FOTO Tijekom sastanka Čehoka i Ciglara dogovoreno: mali plac na jugozapadnom dijelu naselja! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Tijekom sastanka Čehoka i Ciglara dogovoreno: mali plac na jugozapadnom dijelu naselja!

IHR/Varaždinske vijesti | 13.3.2021. u 10:54h | Objavljeno u Aktualno

"Petsto ljudi je reklo ne ovoj lokaciji na kojoj se planira izgraditi plac", "Gdje će biti prilaz?", "Ajmo, prošetajte do kontejnera smeća. Što će biti sa smećem ako tu bude plac?","Ako vi dignete nadstrešnicu, pitam vas, što će žena, koja je tu kupila stan i čiji će prozor biti metar i pol od nadstrešnice, imati od pogleda?", "Prije dvije godine ovdje ste sadili drveće, a sada ćete uništiti zelenu površinu na kojoj se igraju djeca?"- ogorčeni i ljuti bili su stanari iz POS naselja u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu na jučerašnjem sastanku s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom i direktorom Gradske tržnice Varaždin Predragom Ciglarom zbog najave izgradnje mini tržnice u tom varaždinskom POS naselju.

Podsjećamo, stanari tog kvarta revoltirani su zbog lokacije na kojoj se planira graditi tržnica, a riječ je o zelenoj površini iza "Titanika", prve zgrade na ulazu u ovaj varaždinski kvart iz smjera Jalkovečke ulice u Varaždinu. Zbog toga su u srijedu potpisivali i peticiju. 

- Tržnica u POS-u korak do realizacije, stanari na nogama:''Ne želimo plac pod prozorima!'

 Ciglar i Čehok stanarima su ponavljali kako je ideja bila da se ljudima omogući kupnja proizvode domaćih OPG-ovaca u svom kvartu, ali i da je ideja da se plac izgradi na ovoj lokaciji stara 10 godina, kada je napravljen i idejni projekt.

- Kada je bilo riječi o tome, prije dvije godine, neki ovdje prvi su se ismijavali kako od toga neće biti nikad ništa jer smo nesposobni, ali nitko nije bio protiv toga - rekao je Čehok, no stanari su uzvratili da i projekt parkirališta, koje je trebalo biti izgrađeno duž cijelog POS naselja u Ulici Marije Jurić Zagorke, "stoji" od 2010. godine.

- Zašto to parkiralište nikad nije realizirano? - pitali su Čehoka stanari.

- Hoćete parkiralište, da vam uzmem zelenu površinu? Potpišite se, ja vam odmah složim parking, ali nemojte se onda žaliti da vam uzimamo zelene površine. Tamo je 1500 kvadrata zelenila, a ovdje 50 i još su žardinijere - govorio je Čehok.

- Zbog parkirališta tamo su i stabla posađena dva metra od ulice, a sada govorite da trebamo potpisivati nešto? Čemu? Projekti postoje - komentirali su stanari koji smatraju da će plac zbog dostavnih vozila, ali i stanara koji će dolaziti iz obližnjih kvartova po povrće i voće na plac donijeti samo još veći kaos u kvart u kojem je već sada teško pronaći slobodno parkirališno mjesto.

- Mi već sada nemamo dovoljno parkinga... Tu su ljekarna, trgovine, sve je krcato dostavnim vozilima... Mi po stanu imamo pravo na jedno i pol parkirno mjesto. Gdje su? Gdje su ta mjesta? - pitaju se stanari.

- Nećete tu plac? Ljudi, pomaknite si tržnicu tu - govorio je Čehok i pokazao parcelu koja se nalazi na suprotne strane aktualne lokacije za tržnicu, ali i na obližnje parkiralište, što je izazvalo dodatni revolt stanara tog kvarta.

Od lokacije gdje bi mogla biti tržnica u POS-u na sastanku se moglo čuti gradsko zemljište kod Sveučilišta Sjever, bilo je ideja da bi se štandovi stavili i u prolaz ispod "Titanika" koji vodi od trga na kojem su kafići prema dječjem igralištu, kao lokacija se spominjao i prostor iza Konzuma, a neki stanari su se pitali zašto se plac jednostavno ne preseli u susjedni kvart, Grabanice, na površinu gdje se nedavno sadio drvored.

- To nije naše zemljište, već Vindijino, a za sadnju stabala dobili smo od njih dozvolu - objašnjavao je Čehok.

I dok su stanari Čehoku i Ciglaru jučer jasno dali do znanja kako neće dopustiti da se plac izgradi na navedenoj lokaciji, varaždinski gradonačelnik na svojem je Facebook profilu jutros objavio da je dogovor postignut.

- Plac u POS naselju nije upitan, drago mi je da smo jučer u razgovoru pronašli lokaciju koja bi bila svima prihvatljiva, na jugozapadnom dijelu naselja. Uloga Grada je bila pronaći, aplicirati i dobiti 700.000 kuna iz EU fonda, što znači da građane Varaždina to neće koštati - ništa. Najbolje je to što se za 12 klupa već javilo 20 domaćih proizvođača, što znači da će Varaždinci iz toga naselja i obližnjih ulica imati mogućnost kupiti svježe certificirane proizvode - objavio je varaždinski gradonačelnik jutros na svojem Facebook profilu.