provodimo 90-ak projekata

| 10.6.2022. u 21:16h | Objavljeno u Aktualno

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas je obilježen Dan grada Novog Marofa i blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Obilježavanje je okupilo brojne uzvanike i građane, a gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ovom se prilikom osvrnuo na brojne projekte koji se provode na području grada.

novi_marof_dan_grada_10062022_12.jpg

- Projekata je puno, no osvrnut ću se samo na one najznačajnije. Trenutno provodimo 90-ak projekata, jedan od njih je i istočna obilaznica grada Novog Marofa, što je investicija od 150 milijuna kuna, a njen zavšetak očekuje se u ožujku iduće godine. To je cesta od nemjerljivog značaja za Novi Marof, ne samo radi rasterećenja prometa od nekih 8500 vozila koje prolaze kroz centar grada. Izmještanjem obilaznice formirat ćemo centar te će Novi Marof izgubiti obaj naziv "tranzitni grad", što nam je i želja i cilj - naglasio je Jenkač.

Značajna je i izmjena Urbanističkog plana uređenja.

- Definirali smo centar grada s kontaktnim zonama. Izmjenom urbanističkog plana otvaraju se novi prostori za izgradnju stambenih zgrada, a neki privatni investitori uskoro već planiraju krenuti s izgradnjom zgrada. Tu su i sanacija odlagališta otpada, reciklažno dvorište, nova zgrada Novokoma koji je u fazi preseljenja iz centra te preuređenje zgrade u kojoj se Novokom dosad nalazio u Centar za mlade. Moram spomenuti i sanaciju postojećeg vrtića, dogradnja novog vrtića u što je investirano oko 13,5 milijuna kuna - dodao je Jenkač.

novi_marof_dan_grada_10062022_47.jpg

- Asfaltiraju se ceste, šire se poslovne zone... a siguran sam da izgradnja obilaznice potiče i neke skore investicije kao što su dva nova poslovna centra koji će se graditi u Novom Marofu i koji će povećati "moving" u samom centru te osigurati da građani Novog Marofa i svi ovamo gravitiraju ovdje mogu kupiti sve što im treba, bez potrebe da odlaze prema Varaždinu ili Zagrebu - napomenuo je gradonačelnik.

Naglasio je da ni ostala naselja u sklopu grada Novog Marofa nisu zaboravljena.

- Gradi se od Sudovca do Završja, saniramo društvene domove, gradimo ceste, vodovod, kanalizaciju... Moram spomenuti i Aglomeraciju, imamo tri građevne dozvole. Procijenjena vrijednost je gotovo 400 milijuna kuna te očekujemo otvaranje natječaja. Brinemo o svim segmentima života i potrebama naših građana. Godišnje izdvajamo oko 6 milijuna kuna za naše dječje vrtiće, uz to što ćemo i dalje širiti dječje vrtiće, za što smo se već prijavili na natječaj Ministarstva obrazovanja. Također, oko 1,7 milijuna kuna izdvajamo za škole, iako nisu u našoj nadležnosti - od stipendija, nagrada do laptopa i knjiga za učenike naše srednje škole - naveo je Jenkač.

novi_marof_dan_grada_10062022_58.jpg

Na sjednici su Dan grada svim Novomarofčanima čestitali i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak, načelnik općine Ljubešćica Nenad Horvatić u ime prisutnih načelnika i gradonačelnika, župan Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Zdravko Tušek, te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Poseban obol svečanom obilježavanju Dana grada dali su i mladi novomarofski glazbenici koji su svojim nastupima zaradili veliki pljesak okupljenih.

Dan grada Novog Marofa, Antunovo, slavi se brojnim sadržajima, a ovog vikenda, 10., 11. i 12. lipnja, održava se centralni dio programa "Antunova v Marofu", uz koncerte Vanne, Vatre i Gazda.