FOTO Grad Varaždin spreman za integrirana ulaganja u urbano područje

Varaždinske vijesti | 16.5.2023. u 17:38h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, danas je u Zagrebu je održana konferencija „ITU urbana agenda za RH do 2030.“

U sklopu konferencije ministar Šime Erlić, gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju kao i predstavnicima još 21 grada uručio je odluke o provođenju ITU mehanizma čime je Grad Varaždin i službeno postao ITU središte.

Radi se o odlukama koje čine korak prema konačnom ostvarenju financijskog mehanizma posebno osmišljenog za gradove koji će pomoću njega provoditi integrirana ulaganja u strateški značajne projekte za cijelu urbano područje.

Uz Grad Varaždin Urbano područje Varaždin čini još 14 okolnih jedinica lokalne samouprave koje time dobivaju 22 milijuna eura sredstva iz europskih fondova za 50 međusobno integriranih projekata u sedam stupova razvoja.

Projekti će se sufinancirati sa 70 – 85 posto sredstava, što pak znači da će integrirana ulaganja na varaždinskom integriranom urbanom području doseći ukupno oko 30 milijuna eura.

Primivši odluku koja Gradu Varaždinu i cijelom području otvara nove perspektive gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj izrazio je spremnost da se počinje s ulaganjima ali je ujedno bio i kritičan prema presporom ostvarivanju projekta:

- Grad Varaždin i cijelo naše varaždinsko područje integriranog ulaganja je već spremno za ostvarivanje nekoliko projekata za koje imamo građevinske dozvole. Sa ovim odlukama se kasni više od pola godine jer su se čekali oni koji nisu bili spremni. Grad Varaždin je sa svojim partnerima među prvima na vrijeme pripremio SRUP ( Strategiju razvoja urbanog područja ), a sada se bespotrebno čeka one koji nisu spremni. Na kraju ispada da smo mi na neki način kažnjeni jer smo okupili čak 14 jedinica lokalne samouprave i sredstva ćemo dijeliti na više dionika. Ministarstvo je sredstva dodijelilo ne prema broju stanovnika urbanog područja već prema broju stanovnika centra urbanog područja. Drugi su uzeli dvije susjedne općine i povlače sredstva. Nadalje, nadam se da se sada neće opet čekati jer se može dogoditi da sredstva neće biti utrošena. Naši su projekti pripremljeni i želimo krenuti što prije. ITU program se odnosi na razdoblje 2021. – 2027. godina, sada smo već u 2023., a zbog toga jer nisu definirana pravila korištenja sredstava, mi nećemo moći povlačiti sredstva možda i do 2024.- rekao je Neven Bosilj u razgovoru s medijima.

Ministar Šime Erlić je, između ostalog napomenuo, kako je 680 milijuna eura za 22 grada veliko povećanje u odnosu na prethodno programsko razdoblje kada je na raspolaganju iz ITU mehanizma bilo 350 milijuna eura za 8 gradova.

Spektar ulaganja sada je proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i drugo.

Na konferenciji je sudjelovala i Slađana Miočić, pročelnica te djelatnice UO za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina.

Galerija slika