FOTO: Iza studentskog doma postavljeni prvi podzemni spremnici za odlaganje smeća

M.P./Varaždinske vijesti | 14.12.2015. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici varaždinskog Studentskog centra, Grada i tvrtke Čistoća javnosti su jutros predstavili prve podzemne spremnike za odlaganje smeća na području grada Varaždina.

Tri su podzemna spremnika u sklopu pilot projekta postavljena iza studentskog doma, a želja je da se u doglednoj budućnosti identični spremnici postave na 150 lokacija u Varaždinu, prvenstveno oko stambenih zgrada.

- Ovi su spremnici prva faza, dok je u drugoj fazi predviđeno zaključavanje karticama i ključevima tako da će ubuduće samo studenti moći odlagati otpad u njih – naglasio je ravnatelj SC-a Nenad Milijaš.

Studenti će u spremnike kapaciteta od tri kubika odlagati papir, plastiku i "ostatni" dio komunalnog otpada. Prednosti podzemnih spremnika su, kazao je direktor Čistoće Davor Skroza, mnogobrojni.

- U kontejnere oko zgrada otpad bacaju i ostali građani, iz njih se šire neugodni mirisi i onečišćen je prostor oko njih. Micanjem kontejnera i postavljanjem takvih podzemnih spremnika ti bi se problemi riješili, prostor bi bio uredniji, a dobila bi se i dodatna površina za parkirna mjesta - istaknuo je Skroza koji se nada da će taj projekt zaživjeti kod svih stambenih zgrada na području grada.

Projekt bi, napomenuo je pak gradonačelnik Goran Habuš, kandidirali na EU fondove.

- Ovo je projekt koji bi trebao biti budućnost grada - zaključio je.