FOTO: Iza Puma tri etape hodnje na povratku u Varaždin Foto: OSRH

FOTO: Iza Puma tri etape hodnje na povratku u Varaždin

Varaždinske vijesti | 15.12.2018. u 09:01h | Objavljeno u Aktualno

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u petak, 14. prosinca nastavili su put hodnjom do Varaždina, trećom etapom od Slatine do Virovitice u dužini od 30 kilometara. U mjestu Sveti Đurađ na spomeniku poginulih hrvatskih branitelja Ivana Barčanca i Borisa Raletića pripadnici Puma zapalili su svijeću.

- Vrlo sam ponosan na način na koji će se 2. mehanizirana bojna Pume vratiti u Varaždin. Radi se o šestodnevnoj pješačkoj hodnji od Našica do Varaždina - rekao je zapovjednik 2. mehanizirane bojne “Pume” bojnik Zlatko Iživkić.

Dodao je kako u prvih pet etapa u hodnji sudjeluje 40 pripadnika legendarnih Puma koje su iz Našica krenuli na 184 kilometara dugi put prema Varaždinu.

- Zadnja dionica u dužini od 27 kilometara je od Ludbrega do Varaždina i zadnji dan hodnje, u utorak, 18. prosinca, cijela bojna ulazi u Varaždin, a na putu prema vojarni, Pume će proći kraj Spomen obilježja Puma u Varaždinu gdje će položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume. Hodnja se zove “Pumin skok 18” u spomen na 21. obljetnicu najveće vježbe koju je provela 7. gardijska brigada Pume. Svaka etapa nosi naziv po jednoj operaciji koju je uspješno provela 7. gardijska brigada Pume - otkrio je Iživkić.

Zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Pume Gombr-e, ujedno i voditelj hodnje, satnik Krunoslav Savlinec naglasio je kako hodnja od 184 kilometra predstavlja veliki izazov za pripadnike Hrvatske vojske.

- Ujedinjeni u zajedničkom cilju, povratku u Varaždin, gdje je nekad bila i matična postrojba Puma, spremni smo prihvatiti i izvršiti sve zadaće i izazove koji su pred nas postavljeni i ponosno dopješačiti do Varaždina - poručio je satnik dodavši kako će se napokon vratiti svojim obiteljima te je zadovoljstvo tim veće.

Ushićenje, zadovoljstvo i radost povratkom u matičnu postrojbu u Varaždinu nije krio bivši pripadnik 7. gardijske brigade Pume i sadašnji pripadnik 2. mehanizirane bojne Pume desetnik Zoran Brkić koji se tijekom hodnje prisjetio sudjelovanja u Domovinskom ratu.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovoj hodnji koja simbolizira povratak Puma u Varaždin, a ujedno je posvećena i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Također, na ovaj način približit ćemo mladim generacijama žrtvu poginulih pripadnika Puma u Domovinskom ratu i obnoviti sjećanje na sve događaje iz tog vremena - rekao je Brkić.

Danas je na redu etapa Virovitica – Đurđevac, a slijede Đurđevac – Koprivnica (16.12.), Koprivnica – Ludbreg (17.12.), Ludbreg – Varaždin (18.12.).

Svečano otvaranje i imenovanje vojarne 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu održat će se u četvrtak, 20. prosinca.

povratak_puma_u_varazdin_141218_01.jpg

 povratak_puma_u_varazdin_141218_02.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_03.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_04.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_05.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_06.jpg

povratak_puma_u_varazdin_141218_07.jpg