FOTO Brojno varaždinsko izaslanstvo na završnici vojne vježbe "Velebit 18 – združena snaga"

Varaždinske vijesti | 16.10.2018. u 15:42h | Objavljeno u Aktualno

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju u ponedjeljak je održan završni dio sveobuhvatne, združene, vježbe svih postrojba Hrvatske vojske "Velebit 18 – združena snaga". Riječ je o dijelu vježbe u kojoj je sudjelovalo ukupno 1.100 pripadnika Hrvatske vojske. Nositelj je bila 2. mehanizirana bojna GROMOVI, Gardijske mehanizirane brigade, ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

Samu vježbu provelo je više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. U sklopu vježbe bila su gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Vježbu su s promatračnice "Debela glava" promatrali i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, američki veleposlanik Robert Kohorst te vojni izaslanici. Uz njih navedenu vježbu promatrali su i  potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, saborski zastupnik Anđelko Stričak,  državni tajnik Ministarstva obrane general Zdravko Jakop, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te predstavnici Udruga 7. gardijske brigade „Puma“ predvođeni predsjednikom Robertom Pujom i generalom Željkom Dvekarom.

Ministar Krstičević rekao je kako jačanje Hrvatske vojske nije prijetnja nikome, nego je preduvjet mira, slobode i sigurnosti našeg naroda. Dodao je da  nikada više ne smijemo dozvoliti da naše buduće generacije moraju proživljavati one strahote i razaranja iz Domovinskog rata.

- Mogu slobodno reći kako je danas Hrvatska vojska opremljenošću i sposobnošću izrasla ponovno u respektabilnu i modernu vojnu silu - zaključio je ministar Krstičević.

General Šundov pohvalio je sve sudionike vježbe zaključivši kako su ispunjeni svi njezini ciljevi i da je ovom vježbom potvrđeno da je današnji naraštaj Hrvatske vojske sljedbenik pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je vježba bila impresivna.

- Imali smo priliku vidjeti djelovanje svih rodova i grana vojske. Smatram da je ministar obrane Damir Krstičević u svega dvije godine odradio sjajnu zadaću po pitanju osposobljenosti tj. naoružanja, opremljenosti i uvježbanosti Hrvatske vojske. Sigurnost je danas top tema brojnih država te bez nje nema ni razvoja gospodarstva, ali i društva u cjelini - zaključio je Stričak.

Inače, vojna vježba "Velebit 18 – združena snaga" središnji je događaj Hrvatske vojske u 2018., u kojem je sudjelovalo ukupno oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava. Korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi, trajala je neprekidno 72 sata i provodila se na 11 lokacija u Republici Hrvatskoj. Cijelom vježbom zapovijedao je viceadmiral Robert Hranj koji je podrijetlom iz Bednje.

Velebit_18__zdruzena_snaga_01.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_02.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_03.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_04.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_05.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_06.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_07.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_08.jpg

Velebit_18__zdruzena_snaga_09.jpg