FOTO: Iza Puma tri etape hodnje na povratku u Varaždin Foto: OSRH

FOTO: Iza Puma tri etape hodnje na povratku u Varaždin

Varaždinske vijesti | 15.12.2018. u 09:01h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u petak, 14. prosinca nastavili su put hodnjom do Varaždina, trećom etapom od Slatine do Virovitice u dužini od 30 kilometara. U mjestu Sveti Đurađ na spomeniku poginulih hrvatskih branitelja Ivana Barčanca i Borisa Raletića pripadnici Puma zapalili su svijeću.

- Vrlo sam ponosan na način na koji će se 2. mehanizirana bojna Pume vratiti u Varaždin. Radi se o šestodnevnoj pješačkoj hodnji od Našica do Varaždina - rekao je zapovjednik 2. mehanizirane bojne “Pume” bojnik Zlatko Iživkić.

Dodao je kako u prvih pet etapa u hodnji sudjeluje 40 pripadnika legendarnih Puma koje su iz Našica krenuli na 184 kilometara dugi put prema Varaždinu.

- Zadnja dionica u dužini od 27 kilometara je od Ludbrega do Varaždina i zadnji dan hodnje, u utorak, 18. prosinca, cijela bojna ulazi u Varaždin, a na putu prema vojarni, Pume će proći kraj Spomen obilježja Puma u Varaždinu gdje će položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume. Hodnja se zove “Pumin skok 18” u spomen na 21. obljetnicu najveće vježbe koju je provela 7. gardijska brigada Pume. Svaka etapa nosi naziv po jednoj operaciji koju je uspješno provela 7. gardijska brigada Pume - otkrio je Iživkić.

Zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Pume Gombr-e, ujedno i voditelj hodnje, satnik Krunoslav Savlinec naglasio je kako hodnja od 184 kilometra predstavlja veliki izazov za pripadnike Hrvatske vojske.

- Ujedinjeni u zajedničkom cilju, povratku u Varaždin, gdje je nekad bila i matična postrojba Puma, spremni smo prihvatiti i izvršiti sve zadaće i izazove koji su pred nas postavljeni i ponosno dopješačiti do Varaždina - poručio je satnik dodavši kako će se napokon vratiti svojim obiteljima te je zadovoljstvo tim veće.

Ushićenje, zadovoljstvo i radost povratkom u matičnu postrojbu u Varaždinu nije krio bivši pripadnik 7. gardijske brigade Pume i sadašnji pripadnik 2. mehanizirane bojne Pume desetnik Zoran Brkić koji se tijekom hodnje prisjetio sudjelovanja u Domovinskom ratu.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovoj hodnji koja simbolizira povratak Puma u Varaždin, a ujedno je posvećena i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Također, na ovaj način približit ćemo mladim generacijama žrtvu poginulih pripadnika Puma u Domovinskom ratu i obnoviti sjećanje na sve događaje iz tog vremena - rekao je Brkić.

Danas je na redu etapa Virovitica – Đurđevac, a slijede Đurđevac – Koprivnica (16.12.), Koprivnica – Ludbreg (17.12.), Ludbreg – Varaždin (18.12.).

Svečano otvaranje i imenovanje vojarne 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu održat će se u četvrtak, 20. prosinca.

povratak_puma_u_varazdin_141218_01.jpg

 povratak_puma_u_varazdin_141218_02.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_03.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_04.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_05.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_06.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_07.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci