FOTO Obilježena 31. godišnjica Bitke za Vukovar, počast poginulima odao i župan Stričak

Varaždinske vijesti | 18.9.2022. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Obilježena 31. godišnjica Bitke za Vukovar, župan Anđelko Stričak odao počast poginulim braniteljima i civilima na Memorijalnom groblju u Vukovaru

U Vukovaru je u subotu obilježena 31. godišnjica najveće i najkrvavije bitke u Domovinskom ratu - Bitke za Vukovar. Podsjetimo kako je napad na ovaj herojski grad počeo potkraj kolovoza 1991. godine, a hrvatski su branitelji skoro puna tri mjeseca odolijevali nadmoćnijem neprijatelju.

Svečanost u Vukovaru

Svečanost je započela budnicom te mimohodom ratnih zastava, a nastavljena je otkrivanjem spomen ploča dr. Vesni Bosanac te dr. Juraju Njavri koji simboliziraju hrabrost i borbu svih liječnika u Domovinskome ratu. Prigodni govori održani su u Hrvatskom domu, a uz Dunav se održao i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske.

Nakon toga odana je počast poginulim braniteljima i civilima na Memorijalnom groblju u Vukovaru polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, a počast su odali i Branko Borković, Mladi jastreb, jedan od zapovjednika obrane Vukovara, Siniša Jurković, general, zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kao izaslanik predsjednika RH Zorana MilanovićaTomo Medved, potpredsjednik Vlade, kao predstavnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Mario Banožić, ministar obrane, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac, hrvatski župani među kojima je bio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Doprinos Varaždinaca

Župan Stričak u čijoj pratnji je bila i Ljubica Florijan Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije je tom prigodom istaknuo kako je ponosno danas biti u Vukovaru.

 - Zaista je dirljivo čuti s koliko poštovanja Vukovarci pričaju o doprinosu naših policajaca u obrani grada Vukovara. Godine prolaze, a njihov doprinos se i dalje cijeni, njihova povezanost s gradom herojem raste. Svi žitelji Varaždinske županije mogu biti ponosni na njih- rekao je župan.

Obljetnici Bitke za Vukovar nazočili su i članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Varaždinske županije čiji su članovi bili pripadnici tadašnje zasebne postrojbe PU Varaždin.

Galerija slika