FOTO Mokri snijeg rušio stabla i električne stupove, neka mjesta još uvijek bez struje Foto: FB

FOTO Mokri snijeg rušio stabla i električne stupove, neka mjesta još uvijek bez struje

Varaždinske vijesti | 24.1.2023. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Snijeg koji je u dijelovima Varaždinske županije padao u noći s nedjelje na ponedjeljak donio je brojne probleme, odobito u zapadnom dijelu županije.

Zbog težine snijega došlo je do rušenja stabala i električnih stupova na ceste pa su na vatrogasci jučerašnji dan proveli na terenu, uklanjajući ih, a dogodilo se i nekoliko prometnih nesreća.

>> Tijekom vožnje stablo palo na vjetrobransko staklo vozila i ozlijedilo vozača

- Uslijed snažnog vjetra i obilnih padalina koji su zabilježeni na području cijele RH posljednjih dana, povećan je broj vatrogasnih intervencija. Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193, u posljednja je 24 sata zabilježeno 257 tehničkih intervencija koje su se prevenstveno odnosile na uklanjanje stabala s prometnica i ispumpavanje vode. Najviše je intervencija zabilježeno na području Varaždinske županije, čak 68, a ukupno je na intervencijama sanacije nevremena angažirano 770 vatrogasaca sa 284 vozila. Prema informacijama županijskih vatrogasnih zapovjednika, situacija na terenu je pod kontrolom, a vatrogasci nastavljaju sa sanacijom do potpune stabilizacije situacije - priopćili su danas iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zbog kvarova na električnim vodovima jučer, ali i danas, bez struje su mještani brojnih naselja u zapadnom dijelu županije. Iako se na HEP-ovoj stranici HEP-ODS "Bez struje" navodi da bi kvar trebao biti riješen do 11 sati, čitatelji s područja općine Bednja javljaju nam da su još uvijek bez struje.

Prvi ovogodišnji snijeg prouzročio je na području Grada Lepoglave brojne probleme, osobito u prometu. Od ranih utarnjih sati ponedjeljka (23. siječnja) na terenu su bile ekipe zimske službe čisteći tijekom cijelog dana, u nekoliko obuhvata, više od 100 kilometara cestovnih pravaca nerazvrstanih lokalnih cesta na kojima je osigurana prohodnost.

S obzirom na to da se radilo o mokrom snijegu čišćenje je bilo otežano. Dodatni problem bila su brojna, uslijed težine snijega, porušena stabla koja su u velikom broju slučajeva pala upravo na ceste. Za njihovo uklanjanje angažirani su vatrogasci koji su tijekom cijelog dana odradili 30-ak intervencija.

- S intervencijama smo počeli u ponedjeljak u 9 sati ujutro i intervenirali smo tijekom cijelog dana. Posljednja intervencija završena je oko 1:30 sati idućeg dana. Nakon DVD-a Lepoglave, zbog opsega posla, tijekom dana ngažirane su i vatrogasne snage DVD-a Višnjice i DVD-a Kamenice. Ukupno je na intervencijama sudjelovalo 30-ak vatrogasaca. Uglavnom se radilo o uklanjanju porušenih stabala s prometnica, ali intervenirali smo i kod prometnih nesreća koje su se događale uslijed vremenskih neprilika. Uz intervencije na cijelom području Grada Lepoglave, intervenirali smo i na područjima drugih jedinica lokalnih samouprava - rekao je Vedran Horvat, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave.

Nakon zahtjevnog ponedjeljka, zimska služba i vatrogasne snage i drugog dana nastavljaju s radom i intervencijama, ali, zbog smirivanja vremena, u manje opsegu. Zimska služba proširuje cestovne pravce i nogostupe, dok vatrogasci interveniraju na otklanjaju stabala koja se i dalje, u manjem broju slučajeva u odnosu na ponedjeljak, pod težinom snijega ruše na ceste.

Koliko je problema izazvao mokri snijeg svjedoče i fotografije koje su dobrovoljna vatrogasna društva iz Višnjice, Cvetlina, Bednje, Cvetlina, Donje Voće, Kamenice i drugih mjesta objavila na Facebooku.

dvd_bednja_23012023_1.jpg

DVD Bednja

dvd_cvetlin_24012023_1.jpg

DVD Cvetlin

dvd_cvetlin_24012023_2.jpg

DVD Cvetlin

dvd_donja_voca_24012023_1.jpg

DVD Donja Voća

dvd_donja_voca_24012023_2.jpg

DVD Donja Voća

dvd_donja_voca_24012023_3.jpg

DVD Donja Voća

dvd_donja_voca_24012023_4.jpg

DVD Donja Voća

dvd_kamenica_23012023.jpg

DVD Kamenica

dvd_visnjica_24012023_1.jpg

DVD Višnjica

dvd_visnjica_24012023_2.jpg

DVD Višnjica

Označeno u