FOTO Čehok: Gospodarstvo raste, pa imate jajomate i mljekomate; Habuš: Vi ste zabetonirali Brezje Foto: Krešimir Đurić

FOTO Čehok: Gospodarstvo raste, pa imate jajomate i mljekomate; Habuš: Vi ste zabetonirali Brezje

| 17.5.2016. u 09:37h | Objavljeno u Aktualno

- Da, gospodarstvo raste, pa imate dva mljekomata i tri jajomata! Ja tu vidim gospodarski rast - istaknuo je bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na sinoćnjoj panel raspravi održanoj u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, koju su organizirali Rotary Club Varaždin i Varaždinske vijesti.

Aktualni gradonačelnik Goran Habuš nije mu ostao dužan te je njegovu provokaciju nazvao "čehokizam" naglasivši da je Čehok "zabetonirao" Brezje.

I upravo bi se na međusobna prepucavanja i politikanstvo dala svesti sinoćnja panel rasprava koja je bila organizirana s ciljem analize procesa i projekata koji su se pokretali, traju, ili se namjeravaju pokrenuti kako bi se unaprijedili obrazovni procesi kao osnova izvrsnosti.

Moderator panela Andrija Petrović raspravu je započeo s temom povučenih sredstava iz fondova Europske unije, što je aktualizirano posljednjih tjedana, a rasprava se nastavila na Sveučilište Sjever, na (ne)opravdanost modela javno-privatnog partnerstva, kako zadržati mlade obrazovane ljude u našoj županiji te što su temelji i kako pokrenuti gospodarski razvoj.

U panel raspravi svoja mišljenja sučelili su aktualni gradonačelnik Goran Habuš, bivši gradonačelnik Ivan Čehok te pretendenti na navedenu funkciju Damir Habijan, Natalija Martinčević i Alen Kišić. Iako je bio pozvan i Radimir Čačić, čije sudjelovanje u raspravi bi zasigurno dalo na zanimljivosti, on se nije odazvao, već ga je zamijenila Martinčević.

Sudionici rasprave složili su se da je Varaždin relativno siromašan grad, s obzirom na to da su plaće vrlo niske te da treba uložiti u obrazovanje kadrova, međutim onih koji će se zapošljavati, a ne onih koji će završiti na burzi. Da je ulaganje u "zidove" bilo nepotrebno naglasio je Čehok. Martinčević je istaknula kako je infrastruktura važna, čime je omogućena jednosmjenska nastava, a da se prema JPP modelu tada jedino moglo.

O tome kako pokrenuti gospodarstvo i gospodarski razvoj ovog kraja, konkretni se odgovori nisu mogli čuti. Habuš je naglasio kako je za to potrebno izvjesno vrijeme, Čehok da vremena više nema, Kišić je nekoliko puta naglasio kako je ipak najvažnije obrazovanje, a Habijan da bi Varaždin trebao biti mali sveučilišni centar po uzoru na Oxford. Nakon sat i pol rasprave koja se svela na ponavljanje naučenih floskula, zaiskrilo je između Čehoka i Habuša, te Kišića i Martinčević.

- Stalno govorite da ćete za godinu dana nešto napraviti. Što trebate godinu dana? Sudjelujete u aktualnoj vlasti već nekoliko godina im imate sve mehanizme da nešto napravite - rekla je Martinčević Kišiću za što je dobila pljesak iz publike. No Kišić joj nije ostao dužan.

- Vaši reformisti su svi u jednom redu, još samo fali Čačić - komentirao je Kišić.

Damir Habijan je pri kraju rasprave rekao da se osjeća čudno, jer se cijelo vrijeme rasprave ponavljaju neke floskule, a da bez obzira na to tko će biti gradonačlenik, on, Kišić ili Martinčević, da treba biti svjestan stanja u kojem se grad nalazi.

Panel rasprava održana je u organizaciji Rotary Cluba Varaždin i Varaždinskih vijesti, a U sklopu dodjele nagrada učenicima za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin za 2015.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci