FOTO Na 10. Sajmu poslova više od 600 radnih mjesta, ponudu došao gledati i Habuš

M.P./Varaždinske vijesti | 5.4.2017. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

- Na burzi sam već duže vrijeme, prije toga sam radila 16 godina u Levisu, a potom kao trgovac. Imam 50 godina i mislim da ću teško u ovim godinama pronaći posao. Naime, poslodavci, kada vide godište, osobu niti ne pozivaju na razgovor - kazala nam je jedna Varaždinka na današnjem Sajmu poslova koji je ove godine održan deseti puta zaredom.

Prema riječima Branke Šaško, predstojnice HZZ-ova Regionalnog ureda Varaždin, na sajmu se danas okupilo četrdesetak poslodavaca iz svih grana djelatnosti koji zainteresiranima nude više od 600 slobodnih radnih mjesta.

- Mislim da svatko tko želi pronaći posao, može pronaći nešto za sebe jer je ovo sajam s rekordnim brojem poslodavaca i rekordnim brojem slobodnih radnih mjesta - rekla je Šaško.

Otvaranju sajma nazočili su i župan Predrag Štromar i gradonačelnik Goran Habuš koji se našalio da bi i on mogao potražiti posao obzirom da će odlukom Vlade RH, zbog nedonošenja proračuna, biti razriješen dužnosti.

- Ove godine po prvi puta, nakon dužeg vremena, vidimo da nema gužve među posjetiteljima, no ima što se tiče poslodavaca koji traže radnike. To se naročito vidi u zadnjih godinu dana kada smo došli ispod 5.000 nezaposlenih. Točno je da je dio radnika otišao van raditi, no ipak smo među županijama gdje to nije toliko izraženo. Srećom, dio radnika se i vratio nakon nekog vremena - rekao je Štromar dodavši da su problem u Varaždinskoj županiji i dalje niske plaće, znatno niže od prosjeka RH.

- Neke su tvrtke lani morale dići plaće obzirom da nije bilo dovoljno radnika, no ja podržavam da se podižu plaće umjesto da se otvaraju uvozne kvote i da radnici iz drugih država dolaze raditi k nama - napomenuo je Štromar, dok je Habuš naveo da je nezaposlenost u gradu Varaždinu prema zadnjim podacima na 4,1 posto.

- Mislim da će se poduzetim mjerama, što kroz otvorenost prema obrazovanju, a što s otvaranjem novih poslovnih zona i davanjem pogodnosti investitorima, pokrenuti tržište rada na način da se poslodavci počnu boriti za zaposlenike. U ovom trenutku to mogu jedino poboljšanjem uvjeta rada, odnosno da podignu plaće - naglasio je Habuš.

Označeno u