Umirovljenici obilježili Međunarodni dan starijih osoba: "Pokazali smo da nas ima" Foto: Krešimir Đurić

Umirovljenici obilježili Međunarodni dan starijih osoba: "Pokazali smo da nas ima"

| 1.10.2019. u 15:42h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, koji se slavi 1. listopada, Savez udruga umirovljenika Varaždinske županije organizirao je prigodan program u središtu Varaždina.

Nakon okupljanja na Kapucinskom trgu, predstavnici 31 udruge udruge umirovljenika u mimohodu su krenuli prema Korzu - bilo je tu i narodnih nošnji, ali i slasnih domaćih kolača u košarama i pića kojima su častili okupljene građane, a svima je zajedničko bilo veselje i pjesma.

dan_starijih_osoba_mimohod_varazdin_01.JPG

Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, naglasila je značaj ovakvih događanja za umirovljenike.

- Nemojte ni pitati, vidi se po njima da je ovo nešto nevjerojatno. Mi smo ovim mimohodom umirovljenika željeli pokazati da nas ima. U Varaždinskoj županiji ima 42.000 umirovljenika, a u savezu udruga je okupljeno nešto više od 9.000. Ovdje nas je danas 400-tinjak i predstavljamo sve umirovljenike Varaždinske županije, da pokažemo da nas ima i da bi trebalo poštovati starije ljude. Danas nemo više tog poštovanja, i mi umirovljenici smo jako razočarani. Ovime smo željeli pokazati da nismo svi senilni, dementni, da možemo hodati i plesati, njegovati stare običaje... Želimo ukazati i na naše probleme. Čestitam Dan starijih osoba i svima onima koji nosi mogli doći, starijima i nemoćnima, koji su zapostavljeni od društva. Imamo mnogo problema, ali se ne damo. Veselimo se današnjem danu i željeli bismo da je svaki dan takav, da nas mladi, društvo i vlast prepoznaju. Uzeli su nam puno, dali nam nisu ništa - naglasila je Bahlen.

- Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba Županija je prvi put organizirala prošle godine, u suradnji sa savezom udruga umirovljenika Varaždinske županije. Tada su se udruge umirovljenika predstavile pjesmom, plesom i svojim rukotvorinama. To se svima jako dopalo pa smo ove godine odlučili nadopuniti tu priču i dogovorili održavanje ovog krasnog mimohoda - rekla je savjetnica župana Natalija Martinčević koja je umirovljenike dočekala i pozdravila ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu.

dan_starijih_osoba_mimohod_varazdin_06.JPG

Osvrnula se i položaj umirovljenika te načine na koje Županija pomaže starijoj populaciji.

- Varaždinska županija je brigu o umirovljenicima odredila kao stratešku odrednicu. Već na početku mandata izdvajanja za umirovljenike smo povećali s 240.000 na 350.000 kuna. Proračun se pritom nije povećao, samo smo drugačije odredili naše prioritete. Za projekte i programe udruga smo izdvojili dodatnih 100.000 kuna, podigli smo i "božićnice" i "uskrsnice" s 20 posto socijalno najosjetljivih na 30 posto, a puno smo truda uložili i u organiziranje ovakvih druženja, kao što su i koncert u kazalištu povodom Dana žena, božićna predstava, Advent za umirovljenike, božićni prijem kod župana... sve kako bi se naši umirovljenici osjećali što bolje. Najvažniji su ipak projekti koje Županija provodi, a to su projekti u zdravstvu, obnova domova zdravlja i bolnice, jer znamo da su umirovljenici jedni od najvećih korisnika zdravstvenih usluga - dodala je Martinčević.

Među umirovljenicima koji su sudjelovali u mimohodu i predstavljanju udruga bio je i Stjepan Baksa iz Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Varaždin, koji je napomenuo da je važno biti aktivan.

- To je nemoguće opisati riječima, ali znam da su oni koji su stalno doma već sami sebi dosadni. Mi koji smo aktivni i uključujemo se u aktivosti udruge ili Saveza udruga stalno imamo posla i nikad nam nije dosadno. Družimo se, organiziramo izlete, organiziramo posjete našim bolesnim članovima, uvijek nešto radimo, nikad ne mirujemo. Mi smo navikli raditi i samo smo nastavili tim tempom - zaključio je Baksa.

dan_starijih_osoba_mimohod_varazdin_18.JPG

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 14. prosinca 1990. odlukom Glavne skupštine UN-a. Tema Međunarodnog dana starijih osoba usmjerava provedbu nacionalnih strategijskih programa u domeni aktivnog zdravog starenja. Aktivno zdravo starenje obuhvaća unaprjeđenje i očuvanje zdravlja, funkcionalne sposobnosti i kvalitete života starijih osoba te podrazumijeva aktivno sudjelovanje i sigurnost starijih osoba u zajednici u kojoj žive.