FOTO Dani međunarodne suradnje na FOI doveli istraživače iz 10 zemalja s tri kontinenta Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dani međunarodne suradnje na FOI doveli istraživače iz 10 zemalja s tri kontinenta

VV | 16.5.2024. u 17:17h | Objavljeno u Aktualno

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u tijeku su 16. Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2024.

Događaj je to koji okuplja domaće i inozemne nastavnike, istraživače i studente sa sveučilišta diljem svijeta. Središnji dan Dana Međunarodne suradnje danas je u Varaždinu okupio mnoge domaće i strane studente i predavače iz Europe, SAD-a i iz Južnoafričke Republike uz središnju temu "Održivih akademskih partnerstava" (Sustainable Partnerships). Organizator Dana međunarodne suradnje je Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja.

DSC_5817.jpg

- Ove godine okupilo se 60-ak stranih i domaćih gostiju, od istraživača i profesora do studenata iz deset zemalja s tri kontinenta. Glavni cilj nam je istaknuti internacionalizaciju kao prioritet fakulteta te omogućiti našim studentima i nastavnicima pristup različitim prilikama za mobilnost putem programa poput Erasmusa i kratkih intenzivnih programa (BIP) - rekla je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa i dodala kako FOI trenutno imamo gotovo 30 Erasmus sporazuma s relevantnim sveučilištima diljem Europe, te na taj način pruža studentima i nastavnicima mogućnost razmjene znanja i suradnje u nastavi i istraživanjima.

- Širenjem mreže bilateralnih sporazuma suradnje s više od 40 sveučilišta u Europi i SAD-u nastavljamo jačati našu međunarodnu prisutnost – istaknula je.

Prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Jurica Pavičić naglasio je važnost razvoja internacionalizacije FOI-ja, kao jedne od najvećih sastavnica Sveučilišta.

- Takvo usmjerenje podupire Sveučilište u Zagrebu, koje je dio UNIC-a (Europsko sveučilište postindustrijskih gradova) – saveza uz još deset sveučilišta posvećenih jačanju mobilnosti i uključivosti za društveni utjecaj. Važno je da te europske alijanse zažive na našem prostoru – naglasio je Pavičić.

DSC_5772.jpg

Uz prorektora Pavičića, koji je govorio o važnosti internacionalizacije i međunarodne suradnje te naglasak na dosad ostvarene rezultate, ciljeve i značaj mreže europskih sveučilišta UNIC, pozvana predavanja održali su i Marco van Hout, kreativni direktor i suosnivač Digital Society School na Amsterdamskom sveučilištu primijenjenih znanosti koji je prezentirao važnost međunarodne suradnje i povezivanja za dobrobit promjena u društvu te dr. Christopher McGrew, direktor Globalnog centra na Indiana State University u SAD-u koji je upoznao prisutne s dugogodišnjom suradnjom između ISU i Sveučilišta u Zagrebu te Fakulteta organizacije i informatike.

U drugom dijelu programa održana je panel diskusija o održivim akademskim partnerstvima koju je moderirala izv. prof. dr. sc. Martina Tomičić Furjan, prodekanica FOI-ja za znanost, projekte i međunarodnu suradnju. Predstavljena su i tri partnerska sveučilišta s kojima FPI planira intenzivirati suradnju: Penn State iz SAD-a, Sveučilište u Pretoriji iz Južnoafričke Republike i Aschaffenburg sveučilište primijenjenih znanosti iz Njemačke.

Uz to su tijekom tri Dana međunarodne suradnje održane interaktivne radionice i pozvana predavanja za studente ali i nastavnike te Informativni dan programa Obzor Europa (eng. Horizon Europe).