FOTO Ispred varaždinske Gradske vijećnice lampionima ispisano ime grada heroja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Ispred varaždinske Gradske vijećnice lampionima ispisano ime grada heroja

vv | 17.11.2022. u 20:15h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je večeras na Trgu kralja Tomislava ispred Gradske vijećnice lampionima ispisano ime Vukovara.

Tim već tradicionalnim, dostojanstvenim činom, dan uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje odana je počast poginulim braniteljima Vukovara i Škabrnje, kao i svim nedužnim poginulim civilima u Domovinskom ratu. Obilježavanje su zajedno organizirali Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, a svečanost su uveličali i predstavnici Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije.
Vukovar_14.jpg

Svijeće su palili u ime Grada Varaždina gradonačelnik Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora, u ime Varaždinske županije pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, a s njima i predstavnici Policijske uprave varaždinske, te predsjednik Dječjeg Gradskog  vijeća Lovro Ledenko te prisutni članovi Gradskog vijeća kao i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ostali ugledni građani.

>>Dan sjećanja žrtvi Vukovara obilježen i u Novom Marofu: "Simbol junaštva nikada nećemo zaboraviti"
>>U Općini Vinica svijetli 31 lampion za 31. obljetnicu pada Vukovara

U ime Varaždinske županije prigodnim riječima obratila se Ljubica Božić, pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje te je između ostalog istaknula kako je Vukovar prerastao u simbol hrabrosti i žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, kao i Škabrnja, mjesto jednog od najvećih stradanja.

>>VARAŽDINSKE TOPLICE "Žrtve Vukovara i hrabrih branitelja nikada nećemo zaboraviti"

- Puno je toga ovih dana rečeno o strašnoj vukovarskoj tragediji, no iz mjesta tragedije Vukovar je prerastao u simbol hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, kao i Škabrnja, jedno od mjesta najvećeg stradanja. Prisjećamo se grada heroja, žrtve mnogih mladih života i roditelja, djece, braće koji su ostali iza njih, a koji su svojoj domovini dali najveći poklon. Naša je povijest protkana hrabrošću i istinskim domoljubljem naših branitelja. Stoga o tome trebaju učiti i mlađi naraštaji kako se takva razaranja i mržnja koja je vladala ovim prostorima više nikada ne bi ponovila. Nakon godina koje su prošle, ostala nam je uspomena na hrabrost svih hrvatskih branitelja, ostao je ponos na njihova nesebična djela, sjeta za one čije sudbine još uvijek nisu poznate. Ponosimo se našim braniteljima s područja Varaždinske županije, dugujemo vam vječnu zahvalnost. Na vašem primjeru učit ćemo svoju djecu kako se voli i poštuje domovina – rekla je Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije te izaslanica župana Anđelka Stričaka.

Vukovar_29.jpg

Gradonačelnik Bosilj u svom je govoru između ostalog istaknuo da su se zahvaljujući braniteljima Varaždin i Vukovar povezali neraskidivim nitima 1991. godine kada je varaždinska policija otišla u obranu Vukovara. Gradonačelnik se prisjetio 21 poginulog i 5 nestalih pripadnika varaždinske policijske uprave te je izrazio sućut njihovim obiteljima i suborcima. 

- Bilo je puno pripadnika varaždinske policije koji su do zadnje kapi krvi branili Vukovar, a danas su Varaždin i Vukovar gradovi prijatelji – istaknuo je Neven Bosilj. Posebno je naglasio ulogu Damira Laljeka, jednog od najvećih heroja obrane Vukovara kojeg je pozvao da se također obrati nazočnima. Damir Laljek je najavio odlazak u Vukovar gdje će u sutra,  petak, zajedno s predsjednicom Gradskom vijeća Zdravkom Grđan u ime Grada Varaždina sudjelovati u protokolu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U sjećanje na sve žrtve pjesmu "Stoji grad" Hrvoja Hegedušića pročitala je Bella Sedlar, učenica 5. Osnovne škole Varaždin, a župnik Župe svetog Nikole, prečasni Stjepan Najman, dekan istočnovaraždinskog dekanata i kanonik Zbornog kaptola predvodio je molitvu za sve poginule, nestale i ranjene.